Понеделник, 29 Nov 2021
 
Регионът

Лозенци започнаха протести заради пътя

  27.09.2021 14:29             
Лозенци започнаха протести заради пътя

ЛОЗЕН. Жителите на септемврийското село започнаха протести от неделя заради забавения основен ремонт на път I-8 Пазарджик-Белово-Костенец, преминаващ през населеното място. Те бяха готови на крайни действия още преди седмица, но представители на Община Септември предложиха по-дипломатичен подход – като поканят на преговори ръководството на Агенция „Пътна инфраструктура“. Миналата седмица се състоя среща на лозенци с шефката на Областното пътно управление Мая Шимбова, но на нея те не получиха никаква яснота кога ще продължи ремонтът. В разговорите участваха кметът на Лозен Дойчин Анчев и на общината Васка Рачева. Мая Шимбова заяви, че парите са свършили и не достигат 6 млн. лева за довършителни работи. И единственият вариант към момента бил лозенци да ги съберат. Според Шимбова, от МРРБ нямали намерение да й преведат необходимите средства за знаци, мантинели и маркировка, които били по друг договор и дори и да се сложел последния пласт асфалт, пътят пак нямало да се пусне. Жители попитаха защо на другия участък, по който също се работи - Септември-Костенец, не е спряно движението, но не получиха обоснован отговор.

Лозенци започнаха ефективни протести в неделя, 26.09.2021, със затваряне на главния път при ханче „Септември”. Основното искане до приключване на ремонтите ще е да се пусне движението поне в едното платно, както е в участъка Септември - Костенец.

От АПИ наскоро поясниха, че в момента се ремонтира 35-километров участък от общото трасе, който е от границата със Софийска област до село Звъничево. Заради строителството е затворена за движение отсечка от 10 км от Ханчетата до Звъничево. Обновяването на затворения участък се изпълнявал по график, като срокът за приключване е до април 2022 година. Предстои полагане на асфалтобетон, попълване на банкети, подмяна на съоръженията, а след това - полагане на маркировка, монтиране на ограничителни системи и пътни знаци. До края на тази година пък се очаква да приключат ремонтните дейности в останалите участъци, уверяват от АПИ.

(Зн)


Свързани