Понеделник, 20 Дек 2021
 
Други

Морски пленер вдъхнови художници да рисуват

  20.09.2021 06:07             
Морски пленер вдъхнови художници да рисуват

СЛЪНЧЕВ БРЯГ. Международен пленер събра от 4 до 12 септември в морския курорт осем художници от Германия, Италия, Румъния и България. Организатори на арт форума са колегите им Иваничка и Христо Паневи. Пазарджишката гилдия бе представена от велинградските художници Бранко Манушев и дъщеря му Елисавета. Регламентът за участие в пленера включваше рисуване на две картини, чиято собственост остава за авторите. Творбите им са украсили фоайето на хотела на Мария Константинова и Георги Карчев – спонсори на арт събитието. Повече за него разказа Бранко Манушев:

- Изживяхме чудесни дни край морето, вдъхновени от желанието да сътворим най-добрите работи. Пленерът не бе подчинен на определена тема и имахме възможност да рисуваме всичко, което ни вълнува. Главен персонаж в творбите на всички участници бе морето. Не липсваха и индийски мотиви, цветя, водни лилии в произведенията на румънските и германските колеги. Италианецът пък представи в изложбата живопис и скулптура малка пластика... Иначе в моите картини присъстват морски пейзаж и мотиви от стария Несебър. Морето бе тема и в произведенията на дъщеря ми Елисавета. Тя за първи път участва в международен пленер. След обучението й в класа по изобразително изкуство в СУ „Георги Брегов” в Пазарджик завърши специалността „Педагогика на изобразителното изкуство” в СУ „Св. Климент Охридски”. Скоро й предстои защита на магистърска степен по темата „Сертификация на артефакти и произведения на изкуството”. Радвам се, че Елисавета тръгна по моя път. КОВИД-ограниченията попречиха заявилите участие още 12 художници да дойдат на пленера - изрази съжалението си Бранко Манушев.

Третият представител от България на пленера бил Добрин Вътев – председател на Дружеството на художниците в Бургас. Той открил изложбата в хотела.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415

ПРОДАВАМ ТРАБАНТ 601, В ДВИЖЕНИЕ, ГАРАЖЕН. 0897 637 010.

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ, 0888 616 438.
Всички