Пазарджик

Над 800 преброители и над 200 контрольори са ангажирани с преброяването в Пазарджишка област

  19.09.2021 06:53             
Над 800 преброители и над 200 контрольори са ангажирани с преброяването в Пазарджишка област

 

Онлайн преброяването на населението в България започна и има шанс да бъде удължено. (До редакционното прекъсване на броя не бе ясно дали това ще стане факт.) Много хора обаче разчитат в дома им да дойде преброител, за да изпълнят своя граждански си дълг. Преброилите се онлайн също трябва да представят 15-цифрения код, генериран от системата, на реален преброител.

А реалните преброители в Пазарджишка област са около 876. Контрольорите пък са приблизително 230. В цялата страна са ангажирани над 23 000 преброители и около 6000 контрольори. Всички са преминат специални обучения и подписват декларация за опазване на статистическата тайна на получената информация.

Преброителите имат право да ви посещават

от 8.00 часа сутрин до 20.00 часа вечер, включително в събота и неделя

Те сами определят „работното си време“, важно е да съберат информацията от своя преброителен район. Ще се легитимират със служебна карта, издадена от Националния статистически институт (НСИ).

Населените места са разделени на преброителни участъци, като всеки съдържа приблизително 100 – 120 жилища и 250 – 300 лица, според големината и характеристиките на града или селото. Всеки преброител ще може да преброи по един, два или повече участъка, в зависимост от преброилите се онлайн лица.

Въпросите, които ще задават, са в четири основни раздела – адрес, жилище, домакинство и население. Петият раздел – временно присъстващи лица, се попълва единствено в случай, че по време на преброяването в жилището има хора, които обичайно не живеят там – например

гости за няколко дни

Повечето въпроси са затворени – отбелязва се само верният отговор.

Събират се данни какво е жилището – държавно, общинско или частно, колко е неговата площ и колко стаи има, дали има изолация и енергоспестяваща дограма, достъпно ли е за хора, които са трудноподвижни и т. н.

Следва информацията за броя на лицата и домакинствата, които обитават жилището. Домакинство може да бъде едно лице, което живее само или повече лица, които живеят заедно и имат общ бюджет. В едно жилище може да има повече от едно домакинство –  например

двама студенти, които живеят в един апартамент, но нямат общи разходи

Нужни са данни и за всяко едно лице в жилището поотделно. Добре е да се започне с главата на домакинството или друго пълнолетно лице. Искат се имената на хората и техните ЕГН-та, трябва да се определят и отношенията на всеки към всеки в рамките на домакинството. Например - ако в едно жилище живеят семейство с две деца и баба и ако глава на домакинството е мъжът, отношението на жена му към него е съпруга, на децата – син/дъщеря, на бабата – родител (ако му е майка) или друго родствено лице (ако му е тъща).

Има и въпроси за

етническата принадлежност, майчиния език и религията

При отговорите човек се самоопределя. Има и възможност да се посочи „Не мога да определя“ или „Н желая да отговоря“.

В този раздел е и информацията дали учите и работите, къде и какво работите, как се придвижвате до училището или работното си място.

Глобата, ако не сме се преброили онлайн и изгоним анкетьор, е 160 лева.

Мина ГЕОРГИЕВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички