Други

Дадоха РДГ-Пазарджик като пример за занижен контрол

  11.09.2021 06:19             
Дадоха РДГ-Пазарджик като пример за занижен контрол

СОФИЯ. „При докладвани две нарушения на всеки 100 проверки от нашите служители на терен ние установяваме по две нарушения на всеки 4-5 проверки. Над 30 процента е ефективността и от проверките по сигнали в гражданската платформа „Защити гората“. Това показва необходимост от решителни мерки тази статистика да се промени“, заяви шефът на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) д-р инж. Александър Дунчев в Народното събрание. И добави, че на първо място се спират всички назначения в системата на ИАГ, докато се прецени оптималният състав и се повиши ефективността му. Ще бъдат въведени изисквания за по-висок образователен ценз и ще се гарантира по-добро заплащане. Изготвени са критерии за оценка на работата на горските инспектори, които включват нивото на компетентност, броя направени проверки и актове, предотвратени нарушения в горските територии. „Ще бъдем безкомпромисни към проявите на занижена дисциплина, за което вече търсим отговорност и от регионалните директори, допуснали занижен контрол на работата на своите служители - например в дирекциите в Пазарджик, Кърджали, Велико Търново и други“, категоричен е Дунчев. Новите мерки включват и създаването на звено за ведомствен контрол и допълването на двете специализирани звена към ИАГ с още един екип от РДГ.

„Знаме” първи писа за уволнението на директора на РДГ-Пазарджик инж. Петър Байлов на 8 юли. Мотивите са „неосъществен контрол” и „допуснати нарушения”, а на мястото на инж. Байлов временно изпълняващ длъжността „директор” стана досегашният заместник инж. Цветко Водев, който е дългогодишен служител в РДГ-Пазарджик. Три дни по-късно на сайта на ИАГ бе публикувано прессъобщение, че мотивите за уволнението са допускане на системни пропуски и занижен контрол по прилагане Закона за горите в района на дейност на дирекцията. „През последните 3 месеца служители от ИАГ са извършили по сигнали редица проверки в териториалния обхват на РДГ-Пазарджик. Проверяващите са установили нарушения, свързани с неосъществен своевременен контрол на складове за търговия с дървесина; пропуски в организацията на дейността на постоянните контролни горски пунктове; допуснати от служители на регионалната дирекция нарушения на заповеди, издадени от ИАГ; пропуски в организацията на дейността на екипите горски инспектори; несвоевременно предприети действия за констатирани нарушения и други.

На запитване на вестник „Знаме” д-р инж. Александър Дунчев отговори писмено, че трудовият договор на инж. Байлов е срочен за времето докато длъжността бъде заета чрез конкурс, с 6-месечен изпитателен срок в полза на работодателя. Че при проверка са констатирани „нарушения, допуснати поради липса на ефективен контрол, а тези констатации, наред с други, са основание работодателят да счете, че служителят не се е справил качествено с възложените му трудови задълженият”.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички