Регионът

Световноизвестни оперни певци пристигат за концерта в памет на Гяуров

  10.09.2021 13:51             
Световноизвестни оперни певци пристигат за концерта в памет на Гяуров

На 14 септември народното читалище "Отец Паисий – 1893" организира концерт в памет на световно известния бас Николай Гяуров. В него ще участват Мауро Аугустини, който е солист на някои от най-престижните оперни къщи в света, както и солистката на Японската и Виенската опера Таека Хино. Тяхното гостуване става факт благодарение на родената в курорта и покорила световните сцени оперна певица Марена Балинова-Райхл.

Концертът ще започне в 19.00 часа и ще е в салона на читалището. Програмата ще е богата. Публиката ще се докосне до истински шедьоври на оперното изкуство.

На рояла, дарен на "Отец Паисий" лично от великия бас,

в изпълнение на проф. д-р Петер Райхл ще звучат красивите мелодии, в които се преплитат съдби, истории, епохи.

А голямата изненада ще е живата памет за съвместната творческа дейност на сцената с Николай Гяуров. Своите спомени от първо лице ще споделят Ерик Халфарсон - солист на Миланската Скала, МЕТ, Ковън Гардън; Мауро Аугустини, Таека Хино и Жан Бербие - солистка на Миланската Скала и Парижката Гранд опера.

Резервация за събитието можете да направите на 0359/ 5 24 10 или 0876 909610. Заради пандемичната обстановка залата ще се използва на 50% от своя капацитет.

Талантливата оперна певица Марена Балинова-Райхл и съпругът й проф. д-р Петър Райхл, германец по произход, макар да живеят в чужбина, са отдадени на редица обществени каузи у нас. Дългогодишни са например усилията им да подпомогнат възстановяването на два храма - в Ракитово и Паталеница.

Друга значима тяхна мисия е

културното развитие на родния град на оперната прима

Тя има силна връзка с НЧ "Отец Паисий". В него е работила с любимата си преподавателка Стоянка Енчева, дългогодишна ръководителка на Школата по пиано. Сега на свой ред помага на младите местни таланти. И при сегашното си гостуване ще се срещне с надарени момичета и момчета. А ако някой се открои ярко, може да участва и в концерта.

А ето какво каза през "Знаме" председателката на "Отец Паисий" Силвена Байракова:

- Надяваме се чрез съвместните си усилия с оперната прима да поставим основите на традиция, която да съхранява с почит културното наследство, което Николай Гяуров ни е завещал, да популяризира Велинград като международна културна и туристическа дестинация и елитна СПА столица, където намират сцена за изява шедьоврите на високото оперно изкуство.

Изказваме своята огромна благодарност и към туристическа агенция „Булрайзен“, „Макси“ Парк Хотел & СПА, СПА Хотел „Олимп“, Creative House Studio Велинград, магазин за цветя „Магнолия“ за сътрудничеството и подкрепата.

Очаквайте интервю с Марена Балинова-Райхл в следващия брой.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415

ПРОДАВАМ ТРАБАНТ 601, В ДВИЖЕНИЕ, ГАРАЖЕН. 0897 637 010.

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ, 0888 616 438.
Всички