Понеделник, 21 Фев 2022
 
Други

Резултати от проучването на КТ „Подкрепа“ за готовността на учителите за онлайн обучение

  07.09.2021 09:18             
Резултати от проучването на КТ „Подкрепа“ за готовността на учителите за онлайн обучение

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ направи национално проучване по повод готовността на образователни институции и учители за работа в електронна среда от разстояние.

На въпроса за притежание на служебен лаптоп, 44.5% от учителите са отговорили, че не притежават такъв, а 22,2% получават временно, като след това им ги прибират. Т.е. техническата осигуреност е на много посредствено ниво.

МОН разпореди дигиталните средства, които ползват учителите да се отключват със служебен акаунт, което обремени безкрайно много педагогическите специалисти, а 89,9% от тях смятат, че този вид контрол над учителите е дискриминация, защото няма друга сфера на държавни служители, които да са полагани на такъв контрол.

По отношение на техническите възможности на новораздадените дигитални средства /с които са обхванати около 5% от учителите/, 71,6% от респондентите смятат че техническите параметри са незадоволителни.

59,7 % от анкетираните са преминали през обучение за работа с електронни образователни платформи през последната година, но нито един учител не е бил обучаван в методика за работа в електронна среда, което би трябвало да включва и утвърден от МОН регламент за задължително използване на видеокамера, кога да се зачита присъствие на ученика в дистанционното обучение и още много други детайли на дистанционното обучение.

Едва 39% от учителите са получили някакви средства от образователните институции за работа в електронна среда от своите домове, а 71% от анкетираните смятат, че Националната програмата на МОН „Без свободен час - „Подкрепа на обучението от разстояние в електронна среда“ е пълен провал и е унизителна за учителите.

Синдикат „Образование“ смята, че опитите на МОН да създаде програма за безплатен интернет на учители, при работа в електронна среда е претърпяла пълен крах и е категоричен, че ако от училищните бюджети се пренасочат средства за интернет към социално слаби и ромските ученици, то незабавно ще се започне подготовка за протести и стачки. В училищните бюджети няма такива средства, няма никакви финансови буфери и ако МОН иска да изпълни някакъв вид социална политика, нека осигури средства за това. Тази политика не е била съгласувана със Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ на отраслово ниво.

 

Учителите смятат, че възможността родителите да определят частично преминаване на детето им в дистанционна форма по семейни причини е лишаване на ученика от основно конституционно право.

По-малко от 10% от образователните институции имат техническо осигуреност за хибридно водене на учебния процес и синдиката не подкрепя толерирането на този метод.

Учителите не подкрепят постоянното тестване, но проверката за антитела, за сметка на РЗИ, би помогнало за точна диагностика на ситуацията в училища и детски градини.

Синдикат „Образование“ ще отстоява образователните институции да работят в редовна форма и да затварят последни след МОЛ-овете, ресторантите, стадионите и градския транспорт и другите обществени сфери! При наличие на съмнения или заразен ученик и учител да се подхожда диференцирано, разумно и еднозначно от санитарните власти, а не хаотично, както го правиха досега!

д-р Юлиян Петров, председател на Синдикат „Образование“  към КТ „Подкрепа“ 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички