Пазарджик

Първият българин с два трансплантирани органа гостува в родния си град

  09.09.2021 06:17             
Първият българин с два трансплантирани органа гостува в родния си град

ВЕЛИНГРАД. За пореден път през август кафе-клуб "Читалнята" при народното читалище "Отец Паисий – 1893" бе домакин на събитие, в центъра на което стои добрият и вдъхновяващ пример. Специален гост този път бе Георги Пеев - единственият човек в Европа с трансплантирано сърце и втора трансплантация на бъбрек, извършена година и половина по-късно.

Георги Пеев е роден във Велинград през 1976 г., но жизненият му път го свързва и с други места, хора и съдби. За курорта споделя:

- Израснал съм тук и това ме е оформило като личност. След всяка от трансплантациите пък съм се възстановявал във водна среда във Велинград, което ми е помогнало.

А за себе си обича да казва с усмивка, че е "сглобен от трима".

- Очаквах разговорът с Георги Пеев да бъде труден, защото

когато на везната стои загубата,

не всеки би могъл да приеме жертвата като потенциален нов живот - не скри пред "Знаме" Силвена Байракова, председателка на читалището и водеща на срещата. - Като домакин на събитието, екипът ни прегърна предизвикателството да дебатира върху една не толкова популярна тема. Смятам, че се получи. Всички бяхме силно впечатлени от

лекотата, с която нашият гост разказа за повратните моменти в своя живот,

от силата на духа и мисълта му, от неговото твърдо решение да се бори, да живее, да се радва на живота. Срещата бе открита и позитивна. Акцентът бе върху качествата, които помагат на хората да оцеляват в тежките моменти.

А изпитанията в живота на Георги Пеев действително са тежки.

- Болестта дойде като гръм от ясно небе

След вирусно заболяване с много висока температура всичко в организма ми сякаш спря да работи. Аз обаче си казах, че ще живея! Срещнах се с всевъзможни специалисти. Не беше лек път. А няколко часа преди трансплантацията на бъбрек се появи и проблем със сърцето. Започна ново ходене по мъките.

Донорството е една приказка за живота, която всеки трябва да разкаже най-напред на себе си, а след това да сподели и със своето семейство, убеден е младият мъж.

- Донорството е най-високохуманният акт, но само осъзнати хора, водили този разговор със себе си, могат да го извършат. Никой не е застрахован какво ще го сполети, а

един донор може да спаси 9 човешки живота

За мен като човек, който от 18 години живее с трансплантирани сърце и бъбрек, донорството е кауза и смисъл на живота.

Живот, който свършва и друг живот, който продължава,

подчертава Георги Пеев.

На въпроса дали трансплантациите са го направили по-отговорен, той отново е откровен:

- Когато много хора са допринесли за това ти да останеш жив, просто си задължен да живееш пълноценно. Отговорност носиш и към всички, които вярват в теб, към своите близки. В тотална безизходица тази отговорност може да ти даде сили да продължиш напред.

Сред основните стимули човек да бъде психически стабилен и разумен към здравето си, Георги Пеев нареди връзката със семейството и приятелите, с хората, които ни обичат, разчитат на нас и не искат да ни изгубят. Най-важният му съвет към хората, които по различни причини са изпаднали в отчаяние, пък гласи: "Ставай и тръгвай!"

Георги Пеев е и

първият български трансплантиран с два органа атлет, който печели 5 медала от едно европейско първенство

През 2016 г. участва в първото си Европейско първенство за трансплантирани атлети в град Вантаа, Финландия. При дебюта си печели златен медал на 100 метра бруст и три сребърни медала в дисциплините 50 м бруст, 100 м свободен стил и 50 м свободен стил. На следващото Европейско първенство за трансплантирани атлети, което се провежда в град Линяно Сабиадоро, Италия, Георги Пеев печели въпросните 5 медала – два златни и три сребърни.

А през 2019 г.

изкачва най-високия връх на Балканския полуостров - Мусала, с цел популяризиране на донорството

След това покорява върха още няколко пъти, за да насочи вниманието на обществеността върху проблема с недостатъчните трансплантации в България.

Наред с всичко останало, Георги Пеев приема с охота и мисията да бъде граждански буден и активен. Битките, които е водил със себе си и за себе си, изострят чувството му за социална справедливост. Ето защо е ангажиран е с различни обществени каузи - "малки, но важни за обществото битки", както ги нарича. Съвсем наскоро например е спечелил битката срещу

незаконно увеличена такса смет в община Хасково,

където живее.

А срещата във Велинград завършва с новината, че на 1 септември на фестивала "Аполония" в Созопол ще бъде показан предпремиерно документалният филм на режисьора Стефан Командарев "Донори". Георги Пеев и полученият втори шанс за пълноценен живот са в основата на този разказ, който разкрива и незадоволителната донорска ситуация в България.

- Надявам се, че разговаряйки с Георги Пеев, всеки от присъстващите на събитието води и вътрешен диалог със себе си и се убеждава, че няма невъзможни неща - казва в заключение Силвена Байракова. - Ние пък отправихме поканата за гостуване с премиера на филма във Велинград. Убедена съм, че ще има голям интерес и всички, докоснали се до силата на неговия дух и позитивна енергия, с любопитство ще дойдат отново, за да съпреживеят историята му.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички