Други

90 години от рождението на Иван Динков

  07.09.2021 06:09             
90 години от рождението на Иван Динков

Един от най-даровитите и популярни поети на нашето съвремие, Иван Динков, написа:

„След съвестта и стиховете

Едва ли има трети ад...“

Тези негови думи звучат като особен надежден ключ, който ни отваря вратичката към неговата дълбока философска, творческа и човешка същност. А забележителното му присъствие се оказа водещо в течение на повече от четири десетилетия в нашия литературен свят.

На 26 август времето отброи 90 години от появата му на бял свят в с. Смилец, Пазарджишко. За жалост той си отиде от нас преждевременно – на 23 януари 2005 година.

Неслучайно за него, поета от Смилец, както е известен, са писали, мнозина. И съвсем естествено е всеки да подхожда по различен начин при оценката на личността и творчеството му. Но така или иначе, всеки прибавя, кой повече – кой по-малко, нови щрихи към неговия портрет. С тези мои твърде скромни редове

нямам намерение да предлагам задълбочен аналитичен литературно-критичен очерк

Възползвам се от неговия недоживян юбилей, за да върна нашите съвременници към някои значими страници от неговото битие. А за това ми помогнаха многобройните срещи и разговори с поета в продължение на няколко десетилетия, отразени и в документално-мемоарната ми книга „Иван Динков – отблизо“.

А да се пише за Иван Динков, е наистина нелека задача, както никак не е лесно да се вниква и интерпретира целокупното му творчество. Но труден е и житейският му път, тръгнал от будното средногорско село, напускайки бедното семейство на баща си, бай Динко Налбантина, за да учи право при непоносима мизерия в големия столичен град. Макар че грабва в ръцете си диплома за юрист, загърбва завинаги професията на Темида. Излага на риск крехкото си здраве, подкопавано от постоянна оскъдица и хронично гладуване в средата на млади творци-съмишленици – Михаил Беберов, Петър Алипиев, Андрей Германов, Любомир Левчев, Никола Инджов и други прокудени сподвижници,

обитаващи спасителния „таван“-убежище на столичната ул. „Иван Рилски“ 30

От това мизерно  свърталище приемат първите си уроци по изящна словесност и Коста Павлов, Христо Банковски и други талантливи представители на нашумялото някога така наречено „Априлско поколение“.

Загърбил всякакви несгоди, младият Динков, макар и преглътнал немалко огорчения, прегръща окончателно лявата идея, постъпва на работа като редактор през 1958г., междувременно печата и първите си стихотворения във в. „Народна младеж“. Не закъснява и дебютната му стихосбирка „Лична карта“ /1960/ и впечатлява силно читателите. Повлиян от героиката и романтиката на антифашистката борба, издава забележителната си поетична книга „Епопея на незабравимите“/1963/, която

буквално се разграбва по книжарниците,

посрещната възторжено и от литературната ни критика. Издава и популярните за онзи период биографични очерци за Атанас Манчев и Стоян Мураданларски, и „Докосвания до България“/1974/. Редакторът от „Партиздат“ се насочва постепенно към работа над произведения с насъщна и актуална проблематика. Така се раждат шеметно завладяващите му „На юг от живота“/1967/, „Хляб и трохи“/1970/, „Антикварни стихотворения“/1977/, „Почит към литературата“/1980/, „Моминството на войниците“/1983/, „Цветя за махалата“/1984/. В тези издания Иван Динков наистина показва внушителния си ръст на завладяващ литературен творец,

атрактивен със смелото си оригинално перо,

и в тематичен, и в художествено-естетически аспект. Истински бум през 1986 г. предизвиква в читателските ни среди излизането от печат на автобиографичния му роман „Навътре в камъка“. В него авторът ни пренася в трудната и напрегната атмосфера  на своите преживелици като студент, в семейно-битовите си несполуки и разочарования, но и в неотстъпния си стремеж за писане.

Твърде ласкаво посрещат неговото силно впечатляващо творческо „нашествие“ в родния ни литературен свят още с първите му успешни изяви Добри Жотев, Борис Делчев, Александър Геров, Яко Молхов и мн. др. Да не говорим за огромните усилия, които положи по-късно Никола Иванов за популяризиране на неговата личност и нови творчески издания.

Това, бих казал,

гостолюбиво, възторжено приемане на словото му,

отприщва бентовете на завирената енергия в творческия му потенциал и през следващите години сътворява внушителна поредица от  нови заглавия – „Повторения“/1990/, „Проверка на каруците“/1990/, „Славянски псалми“/1991/, „Поетични самоубийства“/1993/, „Покрай кадифето“/1993/, “Урна“/1996/, „Спазми от отечеството“/1999/ и много други произведения, които го изкачиха на билото на родния ни литературен Олимп. А разковничето за респектиращото му извисяване в литературните и обществени среди трябва да търсим не само в завидното му дарование, но преди всичко в умението му да вниква в самите дълбини на социално-икономическите, нравствените и духовни процеси на обществото ни, в душевността на нашия съвременник, народопсихологията на българина, за да ги отрази добронамерено със средствата на характерния за него ивандинковски художествено-естетически инструментариум.

По преценка на Иван Спасов и други литературни критици в стиховете му присъства

дълбок философски замисъл, изразен нерядко с иносказателни похвати и енигматичност

А това несъмнено  прави поетичното му слово трудно „смилаемо“ за обикновения читател. Всъщност тези достойнства на стиха му повишават още повече неговите стилно-езикови стойности. Характерно за Иван Динков, както споделят изследователи, са дълбокото преживяване, тревожната напрегнатост, драматичният конфликт, върху които са изградени най-добрите му стихотворения.

Иван се възторгваше от социално-икономическия възход на родината ни навремето, но преживяваше болезнено недъзите, моралните деформации в социалистическа България, което не можеше да не намира отражение и върху облика на поетичните му рожби. Той страдаше и болееше от промъкващите се в обществото ни социални неправди и нравствена уродливост, затова и будната му гражданска съвест не му даваше да мълчи. Неслучайно беше инкриминирана от цензурата книгата му „На юг от живота“. Но това само го издигна в очите на неговите колеги и читатели.

Поетът от Смилец все повече се сродяваше с родния си Пазарджишки край

Логично стана и един от най-ревностните учредители през 1985 г. на местното писателско дружество. Междувременно беше удостоен за носител и на първото издание на престижната национална награда за поезия „Никола Фурнаджиев”. Това още повече го приобщи към духовния живот на града ни и към събратята му по перо, на които помагаше и които насърчаваше в творческите им прощъпулки.

Моите първи докосвания до поета са от 60-те години, от страниците на „Литературен фронт“. Със зачестяването на посещенията му в Пазарджик, неусетно станахме близки и това запознанство се превърна в истинско приятелство, когато оглавих като секретар дружеството на писателите и Клуба на дейците на културата в града ни. Често пътуваше

до родния си Смилец, за да гостува и помага на остарялата си майка, баба Тодора,

която все чакаше с нетърпение да хлопне вратнята обичният й син. Обичайно, нашият дом му беше пристан за почивка и отмора на път за родната му стряха. Понякога е приспивал и сме се потапяли в ненаситни разговори за състоянието на литературното ни битие. Неведнъж е отсядал и в Клуба на дейците на културата, срещал се е и е разговарял често с местни колеги. Проявяваше изключителен интерес към литературния живот в града на Константин Величков. Участвал е с интерес в традиционните празници на поезията, литературни четения, премиери на книги. С удоволствие представяше и местни автори, правел е задълбочен аналитичен преглед на годишни литературни продукции на автори от града и региона. Неговата компетентна позиция винаги тежеше и звучеше като своеобразен барометър. Нашето взаимно приятелство беше твърде плодоносно за мен и колегите ми, правеше винаги достояние всяко свое ново издание, което даряваше с традиционния автограф. Ето какво е отбелязал лаконично, подарявайки ми стихосбирката си „Урна“ – „На Продрум – за добър приятелски спомен! 29.XI.96г., София“.

Държеше да дава автографи, но никога не е бил многословен

Иван беше рядко общителен, земен и достъпен човек, с удивително чувство за хумор, обичаше срещите с приятели, читатели. Понякога е осъмвал на маса със сладкодумни събеседници. По време на многобройните ни срещи у дома, в Пазарджик, София и другаде в страната ни направих и публикувах няколко интервюта и очерци с него и за него. А той беше носител на национални литературни награди, посветени на Вазов, Вапцаров, Дебелянов и на други големи имена от родната литература. Иван Динков изгря като непомръкваща звезда на българския поетичен небосклон със свой оригинален почерк и се яви като проводник на едно добронамерено критическо направление, оставяйки верен на непоклатимите си идейни и естетически позиции. Някои го критикуваха и дори плюеха, но важното е, че Иван Динков остана верен на себе си. И че го имаме в библиотеките си.

Продрум ДИМОВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички