Регионът

Панагюрци почетоха 136-годишнината от първото развято знаме на Съединението

  02.09.2021 12:07             
Панагюрци почетоха 136-годишнината от първото развято знаме на Съединението

Преди 136 години за първи път панагюрци развяват знамето на Съединението на 2 септември 1885 г. Днес в историческия град беше отслужен благодарствен молебен. Методи Навущанов, уредник в Исторически музей-Панагюрище припомни хронологията на съединитската акция. В знак на признателност бяха поднесени цветя от Общински съвет Панагюрище с председател Христо Калоянов, от кмета на община Панагюрище Никола Белишки, от общинските ръководства на политически партии ГЕРБ и БСП от Исторически музей – Панагюрище, от признателни граждани.

В българската история Съединението на Източна Румелия с Княжество България е едно от най-значимите събития – чисто национално, българско дело.

На 2 септември 1885 г. звънът на камбаните възвестява на панагюрци началото на акцията по Съединението. Под ръководството на Тодор Хаджикирилов, Събко Милков и Антон Оряшков хилядно множество  залива централния площад. Скандират се призивни  лозунги „Долу Румелия!”,  „Да живее България!”. Изпълнени с решимост, водачите отказват да се подчинят на околийския началник като му заявяват: „Ние първи днес прогласихме това дело с действителността, както виждате всички тук сме събрани на едно мнение, като верваме, че от всекъде ще последват примерът ни, какъвто пример от това същото място дадохме в Априлското въстание 1876 г. против турското робство и че сега обявеното ни дело нема да се върнем назад“. Знамето, развято на 2 септември от Тодор Хаджикирилов, е украсено с лъв. То е забито в земята, каквато е българската традиция за поставяне начало на революция. Зад знамето в готовност е гимнастическото дружество, въоръжено със 700 пушки.

Много от участниците в демонстрацията имат скрити под дрехите си револвери. За призоваването на гражданите на бунт за освобождаване на знамето и арестуваните инициатори Тодор Хаджикирилов и Събко Милков се използват камбаните на църквата “Св.Богородица”, с които е обявено Априлското въстание.

А закономерността и навременността на действията по обявяване на Съединението в Панагюрище не е поставена под съмнение. Затова и Захари Стоянов, поместена в бр. 15 на в. “Борба”, славослови панагюрци и е категоричен, че „костите на Бенковски, Волов и другите тържествуват!”.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415

ПРОДАВАМ ТРАБАНТ 601, В ДВИЖЕНИЕ, ГАРАЖЕН. 0897 637 010.

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ, 0888 616 438.
Всички