Понеделник, 01 Nov 2021
 
Регионът

Празникът на Стрелча се завърна още по-цветен и пищен след едногодишно прекъсване

  02.08.2021 15:44             
 Празникът на Стрелча се завърна още по-цветен и пищен след едногодишно прекъсване

КОВИД-пандемията прекъсна традиционния празник на Стрелча през 2020-а, но сега той се завърна с нови идеи и инициативи. По традиция последната събота преди 2 август – Илинден по стар стил, се проведе Празникът на Стрелча.

С демонстрационно плувно състезание за деца започна празничният 31 юли. Надпреварата на Градския минерален плаж бе организирана от Община Стрелча и СК „Шампион“ – Пазарджик, който развива спортна дейност на територията на община Стрелча.  Над 60 плувци в различни възрастови групи се състезаваха в индивидуални и групови дисциплини, като след оспорвана борба бяха излъчени най-добрите във всеки един плувен стил.

Детският празник „Безопасно лято“ се проведе на минифутболното игрище на плажа. Със съдействието на началника на Областна дирекция на МВР – Пазарджик старши комисар Петко Шотлеков и с личното участие на говорителя на институцията Мирослав Стоянов и инспектор Павлин Караколев от РУ – Панагюрище, участниците под формата на игри и с много настроение затвърдиха основните правила на движение по пътищата.

Традиционните борби излъчиха нови победители в различните категории.

В късния следобед нови инициативи направиха празника различен. Местната туристическа борса представи възможностите за почивка и културен туризъм, а дегустацията на стрелчанската гюловица и ликьор от рози на щанда на Туристическия инфорнационен център бе прелюдия към кулинарните изненади, предоставени в шатрата на инициативата „Стрелчанска трапеза“.

Стрелчани си припомниха, а гостите откриха вкуса на стрелчанския тутманик, на тапканите чушки, гушки, войнишки курабийки и традиционния фасул със зеле.

Фотоизложбата „Стрелча в четири сезона“ с автори Енчо Божков, Калина Додева, Николай Николов и д-р Николай Николов представи сезонните „настроения“ на Стрелча и нейните жители. За богатството на изложбата бяха използвани и фотографии от проведения през 2019 г. пленер на панагюрски фотографи.

В празничното си слово кметът на общината – инж. Георги Павлов подчерта ролята на единението и доверието между граждани и местна власт, чието следствие са видимите резултати само за 10 месеца управление - реализирани инфраструктурни обекти и проекти в социалната и културната сфера.

"Единици са градовете, избрали за свой небесен покровител непримиримия защитник на вярата и християнските добродетели - Свети пророк Илия. И  както името на светията  означава „крепост Божия“, така и стрелчани са крепост на българщината и крепители на изконните български ценности, подчерта кметът на общината. Стрелча пази спомен както за тежки, така и за славни времена. Стрелчани са съумявали да превърнат всяка трудност в успех. Нека се поучим от историята на града и поколенията преди нас и да запазим неспокойния, но съзидателен  дух на Стрелча. Нека  пазим традициите и да влагаме нови сили за развитието на община Стрелча", призова инж Павлов.

Емоционални и сърдечни поздрави към жителите и гостите на града отправиха Стефан Мирев – народен представител в 46-то Народно събрание и Надя Клисурска – зам.-министър на труда и социалната политика, чиято професионална кариера е дълбоко свързана със Стрелча.

Отколешната традиция за награждаване на най-младия и най-стария жител бе спазена, като за 2021 г. това са Радостина Герова Джумайова, родена на 6 юли и Дона Иванова Делова на 99 години.

Акцент в програмата бе спектакълът „Стрелча празнува“, представен от Мариана Няголова и Енчо Божков. Талантливо изпълнен от самодейните състави към НЧ „Просвещение-1871“ и ученици от СУ " Св. Св. Кирил и Методий" той бе чудомировска закачка, елинпелиново намигване и носталгичен поглед към живота на стрелчани.

Концертът на обаятелната певица Невена Цонева зарадва жителите и гостите на града.

Празничната заря в нощното небе сложи край само на този празничен ден, но не и на бъдещите поводи за празнуване и радост на град Стрелча.

(Зн)

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ПРОДАВАМ ТРАБАНТ 601, В ДВИЖЕНИЕ, ГАРАЖЕН. 0897 637 010.

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ, 0888 616 438.

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0988 739 272
Всички