Други

Богомил Николов от „Активни потребители”: Нужна е промяна на поведението на потребителите срещу енергийната бедност

  01.08.2021 06:32             
Богомил Николов от „Активни потребители”:  Нужна е промяна на поведението на потребителите срещу енергийната бедност

С мрежа от съветници и прости трикове ще пестим електроенергия в дома

ПАЗАРДЖИК. Оптимизиране на енергията у дома – как да пестим без да влагаме значителни или никакви средства? Този въпрос може да ни се стори маловажен, но за все повече българи не е. Отговори по темата получиха граждани от областта, които преди часове се срещнаха с Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители”. Николов дойде в родния си град, за групова сесия, на която да представи решения за справяне с енергийната бедност като част от национална обиколка по проекта STEP. Той предвижда разработване на лесен, иновативен и възпроизводим модел, състоящ се от мерки за справяне с енергийната бедност. А от това печели не само консуматорът на ток, но и екологията.

Проектът обхваща част от

страните с най-висок процент на енергийна бедност в Европа

Това са България, Кипър, Чешката република, Латвия, Литва, Полша, Португалия, Словакия и Обединеното кралство.

„Някои от тези трикове и съвети ги знаете, а други едва ли сте чували. Може да ви се сторят „габровски”, но в Западна Европа масово се прилагат и това води до оптимизиране на енергията у дома”, каза Богомил Николов, който всъщност е наполовина габровец. Той даде конкретни примери, онагледени с кратки видеа (те са качени на канала на „Активни потребители” в YouTube, б.р.).

Енергийната бедност се крепи на „три кита”

- ниските доходи на домакинствата, нарастващите цени на тока и неефективната енергийност на сградите. Макар че цената на тока в България е най-ниската в ЕС, тя пропорционално е по-висока от доходите на българите. Очаква се тази тенденция да се засили и през следващите години с либерализацията на енергийния пазар у нас. Като прибавим и факта, че тук липсва подход за справяне с енергийната бедност, а институционалният подход се фокусира върху последствията от проблема, не е чудно, че нискобюджетните решения предизвикаха интереса на аудиторията. Някои от гражданите не знаеха, че когато камината не е запалена,

коминът е най-големият енергиен вампир

защото извежда навън топлия въздух и е добре да се „затапи” с парцали. Че хладилникът не трябва да е долепен до стената, за да не му се отнема топлообмена и е добре да е пълен на две трети от капацитета си – ни повече, ни по-малко. Че сушилнята гори повече ток от пералнята, а на нея може да перем дрехите си на по-ниска температура. Че бойлерът ще ни спести изненадващо много ток, ако загрява водата на 50, а не на 90 градуса, защото колкото по-гореща е водата, по-бързо изстива. Поставяне на лампи с фотоклетки,

съкращаване на времето под душа с използване на таймер

или пък на енергоспестяващ накрайник на самия душ също ще намали сметките за ток. Използването на таймер, който изключва общ разклонител на електроуредите в дома през нощта, също е удачно решение. Не обаче и постоянно отворените прозорци в наклонена позиция – така не може да се проветри стаята, но пък топлината първи излиза от помещението. Управлението на прозорците е важно - отварянето на завесите през деня ще пусне слънцето и безплатната топлина, а спускането им през нощта ще пази топлото вътре. Както и зашитното фолио – ако изолирате с него стената зад камината или радиатора. Не покривайте обаче радиаторите с декоративни елементи или дълги завеси, защото това пречи на отделянето на топлината, което може да доведе до прекомерно високи разходи за отопление…

„Обикновено хората реагират, когато говорим за съкращаването на времето под душа. Казват, как така ще ни карате да се къпем по-малко?! Но ние приемаме всякакви критики”, с усмивка коментира Богомил Николов.

Обратната връзка е важна

Затова и всеки желаещ попълва анкета и дава съгласието си да бъде потърсен след няколко месеца за нова анкета или пък да получи съвети в индивидуална сесия за това как да спести пари от сметката си за потребление на еленергия. „Активни потребители” работи по изграждането на национална мрежа от съветници в рамките на различни организации, които са в пряк контакт с потребителите, изложени на риск от енергийна бедност. Предвижда се обучение на социални работници, които да предоставят съвети в тази насока, както и изготвянето на наръчник. Съвети ще се предоставят от организацията по телефона или по места, включително чрез домашни посещения в райони с високи концентрации на енергийно слаби потребители. В тази връзка Николов даде пример с ромски махали, които в нашето съзнание дълго време бяха местата с консуматори на ток, които не плащат. Има обаче такива махали, където масово няма електромери, които да отчитат нощна и дневна тарифа.

Общата цел на STEP е да облекчи енергийната бедност чрез насърчаване на поведенчески промени и нискобюджетни решения за енергийна ефективност сред потребителите, които страдат или са в риск от енергийна бедност чрез съвети. И така да промени поведението на потребителите. А това е важно условие на фронта срещу енергийната бедност, наред с увеличаването на доходите, оптимизиране на цената на тока и санирането на сгради.

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички