Пазарджик

Издирват местни предания, легенди и стари истории за кърменето

  26.07.2021 15:05             
Издирват местни предания, легенди и стари истории за кърменето

Снимка на 5 деца, родени в гората и всичките кърмени от майка си до 2 г.  - личен архив, предоставен от Ядигяр Амзова

По повод Световната седмица на кърменето 1-7 август, РЕКИЦ "Читалища" - Пазарджик и РЗИ - Пазарджик стартират Информационна кампания за ползите от кърменето.  В тази връзка, чрез читалищата в областта започна издирване на стари знания, предания, легенди, истории, снимки и практики за кърмене в отделните населени места в региона.

Целта на проучването е опазването и предаването на нематериалното културно наследство на България и послание за формиране на позитивни нагласи за кърмене сред младите майки.

- В зависимост от това колко и каква информация ще бъде събрана, се предвижда последващо подреждане на изложба в читалище от област Пазарджик, избрано по определени критерии да стане домакин на събитие, посветено на ползите от кърменето - съобщава инж. Радка Енчева-Кочева от РЕКИЦ "Читалища" – Пазарджик. - В читалищния център вече пристигнаха снимки и първата интересна житейска история от Фотиново, преразказана от секретаря на тамошното читалище "Гео Милев-1930 г." Ядигяр Амзова. Става дума за 5 деца, родени в гората и всичките кърмени от майка си до 2 години. 

Очакваме през настоящата седмица и други читалища да се включат със спомени и предания от родния край, като най-характерните ще бъдат отличени от организаторите.

Народното читалище "Будители-2004" в Септември направи своята заявка за домакинство на последната активност от Информационната кампания – изложение и представяне на събраните материали за кърменето от времето на нашите майки и баби и трансмисията им в съвремието, каза още инж. Радка Енчева-Кочева.

  

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ПРОДАВАМ ТРАБАНТ 601, В ДВИЖЕНИЕ, ГАРАЖЕН. 0897 637 010.

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ, 0888 616 438.

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0988 739 272
Всички