Понеделник, 25 Oct 2021
 
Пазарджик

Как да постигнем перфектния и здравословен тен?

  24.07.2021 06:13             
Как да постигнем перфектния и здравословен тен?

Време е за море и плаж, където постигнем тен, за който после да ни завиждат приятели и колеги. Отдавна мина времето, когато се е смятало, че най-красивият цвят на кожата е белият – и то бяло, върху което никога не са попадали слънчеви лъчи, тъй като само богатите дами можели да си позволят чадъри и шапки срещу слънцето, докато бедните трябвало да се трудят под силните лъчи на жаркото слънце. Днес ситуацията е друга, а просперитетът се измерва с количество слънчеви бани, ако не на екзотичен остров, поне на Слънчака, Златните или Лозенец. Колкото и да мечтаем за идеалния тен и за идеалната кожа, бец фотошоп май не става. Повечето хора имат неравномерен тен на кожата. Това може да се дължи на зачервяване, акне, старчески петна, увреждания от слънцето, прием на лекарства или хормонални проблеми. За щастие има средства, които биха могли да помогнат за намаляване на хиперпигментацията, които всеки може да приложи у дома.

Какво е тенът?

Това всъщност е последица от слънчевото изгаряне. Тъмният цвят, който получава кожата ни, е вследствие на реакцията на меланоцитите, които отвръщат на ултравиолетовата радиация, получена от слънчевите лъчи.

Пигментът, който специализираните клетки меланоцити произвеждат, е меланин. Той играе ролята на чадър, предпазващ нашата ДНК от Слънцето, и абсорбира ултравиолетовата радиация, преди тя да достигне до ДНК и да я повреди. Повече меланин означава повече пигментация на кожата и по-голяма защита при излагане на слънце.

Ако този процес се повтаря твърде често обаче, шансовете да се развие рак на кожата се увеличават драстично.

Слънцето е важно за нас, тъй като тялото ни използва слънчевата светлина, за да синтезира витамин D, отговорен за заздравяването на костите и предпазване от определени видове рак, сърдечни заболявания и дори депресия.

Каква доза слънце е здравословна за нас?

Проучване от 2017 г. показва, че от 10 до 20 минути излагане на пряка слънчева светлина дневно през пролетта и лятото са достатъчни за синтеза на витамин D. Тенът не е единственият щит на нашата ДНК, всъщност първият щит на ДНК е самото слънчево изгаряне. След като щетите след излагането на слънце са налице, редица от защитни механизми на организма се активират. Протеини и ензими задействат възпалителна реакция, която да включи клетките на имунната система и да ги изпрати до повредените области. Червеният цвят на кожата, подуването и паренето са знаци, че тялото се опитва да се самоизлекува и да предпази своята ДНК.

Този процес активира и протеин, регулиращ епигенетична модификация, който кара меланоцитите да произвеждат меланин.

Скорошно проучване открива, че този протеин отключва производството на меланин на всеки 48 часа. Това означава, че в рамките на тези 48 часа е по-добре кожата да не бъде излагана на слънце. Така че ако искате да имате максимално плътен и здравословен тен, ходете на плаж през ден. Витаминът D също се запазва в рамките на тези 48 часа, така че не губите нищо.

Подготовка на кожата

Ако искате да се радвате на здрава, мека и сияйна кожа през лятото, но и на дълготраен тен, трябва да ексфолирате тялото си поне 2-3 пъти седмично. Можете да го правите както с ексфолианти за тяло, така и с естествен абразив, като утайката от кафе. Така ще премахвате мъртвите клетки от кожата и ще позволявате на новата кожа да почернява, а след това беленето след натрупания тен ще бъде значително по-малко.

И може би най-важното!

Добрата хидратация

Пиенето на достатъчно вода хидратира тялото отвътре навън. Правилото за 2 литра вода на ден обаче не е съвсем точно, тъй като няма как едно момиче, което тежи 50 кг да има нужда от същото количество течности, колкото един мъж, който е с тегло 90 кг, например. Но все пак нищо не ни пречи да пием по 6-7 чаши вода на ден минимум, особено в горещините.

Нанасянето на овлажнител от друга страна помага при сухота и зачервяване. Използвайте некомедогенен овлажнител, за да предотвратите дразнене на кожата и запушване на порите. Важно е да овлажните цялата кожа - не само лицето. Използването на широкоспектърен овлажнител за ръце, който предпазва от UVA и UVB лъчи, би могло да предотврати старческите петна.

Слънцезащитата

Непременно използвайте слънцезащитни продукти всеки ден, за да предотвратите увреждане на кожата от слънцето. Това не само ще предпази от незабавното зачервяване, но също така ще предотврати появата на старчески петна. Носете слънцезащитни продукти всеки ден по всяко време, когато сте на слънце, дори и през зимата.

Голяма грешка е да нанасяме слънцезащитните лосиони, когато вече сме изложени на слънчева светлина. Намажете тялото си с висок фактор преди да излезете от стаята – на кожата ѝ трябват поне 20 минути, за да попие добре крема и да изгради защита. Освен това знайте, че има голяма разлика между кожата на коремчето и краката от тази на деколтето, нослето, челото. За първи слънчеви бани използвайте фактор поне 20-30 за тяло и 50 за рамене, деколте и лице. С натрупания тен можете да смъкнете фактора. Ако искате бързо да се сдобиете с тен, можете да си изберете от разнообразието автобронзатни кремове, предназначени за тази цел. Добро решение е подхранващо мляко с пигмент, който кара кожата ви да потъмнее равномерно.

Правилното хранене

Известно е, че някои храни могат да предизвикат зачервявания или неравен тен. Сладките закуски, например, дори могат да ускорят появата на бръчки и старчески петна. Избягвайте алкохол, който може да доведе до разширяване на кръвоносните съдове и зачервяване на лицето, пикантни храни, храни с високо съдържание на рафинирани захари и млечни продукти, които могат да предизвикат дразнене на кожата, включително акне. Избягвайте и прекалено преработените и мазни храни като чипс.

Сред най-вкусните, популярни и полезни храни за здравословен тен са: Доматите, които са много богати на ликопен -  червеният пигмент в тези зеленчуци. Той е мощен антиоксидант, който предпазва кожата от фотостареене – като слънцезащитен продукт, който действа отвътре навън.

Морковите са другият зеленчук – те съдържат бетакаротин, който ще ни помогне да получим приятен здравословен тен.

А стане ли дума за плодове – задължително похапвайте кайсии и праскови – те са богати на витамини, минерали, в сезона си са много вкусни и отново спомагат за хубавия тен.

Натуралните средства за по-сияйна кожа

За да изравните тена на кожата, може да използвате у дома различни природни лекарства. Много продукти за красота от по-висок клас ги съдържат като активни съставки.

Витамин C

Широкосрещаният витамин С е антиоксидант и може да предпази от увреждането на свободните радикали, което води до неравен тон на кожата. Можете да приемате добавки, да използвате серум с витамин С или да приемата витамин С от храни като портокали, чушки, киви, ягоди.

Шипка

Шипката може да става и за студен летен чай, но шипковото масло може да помогне за намаляване на неравния тен на кожата. Смята се, че съдържащите се в него антиоксиданти се борят с увреждането на свободните радикали и едновременно с това увеличават производството на колаген. Можете да нанесете масло от шипка директно върху кожата за подхранване.

Хамамелис

Така се нарича една билка с успокояващо, противовъзпалително действие, която може да помогне за намаляване на дразненето и зачервяването. Можете да нанесете хамамелис локално, директно върху кожата, или в козметични продукти като лосиони, тонери или сапуни. Имайте предвид, че хамамелисът може да изсушава кожата при някои хора.

Ниацин

Ниацинът е вещество, което е от съществено значение за здравето на кожата, косата и ноктите. Той може да помогне за възстановяване на равномерния тон на кожата, да намали бръчките и да изсветли тена. Съдържа се в храни като птиче месо, зелен грах, гъби, риба тон. Неговото производно, ниацинамид, помага за задържане на влагата и забавя признаците на стареене.

Черен кимион

Маслото от черен кимион може да помогне за лечение на кожни инфекции благодарение на своите антибактериални и противогъбични свойства. То също така има антиоксидантно и противовъзпалително действие и помага за изравняване на тона на кожата.

Не стойте под слънчевите лъчи по обяд!

Точно тогава слънчевата енергия е изключително силна и бихте си увредили кожата, възможно е да получите задух, високо кръвно, учестен пулс, световъртеж и дори припадък. Избягвайте да се показвате на слънце от около 12:00 ч. на обяд до към 15:00 ч., като това важи с особена сила за малки деца, възрастни и хора със заболявания.

Първа помощ

Ако се появи нежелано зачервяване на кожата,най-важни са охлаждането и хидратирането. Нанесете мазен и охлаждащ крем. Домашните рецепти са с кисело мляко и вечното алое вера. Ако сте последователни в грижите за кожата си, червеният цвят бързо ще бъде заменен от по-здравословен. Но бъдете много внимателни следващия път!

Най-здравословният тен се трупа сутрин и до обяд, казват специалистите. Не е нужно да се „пържите” форсирано и да изстрадвате с болки мъчителното си почерняване. След време това може да доведе до рак на кожата. Така че не очаквайте след първата слънчева баня да се сдобиете с мечтания тен. Но и не забравяйте, че ако кожата ви не е предразположена към много потъмняване – просто няма как да се случи да получите шоколадов загар. Най-важното е кожата ни да бъде здрава и да си изкараме ваканцията подобаващо.

Станимир КЮЛЮМОВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ПРОДАВАМ ТРАБАНТ 601, В ДВИЖЕНИЕ, ГАРАЖЕН. 0897 637 010.

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ, 0888 616 438.

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0988 739 272
Всички