Пазарджик

Пораснали дванайсетокласници получиха дипломи за средно образование

  28.07.2021 06:02             
Пораснали дванайсетокласници получиха дипломи за средно образование

Иванка мечта за собствена школа за плъстене на вълна, а Нидяр се чувства по-пълноценна като медиаторка в училище

ПАЗАРДЖИК. Осем жени и мъже на възраст от 18 до 59 години получиха дипломите си за средно образование на специално тържество в Професионалната гимназия по промишлени технологии. Порасналите ученици завършиха самостоятелна форма на обучение.

Освен със заветните дипломи, те се сдобиха и със свидетелства за квалифакация, втори клас, по професиите "Монтьор на компютърни системи" и "Монтьор на енергийни машини и съоръжения".

- Никога не е късно човек да се образова - убедена е директорката на гимназията Лидия Панайотова. - Важно е да ги има

желанието, волята и куража

да продължиш да вярваш в себе си. Искам да поздравя дванайсетокласниците с успешното им завършване и оттук нататък да сбъдват мечтите си - пожела им директорката.

Една от възпитаничките й - Иванка Терзиева, макар и на 59 години, наистина сбъдна мечтата си.

- Радвам се, че с дипломата за средно образование мога да кандидатствам за майсторско свидетелство по занаята плъстене на вълна в Задругата на занаятите - похвали се тя. - Преди години там положих изпит за майстор, но без средно получих квалификация калфа.

Желанието ми е да продължа да създавам красота

с плъстена вълна и да обучавам млади хора в традиционния занаят. Обмислям да създам своя собствена школа и, дай Боже, тя да е с повече участници, пожела си Иванка Терзиева.

- Родена съм в голямо пазарджишко семейство - връща с тъга спомените си в годините назад майсторката. - Бях най-голямата от седемте ми братя и сестри.

Бедността принуди родителите ми да ме пратят в пансион

Там прекарах нерадостното си детство от 8 години до завършването на седми клас. След това никой не ме насочи какво да правя. Омъжих се, но животът ми също не бе розов. Родих и отгледах 3 дъщери, имам и 2 внучки - Атанаска и Габриела, които ме радват.

От малка започнах с майсторене на вълната, от която се раждат различни цветове и форми. Така е и до днес. Представяла съм занаята си в Етнографския музей, участвах и в обща изложба в галерия "Георги Машев". Щастлива съм, че мога да се нарека

майсторка в занаята

си, доволна е порасналата ученичка.

Тя благодари на директорката на Професионалната гимназия по промишлени технологии за любовта и грижите й към "нас, по-възрастните ученици", както и за придобитата нова професия - "Монтьор на компютърни системи".

Същата професия от същото училище получи и 24-годишната Нидяр Кадирова, медиатор в основното училище "Св. Климент Охридски" в пазарджишкото село Алеко Константиново.

- Доволна съм, че завърших средното си образование, което преди години прекъснах по семейни причини.

Омъжих се, родих дъщеря си

Ангелина, тя вече е на 6 и ходи на детска градина. Много се зарадвах на самостоятелната форма на обучение в моето училище и реших да го завърша.

Образованието е важно и за работата ми на медиатор - грижа се децата да посещават редовно учебните часове, срещам се с родители и ги информирам за успеха и поведението на синовете и дъщерите им.

Искам да благодаря на директорката на "Св. Климент Охридски" Ангелина Лазарова, че ме

подкрепи

и ми помогна да сбъдна една своя мечта. Благодарност и към директорката на гимназията г-жа Лидия Панайотова.

Чувствам се вече пълноценна на работното си място. Съветвам и други като мен, изоставили образованието си, да съберат кураж и да го продължат.

Нидяр мечтае да учи и висше, но все още не мисли кога и къде по финансови причини.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички