Четвъртък, 03 Мар 2022
 
Други

Гъдулар възкреси стари народни песни в музикален албум

  29.07.2021 06:00             
Гъдулар възкреси стари народни песни в музикален албум

ВАРВАРА. Излезе музикалният албум с български народни песни, за който "Знаме" загатна преди време. Наречен е "Възраждане" и съдържа 18 композиции - 12 от септемврийското село Варвара и от други пазарджишки села, и 6 неиздадени произведения на автора им - музикантът Борислав Гълъбов. Той събра на едно място позабравени стари народни песни. Тиражът е 500 екземпляра.

Албумът се предлага в музикален магазин в София, има и онлайн продажби. Официалното му представяне ще е на 29 юли на

мегдана

във Варвара.

- Работата по издирването и записването на песните продължи близо 2 години. Пандемията също малко ни позабави - поясни за "Знаме" Борислав Гълъбов. - Причината да се случи доброто дело са двама мои приятели от Варвара - Стоян Кръстанов и Стоян Дечев. Те ме помолиха да направя албум с песни от родното им село и Пазарджишкия край. Познавам двамата Стояновци като ревностни родолюбци и любители на традиционната народна песен.

Празник във Варвара не минава без моята

свирня на гъдулка,

и все по покана на месаря Стоян Дечев и шофьора Стоян Кръстанов. За тях празник без музика не е празник.

В началото на албума звучат 2 песни - бътовската "Бре, Тудоре, бре, гидио" и "Севделино, Севделинко ле", която научихме от варвареца Лазар Пампоров. Нарекохме музикалната китка "Мераклийски песни". Звучи изключително интересно, доволен е музикантът.

Той се похвали, че открил

позабравената песен "Да чукаме пипера"

в сборник с нотирани песни и текстове. Ценната архивна вещ извадил изпод купчина захвърлени за рециклиране книги при приятелката на майка му Рени.

- Тежката песен се изпълнявала при най-вълнуващото събитие за младоженците - сватбата. Във "Възраждане" присъства и бавната песен "Жени, наваляй, невясто", която прабаба ми Райна от родното ми Звъничево пеела по ниви и седенки. Песента е характерна с т. нар. "тресене". Тя звучи с гласа на съпругата ми Дияна с нейното

монголско гърлено пеене

Получи се нещо много красиво и вълнуващо. Такъв тип пеене е популярно сред музикантите в целия свят.

Четири са автентичните народни песни, издирени от Варвара. Аранжиментът на 16-те песни е мое дело, а две - на колегата Александър Тодоров, поясни музикантът.

Той благодари от сърце на спомоществувателите, които със своята лепта дават нов живот на позабравените стари народни песни.

- Добрата идея подкрепиха кметът на селото Димитър Деянов, двамата Стояновци, Димитър и Виктор Гегови, Георги Дечев, Николай Кръстанов и Тодор Балкански. Ние с Дияна също помогнахме финансово за албума. Докато има добри хора, ще го има и българският фолклор, за радост, надежда и упование на всички нас.

Ако искате да се насладите на

18-те песни от "Възраждане",

заповядайте на 29 юли на площада в село Варвара. Там за вас ще свирят на живо оркестърът, изпълнил музиката - Георги Добрев (кавал), Божидар Стрехин (кларинет), Иво Ралчев (акордеон), Александър Тодоров (клавишни), Йоско Станчев (ударни инструменти). Партията на гъдулката е в мое изпълнение, а вокалите споделяме с народната певица и моя съпруга Дияна. Добре сте дошли във Варвара. Започваме в 20 часа - отправи поканата си Борислав Гълъбов към любителите на народната песен.

Роденият в село Звъничево Борислав Гълъбов учи гъдулка в Националното училище за фолклорни изкуства "Филип Кутев" в Котел. Същата

специалност

завършва и в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Свирил е в оркестъра на ансамбъл "Тракия" в града на тепетата. От 3 години е солист в Националния фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" в столицата. Министерството на културата го удостоява с награда за принос в културното наследство на страната.

Специалистите го определят като

виртуозен гъдулар,

превъзходен певец, владее и ударни инструменти. Композира собствени произведения, аранжор, текстописец и вокалист. Създател е на формация "Багри".

В публикациите си "Знаме" многократно отразява музикалното развитие на Борислав от ученическата му скамейка в Котел, та и до днес.

Пенка МИХАЙЛОВА

 

 

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички