Други

Ясен Шуров: Красотата на Родопа планина ражда художници

  24.07.2021 06:53             
Ясен Шуров: Красотата на Родопа планина ражда художници

ПЕЩЕРА. Изложба живопис на художника Ясен Шуров бе открита в художествената галерия "Проф. Веселин Стайков". В експозицията са представени 46 картини - пейзаж, рисувани с маслени бои.

Творбите показват преклонението на човека пред магията на природата.

Характеристиката на пейзажа допълват човешките фигури. Всяко едно платно е побрало красотата на планината, която с багри и краски изразява

любовта на художника към природата

Връзката между тях трайно присъства в творчеството на Ясен Шуров - повече от 3 десетилетия. В творбите му се усеща влиянието на руската класическа живопис, от рано позната на художника от Родопите.

Негови картини красят частни колекции в Англия, Австрия, Германия, Америка, Полша и Сърбия.

Изложбата може да се посети до 31 юли.

- Роден съм в девинското село Селча,

но от 3 години живея в Пещера - представи себе си художникът. - Рисувам от дете и съм наследил таланта на майка ми. Благодаря на учителката по рисуване за подкрепата и насърченията й след като порасна, да продължа да се занимавам с изобразително изкуство. Никой не ми е казвал как то се прави, всичко е в сърцето и душата на човека. Самоук художник съм и това ме прави различен.

Бедността в семейството ми попречи

през 1964 г. да постъпя в художественото училище в София, в което бях сред първите приети. Но така е било писано и не съжалявам, защото не се отказах от четката и боите и така до днешната ми 72-годишна възраст - доволен е Ясен Шуров.

Той признава, че Родопа е планината на художниците и вечно тяхно вдъхновение.

- Израснах сред борове, реки, водопади, язовири и зелени поляни. Всички те с красотата си присъстват трайно в пейзажите. С тях открих първата си самостоятелна изложба в пещерската галерия. През 2018 г. тук изложих картини,

съвместно с дърворезбаря

Велко Кисимдарев. Любител съм не само на живописта, но и на графиката.

Рисуването е тръпка, от която не можеш нито да се откажеш, нито да се отървеш. Тя те преследва и денем, и нощем и все за добро, надявам се - пожела си художникът на Родопа планина.

Той поясни, че със занаята се занимава още от казармата.

- Там, както и в общините Девин и Смолян, преди промяната през 1989 г. рисувах

плакати и агитационни материали

Припомни си и за клуба към Профсъюзния дом на културата в Смолян, чийто секретар е. Изложбите са неизменна част от дейността на клуба, а участниците са над 30 творци - живописци, графици, скулптори, дърворезбари, майстори на кованото желязо и други.

- Родопчани са едни от най-големите майстори на художественото изкуство и на красотата. Благодарен съм, че хората харесват картините ми и ги купуват на цена, достъпна за джоба им. Но богат художник поне аз не познавам.

Радвам се, че през 1982 г. екип на БНТ излъчи предаване за творческия ми път. Получавал съм награди като признание за това, което правя. Какво по-хубаво от това?!

Пенка МИХАЙЛОВА

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички