Други

Уволниха за саботаж новия шеф на АПИ след протести в цялата страна

  20.07.2021 22:02             
Уволниха за саботаж новия шеф на АПИ след протести в цялата страна

СОФИЯ. Заради масово недоволство в страната, включително и от кмета на Пазарджик Тодор Попов, регионалният министър Виолета Комитова уволни назначения преди около два месеца председател на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) Апостол Минчев. Като причина за решението се посочва "проявеното от него своеволие да спре всички строителни дейности на агенцията".

От регионалното министерство съобщават, че инж. Минчев е разпоредил писмено преустановяването на работата и изтеглянето на техниката до второ нареждане. По този начин досегашният шеф на АПИ си е позволил да води политика, която е в разрез с политиката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Писмото за спиране на всички проекти, свързани с ремонти и реконструкция на републикански пътища, на практика блокира дейността на фирмите. Заповедта на Минчев изглежда като саботаж на работата на МРРБ, заяви пред БНР министър Комитова по повод уволнението. "Трима от управителния съвет на АПИ бяха в министерството и разговаряхме по проблеми на агенцията и те не ме уведомиха, че имат намерение да извършват това, след което си отидоха в службата, където са издали тази заповед, която считам за своеволие, да спре всички строителни дейности на АПИ, и смятам, че много противоречи на политиката на МРРБ", обясни министър Комитова. По думите ѝ усилията на министерството са насочени в търсенето на средства, за да не се спират строежи, а уволненият Минчев е направил точно обратното. Виолета Комитова обясни, че Апостол Минчев ѝ е бил препоръчан от зам.-министър Тодор Анастасов да оглави АПИ: "Може би се предоверих, за което много съжалявам, и сега съм много разочарована", каза регионалният министър. Тя уточни, че не е разговаряла сега с Минчев, но и в предишни разговори с него не е оставала удовлетворена.

Минчев бе назначен за шеф на директорския борд на АПИ през май на мястото на предишния председател Георги Терзийски. Бившият директор на "Летище София" Веселин Пейков и настоящият на Областното пътно управление в Плевен Ивайло Денчев попълниха останалите две вакантни места, които преди това бяха заети от инж. Кирил Досев и проф. Олег Асенов. Междувременно министерството на финансите съобщи, че министър Асен Василев и Виолета Комитова са изпратили сигнал до главния прокурор за действията на Агенция "Пътна инфраструктура", свъзани с харченето на пари от държавния бюджет. Към сигнала са приложени доклади към управителния съвет на АПИ от директора на дирекция "Поддържане на пътната инфраструктура" в агенцията, които съдържат допълнителни и извънредни задания за ремонти.

Според министрите, решенията на ръководството на пътната агенция да възлага изпълнението на дейности при липса на финансови средства за изплащане на извършената работа са приети в отклонение от нормативно установените правила. В сигнала се посочват случаи на значително надхвърляне на прогнозната стойност на договори, сключени с обществени поръчки. В 40 договора общото надвишение е 2,9 млрд. лв. над стойността на договорите.

Според справка на АПИ, при одобрен бюджет на агенцията за текущ ремонт и поддръжка за 2021 г. от 382 млн. лв. тя е възложила дейности на стойност близо 2,9 млрд. лв., като от тях 1,45 млрд. лв. са поети ангажименти през 2021 г. и 1,4 млрд. лв. са за 2022 и следващи години. С това са нарушени Законът за публичните финанси, Законът за финансово управление и контрол в публичния сектор и Законът за обществените поръчки.

 

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ, 0888 616 438.

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0988 739 272

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.
Всички