Пазарджик

Откриха паметник на художника Никола Манев в центъра на Пазарджик

  16.07.2021 14:38             
Откриха паметник на художника Никола Манев в центъра на Пазарджик

Днес, на улица „Втори януари” - при галерия „Георги Машев”, бе открит паметник на именития български художник Никола Манев. Роденият в Пазарджик творец завеща на града ни 30 свои платна, които днес оформят художествена сбирка в галерия, носеща името му. Заслужено Никола Манев е почетен гражданин на Пазарджик.

Волята негов монумент да бъде издигнат в нашия град, е на сина му Александър Манев. Самата изработка е дело на скулптора проф. Георги Чапкънов. Бюстът е издигнат със спомоществувателството на изпълнителния директор на "Коловаг" АД - Септември инж. Емил Йончев, а инициативата е на приятеля, интелектуалец и сподвижник на художника - адвокат Хари Хараламбиев, който е и председател на Общинския съвет в Пазарджик.

- Идеята не е само моя, а на приятелите на Никола Манев - уточни той. - Днес за Пазарджик е знаков ден. Ще открием паметника на

аристократа на българската живопис

Никола Манев. Паметниците по един безспорен начин показват достойнството на един народ. Ние трябва да търсим повода за тяхното създаване. Към паметниците трябва да се обръщаме като към живи хора.
За Никола Манев не може да се говори в минало време, защото любовта към него отдавна е кодирана в паметта на неговите поклонници и приятели. Той остави ярка следа в българската живопис. Рисуваше до последния си ден и дори болничното си легло бе превърнал в обител на живописта.

Искам да благодаря на кмета Тодор Попов и на главния архитект на Пазарджик Кръстьо Танков за това, че мигом се отзоваха на идеята паметникът да бъде построен точно тук, където бие пулсът на града. За сетен път Тодор Попов показа, че е отворен към духовното извисяване на нашия град.

Този паметник би бил немислим без спомоществувателството на инж. Емил Йончев, на когото благодаря от все сърце. А проф. Чапкънов, който е изваял монумента, е спазил едно стародавно правило.

За да каже паметникът повече, той трябва да замълчи

Кметът на община Пазарджик Тодор Попов също взе думата:

- Събрали сме се, за да почетем един невероятен човек и бохем. "Човек не умира дотогава, докогато го помнят", са казали хората. Затова аз съм щастлив, че всички в Пазарджик помним Никола Манев, че той има такива приятели. Минавайки ежедневно покрай паметника му в центъра на града, ние ще продължим да си спомняме за този изключителен творец, който остави страхотно художествено наследство.

Тук е моментът да засвидетелствам своето уважение към моя приятел и учител - адвокат Хараламбиев, както и към дългогодишния ми приятел инж. Емил Йончев, който през целия си живот е показвал родолюбие и отношение към традицията, към българското, както и чувство на естетика, на отношение към значими хора за нашата общност.

Не бива да забравяме, че трябва да оценяваме тези хора, да им даваме дължимото и заслуженото, защо те правят така, че нашият град вече трайно да стои на интелектуалната карта на България и на Европа. Защото Никола Манев безспорно беше европейска величина.

Всяко нещо, излязло изпод ръката на този прекрасен човек - проф. Чапкънов, пък е

обаяние и класика,

допълни кметът. А след това връчи на инж. Емил Йончев свидетелство за дарение.

- Години наред този човек прави така, че важните фигури на Пазарджик да заемат трайно място не само в нашето съзнание и памет, но и във физическата среда, която ни заобикаля, за да продължаваме да ги помним дълго.

- Радвам се, че успях да допринеса за изграждането на този паметник - откровен бе инж. Йончев. - Аз също вярвам, че видните граждани на Пазарджик трябва да бъдат запомнени. Защото Пазарджик е дал много големи имена за развитието на културата. Никола Манев е един от тях - прочут художник с многобройни изложби, с много картини и т. н.

Доволен съм, че паметникът му се изгражда по времето на най-дълго управлявалия и най-успешен, според мен, кмет на Пазарджик - Тодор Попов. Години наред той преобразява града, за да стане обликът му европейски. Пожелавам му още много успехи в бъдещото управление.

Радвам се също така, че работя с моя скъп приятел - проф. Георги Чапкънов. Той е един от най-големите български скулптори, чийто творби красят центъра на София. Дори символът на столицата - Света София, е негово дело.

Неговото европейско признание също е впечатляващо

Когато в Рим или в Берлин се снимам до негов паметник, аз изпитвам чувството на национална гордост.

Особено съм щастлив, че проф. Чапкънов прие поръчка да създаде паметник, който е мечтата на моя живот, на гениалния български цигулар, детето-чудо, Паганини на 20 век - Васко Абаджиев. Този велик българин стигна до най-високите върхове в световен мащаб. Но досега у нас няма негов паметник. Дано да успеем да направим първия. Той също е свързан с Пазарджик. Дядо му е бил кмет на града. Той самият пък изнесе голям концерт на едно от най-големите културни събития - в читалища "Виделина".

Сред гостите на откриването бе и авторът на книгата за Никола Манев. Той прочете писмо от сина на художника - Александър Манев. Но преди това сподели, че Пазарджик е бил последната голяма любов на художника. В книгата му има цяла глава, озаглавена: "Завръщане в родния Пазарджик".

А в писмото си Александър Манев бе написал:

"Хубаво е човек да направи километри пътешествия, но да не забравя родното си място. Никола Манев - художникът, но преди всичко човекът, винаги е търсил доброто и се е чувствал

длъжен да помага

В България е люлката, в който той е бил закърмен. И той никога не се е срамувал от произхода си, винаги говореше с любов за своята родина. Талантът му се вдъхновяваше от магическата красота на неговата страна.

Помня с какво вълнение той идваше в Пазарджик. Неслучайно от 2008 г. първата си изложба за сезона правеше точно тук - в галерия "Боев". Преоткрих родния си град, казваше. Пазарът беше любимото му място.

С дарението си от картини той доказа своята любов към Пазарджик. Хората, които го познаваха, го помнят с любов. Той създаваше настроение. Обичаше да казва: "Да направим една душа по-малко тъжна, е смисълът на един живот!".

Съжалявам, че заради неотложни задължения не съм с вас, но искам да благодаря от сърце на Община Пазарджик и кмета Тодор Попов, на г-н Йончев и Хари Хараламбиев. Благодаря на всички, които сте тук, за да почетете моя баща - един артист, един ваш съгражданин, един човек, който безкрайно обичаше родния си Пазарджик.

На събитието присъстваха много представители на интелектуалния елит на града, както и граждани.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ, 0888 616 438.

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0988 739 272

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.
Всички