Други

От Пазарджик до Европа и обратно

  18.07.2021 14:21             
От Пазарджик до Европа и обратно

Един световен тенор е роден в Пазарджик и е приятел на България

Началото на тази история започва в края на 1991 г. В центъра на Пазарджик случайността ме среща с един чужденец, пристигнал в родния си град. Изглеждаше много развълнуван и малко объркан.
Така съдбата ме срещна с Никола Таджер. Искаше да види отново еврейското училище и бившето кино „Маринов“. Поканих го в дома ми. Тогава живеехме срещу градската градина. В жилищен блок на ул. „Ал. Стамболийски”. След кафето, разхождайки се, стигнахме до сградата на Общината. Запознах го с кмета ни Георги Терзов, който му подари книгата „Пролетта на един град“ от Константин Кантарев.

Изминаха десет години. В личния си архив пазя едно негово писмо от януари 1992 г. Ето този текст:
Милано, Италия, 30 януари 1992 г.

„Драги г-н Маринов,
Благодаря Ви много за картичката и за благопожеланията. Писмото Ви пристигна с голямо закъснение, не знам защо, въпреки че адресът беше писан съвсем точен.
Спомням си, и още как от Вас, и дори вярвайте ми, често мисля за Вас и учтивата Ви съпруга от арменски произход, ако не се лъжа, поради
:
1. Считам Ви щастливец че Вие сте роден, израснал и живял цял живот в родното си място. А пък аз от цял живот се търкалям като една топка из цел свят.
2. За Вашата учтивост и за топлото гостоприемство, което ми дадохте на мен, един неизвестен чужденец, само защото бяхте разбрали моето дълбоко вълнение, че се намирах отново в моите родни места. Благодаря Ви пак за тогава. Аз продължавам да живея и да се държа духовно с тези вълшебни детски спомени. А пък книгата „Пролетта на един град“, получена тогава от ръцете на Вашия кмет пред Ваше присъствие, мисля че съм прочел поне 40 пъти и мога вече да я декламирам цялата наизуст.
Уведомявам се постоянно за актуалното положение в България. Смятам, че за една основна стабилност е нуждно време. Неотдавна си мислех между мен, че времето минава бързо и може да му дойде момента, че фабриката за бонбони, фабриката за хартия и киното ви да върнат и да се наричат наново „Маринови”.
В такъв случай, Ви моля вече отсега че когато ще посетя Пазарджик, да ме пуснете да вляза един път гратис в киното. Така правеше понекога с мен горкият Ви чичо Крум и стария оператор на киното Луис. Питайте старата Ви касиерка Вера, ако е още жива, дали Ви лъжа и поздравете я от моя страна.

Пазарджик няма нужда от мен, но Ви потвърждавам, че аз имам нужда от него, с моите детски спомени. Тъй че, рано или късно ще се върна. Писано е в съдбата ми.

Драги г-н Маринов! Надевам се, че настоящото ми ще Ви намери в добро здраве и в пълна професионална дейност. Поздравете ми града -  с Мекемето, Варуша, Острова и реката, и кажете му, че сърцето ми е постоянно там.“

Най-сърдечно,
Ваш

Nicola Tagger
-

И така – през юни /тази 2021 г./ реших да потърся Никола Таджер, за да разбера дали е жив и здрав. С помощта на моя син Никола установих телефонен контакт с него и няколко пъти разговаряхме. Той беше радостен да ме чуе и с удоволствие отговори на импровизираните ми интервюта. Ето какво ми разказа:
Роден е в Пазарджик на 10 май, 1930 г. в семейството на Моиз и Мари Таджер. Учи в Еврейското училище. На 13 години /през 1943 г./ заминава със семейството си за Израел. Там завършва Музикална академия – вокален факултет.
В един разговор Никола Таджер ми сподели, че никога няма да забрави музикалните филми с Бениамино Джили, които е гледал в кино „Маринов”. Те станали втората му академия. Еврейското му име е Насим Таджер. Младият тенор започва оперната си кариера в цяла Европа с името Никола Таджер. Партнирал е на Райна Кабаиванска и Борис Христов в Триест и Мадрид (в „Борис Годунов“ – в ролята на Самозванеца). Получава специална покана на Концертна дирекция от България през 60-те години на XX век. Пее на оперните сцени в София, Пловдив, Русе, и Варна в операта „Риголето“.

Сега е на 91 години. Старостта го е приковала в количка. Живее в Милано.
И той, и аз, съжаляваме, че не можем да се срещнем.
С радост отговаря на моите обаждания. Със съдействието на моята колежка Дора Николова – Битау, живееща в Рим, успяхме да получим негови снимки, включително направени този месец от българската фотографка Надежда Семерджиева, за което най-сърдечно й благодаря.
Марин МАРИНОВ

Бел. ред.: Статията бе предоставена на „Знаме” с немалко вълнение от страна на нашия именит съгражданин, художникът Марин Маринов. Никола Таджер е познат от световните оперни сцени на всички любители на това изкуство, но малцина ценители у нас знаят, че е българин – още по-малко – пазарджиклия. Подготвеният с италианско вокално обучение български тенор, надарен с леко постигащата се трета октава, прави внушителна и респектираща кариера в „Ла Скала”. Често е ангажиран в Италия за „невъзможните“ роли на романтичната опера във време, когато тенори-изпълнители за тях са истински дефицит.


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички