Други

Храните, които ни разхлаждат в жежките дни

  17.07.2021 06:17             
Храните, които ни разхлаждат в жежките дни

Д-р Владимир Йотов от Пазарджик е специалист по вътрешни болести с над 40 години практика. Дълги години е лекувал във високия район на областта. Още от студентските си години пък се занимава с билки.

Автор е на няколко книги - "Билките ме вдигнаха на крака", "Атлас на билките по света" - и двете са с втори издания, както и на "Вие може да се излекувате". В периодичния е публикувал множество монографии и есета.

В момента д-р Йотов работи по най-новата си книга -

А ние поговорихме с него за храните, които препоръчва в топлите летни дни:

- Динята

е с най-голям разхладителен ефект. Освен това съдържа ликопен, който предпазва от инфаркт. Засилва сърдечната дейност, успокоява централната нервна система. Малки количества диня вечер ни помага да спим по-спокойно. Големите количества обаче не са за предпочитани, защото с урината се губят много цинк, желязо, манган, калций, омега 3 и други. В такива случай за компенсация може да вземете една шепичка леблебия (нахут).

Пъпеш

д-р Йотов препоръчва да се похапва между храненията - по 2 средноголеми резена от 150 грама дневно.

- Полезните качества на свежия плод се дължат на фолиевата киселина, която стимулира образуването на кръвни клетки и увеличава секрецията на солна киселина в стомаха - против лош гастрит. Пъпешът е подходящ за жените, когато планират бременност. Съдържа елемента германий, който поддържа младостта. Алкален плод - разтваря киселите камъни в бъбреците. Засища - с 3-5 килограма на ден можете да си направите 1-2 разтоварващи дни от седмицата. Действа благотворно и против изтощение.

Краставиците,

според специалиста, са "прадядото" на всички зеленчуци.

- Египтяните са ги познавали още през 2000 г. пр. Хр. Водното им съдържание е изключително високо - 98.2%, шампиони са в това отношение. Съдържат 0.5% гликоза, 0.4% фруктоза, както и калциеви, магнезиеви и фосфорни соли. Витамините В1, В2, С и РР в тях са малко. Приятният им освежителен вкус се дължи на органичните киселини, а специфичният им аромат - на етеричните масла.

Краставиците понижават високото кръвно налягане. Премахват болките в храносмилателния тракт и бъбреците. Корите от краставици пък премахват хиперемията на кожата и зачервяването на очите, когато се поставят върху засегнатата част.

За

киселото мляко

д-р Йотов казва:

- Колкото процентът на масленост е по-малък, толкова по-добре - холестеролът не се повлиява.

Сериозен разхладител е тараторът. Както и айрянът. А

сладоледът

охлажда организма и е чудесен източник на витамини. Помага костите да останат здрави. Предпазва от мозъчен удар, сърдечен инфаркт и намалява риска от рак.

Лекарят нарежда и

грейпфрута

сред разхлаждащите храни:

- Той е със специфичен мирис и същия състав като този на лимона и портокала, с тази разлика, че съдържа повече ензими, откъдето идва и горчивият му вкус. Възбужда апетита, повишава тонуса, действа добре против умствена и физическа преумора. Понижава кръвното налягане, стимулира мозъчната дейност. Може вечер преди лягане да се взема по едно малко резенче против безсъние. Вдишване на аромата му помага против депресия, засилва вниманието и паметта.

Медикът препоръчва и

кивито

- Този плод съдържа голямо количество витамини - главно витамин С. Неслучайно го наричат витаминна бомба. Може да се похвали и с широк спектър от минерали, а те са предпоставка за разхлаждащия му ефект. Укрепва имунната система, предпазва организма от образуването на тромби от инфаркт и мозъчен инсулт.

За киселицата (дивата ябълка) д-р Йотов разказва малко по-подробно:

- Дървото е високо 10 метра. Расте във всички планински масиви. Плодовете са закръглени, зелени и кисели, откъдето носи и името си. Имат специфична миризма и стипчив вкус. Съдържат ябълчена, лимонена, арабинова и други киселини. Богати са и на витамин В1, минерални соли, желязо, захар, фосфор и т. н., а те допринасят кивито да разхлажда. Използва се главно против високо кръвно.

На киселини са богати и

черешите

- Съдържат салициева и елагова киселина. А също и витамин С, кверцетин и други. Черешите намаляват болките в ставите, поддържат здравината на кожата. Използват се против високо кръвно налягане, бъбречни заболявания, диабет, артроза, подагра и т. н. Плодните дръжки са с пикочогонно действие.

Д-р Йотов припомня и простичко ястие от своето детство, което много е помагало на цялото семейство в жегите.

- Преди 70 години ходех с майка ми да копаем памук. Голяма горещина, почвата - твърда като камък. Сядахме на обяд изморени под крушата в края на нивата и обядвахме басма - вода, захар, 1 лъжица оцет и малко счукан чесън.

Сред полезните храни през лятото специалистът нарежда ястие от киселец и спанак, домати с ориз, зеле с домати, кисело зеле с ориз, кисело зеле с праз, сърми от зелеви листа, баница със зеле, лапад с пилешко, киселец със зрял фасул, салата с краставици и мента и други.

Разказва също така показателна случка с негов пациент - международен шофьор.

- Тръгнал човекът с още два тира от България в най-топлите дни за пустинята Сахара,

Когато стигат, ги изненадват големи горещини. Наложило им се да чакат 3-4 дни, докато ги разтоварят. Много му помогнало това, че съпругата му сложила няколко стерилизирани буркана с нарязано кисело зеле от каца. Макар да имал и друга храна, мъжът предпочел да яде от киселото зеле с 1 лъжица олио, малко червен пипер и 1 чаена лъжичка ситно нарязан праз.

Накрая д-р Йотов напомня:

- В жежките дни да не се консумират ястия, стояли повече от 12 часа, заради опасността от ентеровирусни инфекции. Да не се преяжда, а да се става от масата веднага, щом чувството на глад изчезне. Да се ограничат мазнините. Течните храни да са с приоритет. Алкохолът да се изключи и да се помни, че е измамно чувството, че бирата разхлажда.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ, 0888 616 438.

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0988 739 272

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.
Всички