Крими

Пострадали: Нападнаха ни вкъщи, а полицията помля нас пред децата ни!

  13.07.2021 17:01             
Пострадали: Нападнаха ни вкъщи, а полицията помля нас пред децата ни!

По-рано днес „Знаме” писа за екшъна в пещерския квартал „Луковица” снощи. Екипи на полицейското управление в Пещера и ОДМВР-Пазарджик работят по изясняване на случай на грубо нарушаване на обществения ред, довел до намесата на общо десет автопатрула на РУ-Пещера, жандармерия и две линейки на „Спешна помощ“. На място дошъл и директорът на ОД МВР-Пазарджик старши комисар Петко Шотлеков. Според полицията, при влизане на едната от линейките в зоната на конфликта по специализирания автомобил са били хвърлени камъни и бутилки, а за срок от 24 часа са задържани трима мъже на възраст между 36 и 60 години от Пещера. В МБАЛ-Пазарджик са настанени двама пострадали, които по тяхно желание тази сутрин са освободени от болничното заведение.

Пред „Знаме” напусналите болницата показаха, че са зверски пребити – главите и телата им са покрити с рани, кръвонасядания, охлузвания, следи от удари с твърди предмети. Те твърдят, че част от пораженията са им нанесени от полицията без абсолютно никаква причина и показват следи от кубинка върху фланелка или дълги червени белези по кожата, за които твърдят, че са от палки. Оплакват се и от подигравателно и унизително отношение, защото са били откарани в ареста, возени в багажниците на патрулките и обиждани.

По случаите се водят досъдебни производства за хулиганство, унищожаване и повреждане на чуждо имущество, като процесуалните действия са под надзора на Районната прокуратура в Пазарджик, но след пускането на жалби от страна на пострадалите със сигурност ще има и вътрешна проверка за превишаване на правата от страна на полицията.

Срещнахме се с трима пострадали – Михаил Кърпачев, брат му Александър и баща им Даалъ Фейзула, докато се освидетелстваха в „Съдебна медицина”.

„Дойдохме от Германия за две седмици, за да отидем на сватба. Бяхме вкъщи с брат ми Александър, той с жена му и децата, аз с моите. Снощи имаше друга сватба. По едно време чувам някакви стрелби. Излизам и гледам към портата – цялата сватба, която празнува в махалата, сега се качва у нас! Въоръжени с брадви, саби, калъчки, пистолети, колове”, разказва Михаил… Негови близки показват снимки и клипове, на които се вижда как друга компания размахва оръжия, един държи пистолет, друг стреля с явно газов автомат от терасата, а трети се заканва. „Нападнаха ни у нас и с брат ми започнахме да се защитаваме. Но ако не бяха комшиите, нямаше да можем да смогнем. Щяха да ни довършат в собствения ни дом! Започна бой. Благодарение на съседите, които започнаха да хвърлят каквото намерят върху тях, тези започнаха да се изтеглят. Дойде полицията, а след като нападателите се отдръпнаха, една полицейска кола мина пред тях. Фаровете бяха към нас, а нападателите - зад полицията, и си продължават да хвърлят! А ние като тръгнем към тях, полицията изкарва пистолетите и започва да стреля предупредително. Дойде и жандармерията. Пред децата ни, пред дома ни - размазаха ни!. Пуснаха и кучета върху нас. Биха и баща ми, който е с гипсиран счупен крак – не са го счупили те, той така дойде от Германия. Но му се заканваха, че ще му счупят и другия крак… Боят продължи и в управлението. Закараха ни дотам, качени в багажниците на колите, като кучета. Направиха ни пепел! Виждате, че целият съм в кръв и синини, но и ребрата ми са счупени. В полицията като ме удариха, ударих си главата в стъклото и то се счупи. Но след като стана всичкия този произвол, полицията отиде в махалата, където ни пребиха, и измиха локвите с кръв! Каква е тая полиция, която бърше кръвта пред погледа на всички живеещи! А тези, които ни нападнаха, са две фамилии, които тормозят хората. Преди три седмици влязоха в къщата на 80-годишна жена, пребиха я с бухалка. Тя пусна жалба, но пак са вънка. Преди два дена на същата жена влязоха с брадви и порти, огради, всичко са направили лом. Никой не ги закача!”, ядосва се Михаил.

„Нападнаха ни сигурно над 50 човека – всичките пияни и въоръжени. Щяха да ни заколят, намесва се и Александър. Когато дойдоха полицаите, нямаше обяснения, а само ритници, на земята, белезници, палки… Стъпваха по главата ми, пускаха кучета. Снощи в болницата аз не мога да дишам и да ходя, полицаят ме кара да бутам брат ми с думите: „Бутай бе, мангал!”. В кой век живеем? Полицай може ли да бие така жестоко човек, и то вързан?” Или да искаш да пиеш вода и да ти кажат: „Умри бе, мангал!” Въобще не сме се противили на полицията. Още когато дойдоха, хвърлихме каквото имахме в ръцете. Те обаче приближиха и ни почнаха. Полицаите, които ме биха, много добре ги познавам, ще си търсим правата”, категоричен е Александър.

„Аз съм главен пастор на християнските евангелски центрове в област Стара Загора, отделно съм управител на сдружение с нестопанска цел в община Чирпан. Ще направя всичко възможно да сезирам евангелската общност, за да реагира и тя с отворено писмо към институциите”, включва се в разговора и пастор Михаил Киров. Той поясни, че сред очевидците е и техен служител като регистрирано църковно лице – Живко Филипов, дякон на църква „Филаделфия” в от Перущица.

„Аз бях на гости, когато стана това. Пострадалите са мой чичо и двамата ми първи братовчеди”, пояснява Живко Филипов.

„Полицията е тази, която трябва да съблюдава защитата на основните човешки права, а не да ги нарушава. В Закона за МВР има ясно разписани норми, които указват как органите на реда подхождат в такива ситуации. Но служителите на РУ-Пещера явно не са запознати със закона”, заяви адвокат Костадинка Петракова. Тя и колегата й Малин Комсийски заявиха, че ще сезират компетентните органи, но още не са пуснали жалби, защото окомплектоват всички нужни документи. И добавиха, че пострадалите ще търсят правата си и по граждански ред в съда.

„Всеки е свободен да изказва свободно своето мнение. Доколко колегите са съблюдавали за правата на гражданите и за обществения ред говори фактът, че не само толкова много екипи се отзоваха на мястото на нарушаването на обществения ред, но там отидоха лично и директорът на ОД МВР-Пазарджик, и началникът на „Охранителна полиция”, заяви по този повод говорителят на дирекцията Мирослав Стоянов.

Работата по случая продължава, снемат се обяснения от останалите участници в скандала, както и на жители на квартала станали свидетели на случващото се.

(Зн)

 

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички