Понеделник, 11 Oct 2021
 
Избори 2021

БСП: Европа дава средства и модели за „зелена икономика“, останалото зависи от нас

  09.07.2021 10:51             
БСП: Европа дава средства и модели за „зелена икономика“, останалото зависи от нас

Социалистите виждат възможности за туризма и икономиката в региона на пазарджишко, които до сега са пренебрегвани

„Зелената тема, чистите производства, екологичното управление на градската среда са проблеми, които са около нас, но понякога си затваряме очите за тях. Трябва да сложим човекът и природата в центъра на целите си да създадем „зелена вълна“ и в нашата партия“. – това каза Васил Аврамов по време на среща с млади хора във Велинград, на която специален гост беше Петър Витанов – евродепутат и ръководител на българската делегация в групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП. Васил Аврамов, който е под номер 6 в листата на „БСП за България“ вижда в зелената икономика, опазването на природата и чистата среда за живот и подход и за решаване на демографската криза и възможност за по-висока заетост.

Участниците в срещата от Велинград и областта поставиха въпроси за опазването на горите в региона, за чистотата на градската среда и прагматични въпроси за възможностите, които зелената икономика създава за реализация и работа. Възможностите пред туризма бе един от основните въпроси по време на дискусията.

„Европа и Европейският съюз са възможност за нас, социалистите. За съжаление до момента имахме управление, което казваше „Европа ни налага“. Не, Европа не ни налага нищо, но дава много възможности“ – това заяви Петър Витанов в дискусията.

Той подчерта, че целите на ЕС да трансформира европейската икономика и да я направи по-екологосъобразна дават решени на основни проблеми на Велинград и региона, особено в сектора на туризма. „След пандемията се промени структурата на европейския туризъм – ние нямаме сравнителни предимства в морски туризъм като Турция и Гърция. Но имаме най-много минерални извори на единици територия – втората държава след Исландия в Европа. Трябва да се промени политиката в туризма, за да отговорим на очакванията на средната класа в Европа, която искат рехабилитация, възстановяване, профилактика, чист въздух“, обясни Витанов. Според него новата мода в Европа, наречена „зелено слънце“ – възстановяване и активна почивка в чиста среда в диапазона 700-1000 метра надморска височина, дава изключителни възможности за икономиката на Велинградско и на област Пазарджик. Той обаче бе категоричен, че в момента липсва синхрон между трите компонента – европейски – национален – местен, за да сработят възможностите. „Изоставаме на национално и местно ниво“ – предупреди Витанов и изрази и притеснение, че досегашният модел на управление не е разбирал, нито е оценявал възможностите на Зелената сделка за трансформация на националната икономика. „Не се примирявайте, с това, което не ви харесва и променяйте“ – призова Витанов младите хора в края на дискусията.

В срещата участваха и водачът на листата на „БСП за България“ Драгомир Стойнев и кандидати за народни представители.

Платена публикация


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ, 0888 616 438.

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0988 739 272

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.
Всички