Понеделник, 21 Фев 2022
 
Други Избори 2021

Екатерина Захариева: Доказали сме, че не пренебрегваме нито един български гражданин

  02.07.2021 06:20             
Екатерина Захариева: Доказали сме, че не пренебрегваме нито един български гражданин

Г-жо Захариева, Вие водите активна предизборна кампания в Пазарджишка област. Досега бяхме свикнали да Ви виждаме на официални събития с президенти, премиери и външни министри, а сега всеки ден сте в някое ново село, разговаряте с обикновени хора, гостувате на техните празници. Трудна ли е за вас тази смяна на средата?

Предизборната кампания не е трудна за мен, а напротив - изключително съм щастлива, че имам възможност сега да пътувам толкова интензивно из моя роден край. Вижте, за мен бе голяма чест за ръководя българската дипломатическа служба през последните 4 години и да представям страната ни, а и Европейския съюз, на редица международни събития. През цялото това време винаги съм се водела от един принцип - националните ни интереси са над всичко: независимо дали става дума за защитата на нашата история или на националната ни сигурност. Българските дипломати и министри са задължени да защитават интересите на всички тези хора, с които се срещам днес. Когато бях ученичка в Пазарджик, всяко лято прекарвах при баба и дядо в село Бошуля, на които помагах в земеделската работа. Благодарение на това и днес уважавам труда на всички хора, които живеят в нашите прекрасни села, и знам как се отглеждат най-вкусните плодове и зеленчуци на света. Гордея се, че съм от Пазарджишкия край и винаги съм разказвала за моето родно място на колегите ми от целия свят. Тези дни с контактите ми с моите съграждани говорим какво очакват те от следващото правителство и как да продължим да работим за техния просперитет.

Какво споделят хората с Вас и ГЕРБ вслушва ли се в проблемите им?

ГЕРБ за разлика от повечето останали партии се вслушва в гласа на всички български граждани, независимо дали живеят в София или в село Хаджиево, независимо от тяхната възраст, доходи и професия. Ние не може да си позволим като някои наши колеги да мислим само за големите градове, или да защитаваме предимно интересите на определена етническа група, или да поставяме българския бизнес в ролята на враг, който е виновен за бедността и ниските заплати. Не може една партия да иска да печели избори само с призиви за махане на главния прокурор и за връщане на Конституцията от тоталитарно време, а когато те питат какви идеи имаш за стимулиране на родното селскостопанско производство, да се окаже, че нямаш специалисти по тази тема. Или да се занимаваш с плочките на Графа, а да не ти пука, че в нашия край все още има цели села без канализация. За ГЕРБ важни са проблемите на всички, и на големия, и на малкия град, защото когато целта е да спечелиш избори, за да управляваш, ти трябва да имаш подготвени експерти във всички сфери - не само в правосъдието, но и в здравеопазването, и в земеделието, и в социалната политика. Ние сме доказали с досегашната си работа, че не пренебрегваме нито един български гражданин. Ние построихме модерен път и ново училище в село Биркова, община Велинград, за първи път в град Белово имат средства да укрепят непокорната река Яденица и частично дори да покрият коритото й, ремонтираме в момента пътя от Пазарджик до Белово и въпреки неудобствата за всички, които сега заобикалят през Варвара, никой не се е оплакал, защото най-сетне една важна пътна артерия за областта ни ще бъде изцяло ремонтирана. Ремонтиран ще бъде и пътят от Пазарджик до Батак. Пътищата са изключително важни, защото водят инвеститорите, и всички виждате, че отварят нови заводи, откриват се работни места, а безработицата намалява.

Какво предлата ГЕРБ в следващия си мандат за бизнеса?

Целта ни е да направим България най-доброто място за правене на бизнес в Европа. Ние имаме най-ниските данъци, но това все още не е достатъчно - искаме да улесним максимално предприемачите в контакта им с администрацията. За целта възнамеряваме да премахмен половината от съществуващите регулаторни режими и да улесним максимално обслужването, като създадем центрове за комплексни услуги, в които да се предоставят всички необходими на бизнеса дейности на едно място. Искаме пълна електронизация на администрацията и това е напълно осъществимо, тъй като вече голяма част от нашите регистри са електронизирани и информация от тях може да се получава по електронен път. Нещо повече, решени сме да се преборим с бюрократичното бавене на преписките, като въведем мълчаливото съгласие - ако администрацията не отговори в даден срок, клиентът може да приеме, че тя няма нищо против исканото разрешение или услуга.

Това ще важи ли и за гражданите?

Абсолютно. Те и в момента имат достъп до голям набор услуги онлайн - имаме интернет портал, където може от компютъра вкъщи да общуват с десетки български институции, без да ги посещават, имат вече достъп до пациентското си досие, ваксинационния си сертификат, могат да проверяват и плащат онлайн глобите си към КАТ, да записват децата си в училище, а като външен министър за българите в чужбина въведох възможност да подават заявление за смяна на документи по интернет. Но още не е достатъчно. С поевтиняването на електронния подпис, който за една година струва вече колкото билет за кино, искаме да премахнем напълно опашките, срещата с администрацията на живо и безкрайното обикаляне по институции. Целта е не само да премахнем възможностите за корупция, но и това чувство, че търсейки услуги от администрацията, сме попаднали в ръцете на един всесилен враг, който може да издевателства с нас до безкрайност и да злоупотребява със зависимостта ни от него. Искаме всеки гражданин да приеме контакта с държавната администрация като нещо лесно и приятно.

Помислили ли сте и за възрастните хора?

Ние сме напълно наясно, че дължим много на нашите майки и бащи, но за съжаление два пъти по време на прехода наследниците на БКП фалираха държавата и  в момента размерът на пенсиите у нас е абсолютно неуважение към труда на тези хора. Затова и правителството ни осигури по 50 лева добавка към всички пенсии и виждаме, че служебният кабинет продължи тази мярка. Постепенно увеличавахме на няколко пъти и размера на пенсиите. Друга тежка система, в която непрекъснато се наливат пари, но продължава да е неефективна, е здравеопазването. Предлагаме да създадем мобилни лекарски екипи, които да посещават пациентите дори на най-отдалечените места в България, тъй като ако в големия град достъпът до лекари е лесен, това не важи за малките села. Успяхме да въведем електронната рецепта, която най-накрая ще замени ужасните рецептурни книжки, с които хората чакаха с часове при личните лекари. За възрастните хора предлагаме да се покриват разходи за очила, зъбни протези и още редица медицински изделия, които сега са недостъпни за тях заради високата си цена. Надяваме се да стимулираме млади лекари да практикуват и в селата и за целта сме решени да повишим значително заплатите в сектора, тъй като мизерните и унизителни доходи в нашите лечебни заведения успяха да прогонят хиляди медицински сестри и лекари извън страната, а на тяхно място да се вихри корупция в здравната система. Нашето правителство бе първото, което увеличи доходите на работещите в здравната система и ефектът от това вече се вижда – успяхме да овладеем кризата с Ковид, виждаме все повече млади хора в бели престилки.

Платена публикация


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички