Четвъртък, 16 Сеп 2021
 
Пазарджик

Започва строежът на Приют за бездомни хора

  18.06.2021 13:18             
Започва строежът на Приют за бездомни хора

 

Кметът Тодор Попов: Възползвахме се максимално от ОП Рагиони в растеж", но централната власт трябва да побърза за следващите пари от Европа

ПАЗАРДЖИК. С първа копка стартираха дейностите по обновяване на обект „Приют за лица“, които се реализират в рамките на проект „ Изграждане на Център за работа с деца на улицата и Приют за лица в град Пазарджик “. Това е и последният проект по тази програма, с който общината затвори цикъла ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г., Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие“.

Проектът е на стойност 1 549 352.68 лв., от които 232 402.90   лв. са национално съфинансиране, а 1 316 949.78 лв. е финансирането от Европейския фонд за регионално развитие. Изпълнител е „Заводски строежи-ПС-Пазарджик” ЕАД, а надзорът е на пловдивската фирма „Гранд Пешев”

Стойността на строително-монтажните работи на обекта на ул. „Васил Априлов” в квартал „Марица” е 731 811,00 лв. без ДДС.

„Тук сме,за да дадем старт на един важен за общината проект, свързан с обезпечаването на грижата за хора в риск. За съжаление в живота се случва по обективни или субективни причини човек да остане без дом. С това предизвикателство трудно ще се справиш, ако няма къде да получиш подкрепа. Този приют за бездомни хора ще бъде с капацитет до 25 души над 18 години. Тези хора ще имат възможност за определен период от време да бъдат настанени тук, докато успеем заедно да намерим за тях благоприятно житейско развитие”, каза кметът Тодор Попов. „Винаги съм казвал, че един от важните критерии за интелигентността на едно общество е отношението към хората в риск – хората, станали по една или друга причина социални аутсайдери. Затова им даваме подкрепа чрез тази социална услуга, която, живот и здраве, ще открием наесен.”

Относно затворения вече цикъл по старата програма „Региони в растеж”, кметът коментира:

„Общината се възползва максимално от старата програма. Сега сме насочили поглед към дизайна на новите програми. Но този дизайн зависи от държавата. За съжаление до този момент не виждаме дизайн на важна програма, която ще акумулира много повече средства от Плана за възстановяване и развитие, за който всички говорим. Надявам се да го видим в скоро време, вместо хората горе да са се съсредоточили в някакви счетоводни и кадрови проблеми. Много по-важно е какъв план имаме за реализацията на тези програми и усвояването на средствата от ЕС. Надявам се това да стане в следващите месеци. В противен случай догодина другите пак ще ни изпреварят с готови проекти по следващите програми, а ние ще куцукаме на куц крак и ще се включваме в движение някъде по пътя. Имам политическо дълголетие и помня, че същото беше преди 7-8 години, но не си вземаме поука. Нека партиите да си се състезават, но по важни обществени проблеми трябва да имаме консенсус”, добави Попов.

 (Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0988 739 272

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.
Всички