Други Пазарджик

Когато страхът вече не е опция…

  16.06.2021 12:18             
Когато страхът вече не е опция…

Предоставяме част от интервю на Фондация „Арт Ангел” с жертва на домашно насилие. Интервюто е със съкращения, заради бруталните факти и детайли.

„Арт Ангел”: Защо ви е страх?

С. К.: От евентуално преследване, да не започне да притеснява семейство, деца…

„Арт Ангел”: А теб от какво те е страх?

С. К. : От нищо. Беше ме страх да не ме убие. Докато съжителствахме, бях под абсолютен физически и психически натиск.

„Арт Ангел”: Колко сте неговите жертви?

С. К.: Зная за 6, но имам информация, че са повече.

„Арт Ангел”: Това от коя година?

С. К. : Близо от 2000 година.

„Арт Ангел”: Резултатът какъв е?

С. К.: Никакъв. Още е на свобода. В момента, до който не я (поредната жена, б.р.) занули финансово, чрез физически и психически тормоз, той не я оставя на мира. Тя е постоянно под негово манипулиране, обсебване.

„Арт Ангел”: Друго какво прави с жертвите си?

С. К.: Бой. Бие така, че да няма физически белези и свидетели. Някои от жертвите ги изнудва с неприлични записи, като заплашва, че ще ги изпрати на роднините или ги изпраща с цел изнудване и финансово облагодетелстване.

„Арт Ангел”: Как хората, минали през това нещо, живеят спокойно 20 години, когато институциите нищо не са направили, а той е на свобода?

С. К.: Обяснението е, че няма доказателства. А аз не се чувствам добре, че няма закон, който да те защити, че системата е тромава. Понякога, не се обръща внимание. Ситуацията в момента, е че има наложен запор да не напуска страната.

С. К. е вече част от Фондация „Арт Ангел” и в сряда излетя за Англия с помощта на компанията. Няколко са жертвите на домашно насилие, намерили безопасно убежище и прехрана под опеката на социалния бизнес. Въпреки че „социален бизнес” у нас не съществува като дефиниция, в Англия компанията е регистрирана като „Арт Ангел Интернешънъл Компания в Интерес на Обществото”, което е дефинирано в закона като социален бизнес. Цялото имущество и всичко, което компанията успее да сътвори, е завещано на Армията на спасението. Всичко което „Арт Ангел” прави в България е различно, дори и заради това или най-вече заради това, че не е струвала нито една стотинка на бюджет, а напротив - инвестирала е.

В серия от статии, съвместно с „Арт Ангел” ще поговорим, какво означава социален бизнес. Какви са преимуществата пред държавното финансиране и грантовете. Как по този начин се елиминира корупцията и злоупотребите.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички