Пазарджик

217 кандидат-депутати ще ухажват избирателите в областта

  15.06.2021 06:53             
217 кандидат-депутати ще ухажват избирателите в областта

Избирателят отново ще е важен и ухажван. Приключи регистрацията на партиите и коалициите в РИК-Пазарджик. При нас от заявените за парламентарните избори 23 политически формации са представени 22 (липсва само ПП „Подем”), а кандидатите в листите на 13 МИР-Пазарджик са 217 – с 26 по-малко от тези в изборите за 45-то Народно събрание на 4 април. И в тях има промени, и в тях и сега не липсват интересни имена. Най-много обществено внимание събра милионерът и бизнесмен Ветко Арабаджиев, който води листата на коалиция "Заедно за промяната", където обаче фигурира с истинските си имена по документи - Вълчо Кузмов Арабаджиев. Светски лица има и в листата на политическия проект на Васил Божков – Гражданска платформа „Българско лято”. Водач е юристката Антоанета Стефанова, която бе трета в листата на Божковата БНО на последните избори, но в 23 МИР-София. Сред 18-те кандидати сега липсва името на шофьора-убиец Цветан Пъков, който причини смъртта на малко дете. Тук е бизнесменът Димитър Тачев, синът на велинградския бизнесмен и собственик на минерална вода „Велинград” Георги Велев-Палачинката – Антонио, както и синът на боксовата легенда от Пещера Серафим Тодоров – Симеон.

Рокади има в листите на големите играчи

В коалиция „ГЕРБ-СДС” водач пак е Екатерина Захариева, а областният координатор Найден Шопов е втори. Отпаднаха обаче двама от доскорошните депутати – Десислава Костадинова и Десислава Тодорова. Двете бяха на последните места – 17-о и 18-о, в предишната листа. И двете спечелиха завиден брой преференциални гласове на последните избори, а Тодорова влезе в 45-я парламент. Преди часове обаче събралата 4066 преференции Тодорова обяви, че е взела решение да се оттегли, въпреки че бе поставена в настоящата листа – този път на 14-то място.

„Правя го, защото години наред в лицето на областното и общинско ръководство на партията липсва диалог и активна работа. Години наред се боря за доверието на жителите на област Пазарджик с действия и дела, а не само с думи! Доверие се печели трудно, но лесно се губи! Благодаря на всеки, подкрепил ме през годините! До нови срещи!”, написа тя в личния си профил във Фейсбук. Подобно изявления направи и Десислава Костадинова дни по-рано, също в социалната мрежа.

„Оставам в политиката, но на предстоящата кампания няма да участвам в листа. Взех това решение водена от лични убеждения и с подкрепата на общинското ръководство и структурата, която ръководя, както и на голяма част от хората, които са работили за моята подкрепа досега.

Въпреки размитите граници смятам,че дясното заслужава подкрепа.

Ще дойде ден, в който в България ще има и ще се води истинска политика.

Ще чакам този ден! Не за себе си, а за всички.”, написа тя.

Ако при ГЕРБ водачът на листа остана същият, в листата на коалиция БСП за България” вместо финансиста Пламен Милев сега начело е бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма в правителството на Орешарски и възпитаник на Сорбоната Драгомир Стойнев. На второ място отново е областният лидер на БСП Петя Цанкова. Сега обаче отсъства депутатът от 44-о НС Надя Клисурска – настоящ зам.-министър на труда и социалната политика, която също събра сериозен брой преференции на последните избори. Прави впечатление и присъствието на представител на Велинград (това бе слабо място на социалистите на предишният вот) – учителят Васил Аврамов, син на покойния кмет на Велинград Георги Аврамов.

Нов водач на листата има и ДПС. Начело сега е зам.-председателят на партията Йордан Цонев. Икономическият експерт заема мястото на Искра Михайлова от предишната листа, която обаче даде да се разбере, че приоритет за нея е Европейският парламент. Втори в листата и сега е областният лидер Юмер Хамза, а трети е Сюлейман Кичиков (досегашният депутат Сергей Кичиков възстанови името си, б.р.).

Няма изненади в листата на „Има такъв народ”, където водач отново е журналистът от телевизия „7/8” Станислав Балабанов (пазарджишкият адвокат Тинко Василев този път е изместен на по-предната четвърта позиция). Липсва олимпийският шампион по борба и почетен гражданин на Пазарджик, Септември  София Георги Мърков, който бе водач в предишната листа на „Изправи се! Мутри вън! Сега водач е Настимир Ананиев. Атанас Шопов като областен лидер и сега води листата на „Републиканци за България”. След като ВМРО се коалира с „Воля” и НФСБ  бившият зам.-министър на МВР Стефан Балабанов и сега е начело на листата на патриотите. Водачът на коалицията на Веселин Марешки и Валери Симеонов на последните избори в Пазарджик – областният председател на БЗНС Димитър Петков, сега е първи в листата на Националното обединение на десницата (КОД, БЗНС, БДФ и СЕК). В листата на коалиция „Демократична България – обединение” сега първа е Антоанета Цонева, заменила дипломата Стефан Тафров. Водач на „Атака” и сега е областният лидер Цанко Бангьозов…

Ако има пълни листи, има и такива с по един човек – като тези на ПП „Бригада” и ПП „Пряка демокрация”, представлявани съответно от Мирослава Косева и Наташа Данаилова. Има и формации с по двама кандидати – като ПП „Свобода”, където водач е Жанета Куибишева.

От днес избирателят ще бъде обект на послания и поне за месец ще се чувства значим. А какво ще стане след това – предстои да видим. Добре е обаче не само да сме зрители, а и участници в целия този процес.

„Знаме”


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички