Четвъртък, 09 Сеп 2021
 
Регионът

Доброволци и горски събраха 5 тона боклук около язовир „Голям Беглик”

  11.06.2021 06:49             
Доброволци и горски събраха 5 тона боклук около язовир „Голям Беглик”

БАТАК. Доброволци от велинградското сдружение „Байкария” събраха над 5 тона боклук около язовир „Голям Беглик” и покрай пътя за Доспат.  Помогнаха им служителите на Държавно горско стопанство „Родопи” и сметоизвозващата фирма в община Батак.

„Благодарение на големия брой хора, които тази година се включиха в акцията ни, за първа година успяхме да покрием с почистващи екипи територията около целия язовир. За първи път обходихме и почистихме големия остров. Цялата източна зона на язовира – стръмните участъци под главния асфалтов път Батак-Доспат, бяха почистени за първи път, откакто провеждаме това събитие. Само от нея доброволните сметосъбирачи напълниха 175 чувала с боклуци от всякакъв характер! Усмивките, въпреки всичко, не слязоха от лицата, а дъгата изгря над нас в последния ден, в който освободихме района от бремето на боклуците!”, коментираха байкарийци. Те описаха като „епично” чистенето и благодариха на всички съмишленици. И дадоха малко „суха статистика”:

„- Над 80 човека се включиха в тазгодишната ни инициатива по почистване на Беглика;

- Събрахме около 400 чувала с боклуци;

- Извадихме от водите на язовира и от околните дерета множество тракторни, камионни и автомобилни гуми;

- Събрахме остатъци от стари хладилници, телевизори, тоалетни чинии, мивки и всякаква домашна мебел;

- Намерихме стряскащата находка от чували пълни с животински кости, вероятно изхвърлени незаконно от някоя кланица!

- Сблъскахме се с "красотата" на временните тоалетни, изхвърлените чували с памперси и дамски превръзки, и мокри кърпички, мокри кърпички, мокри кърпички... до безкрай!!!

- Изкопахме ОЩЕ стари сметища, трупани от десетилетия по къмпинг места, скрити пещерички и чешмите край главния път Батак-Доспат.

- С всичко това напълнихме два камиона с обща вместимост над 25 куб. м и тегло около 5 тона!”

Тъжната констатация е, че въпреки почти десет години организирани почиствания, боклук в големи количества все още има, констатирали са от сдружението. И подчертават,  че културата на свободно къмпингуване у нас е много ниска.

„Ползването на пластмаса за еднократна употреба под формата на съдове, прибори, торбички, бутилки, мокри кърпички е на почит. Необходимо е да инфомираме хората още по-целенасочено за вредата, която нанася. Чешмите не се ползват като място за отмора и утоляване на жаждата, а като сметища... и тоалетни.”

Ангел АНАТОЛИЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0988 739 272

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.
Всички