Четвъртък, 02 Сеп 2021
 
ИНФО КОВИД-19 Регионът

Областният управител с иновативни предложения срещу купуването на гласове

  03.06.2021 15:24             
Областният управител с иновативни предложения срещу купуването на гласове

Мобилни ваксинационни екипи на Тортата и на Острова

ПАЗАРДЖИК. Областният управител Иван Васев ще се срещне с новия директор на ОД МВР-Пазарджик старши комисар Петко Шотлеков, за да направи предложения, целящи да бъде проведен прозрачен и честен вот. Това заяви той на брифинг днес, на който представи пред медиите двата основни приоритета на работа – подготовка, организация и провеждане на предстоящите избори за Народно събрание на 11 юли 2021 г. на територията на област Пазарджик и изпълнение на дейностите, заложени в Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 и развитие на имунизационната кампания в Пазарджишка област.

Едно от предложенията е да се направи задълбочен анализ на постъпилите предходни сигнали и данни за купуване на гласове от лица или групи лица, както и за отработването на тези сигнали и данни. Друго предложение пък е преди, по време и след изборите проверките по всички сигнали да се извършват на ротационен принцип от полицейски служители извън територията на дадено полицейско управление.

„Предложенията са добри стари практики от миналото. В случая служители от едно структурно звено ще извършват дадена проверка в друго структурно звено. Убеден съм, че тази промяна ще е ефективна. В тази връзка смятам спешно да направя връзка с Районна прокуратура-Пазарджик относно впечатлението им от постъпването и начина на отработване на такива сигнали”, каза областният управител. И подчерта, че за да бъдат пресечени всички опити за купуване на гласове и контролиран вот ще се използват изцяло предвидените от закона средства. Най-напред обаче ще бъдат анализирани всички подавани на предишни избори сигнали, както и лица или групи лица с възможно участие при купуване на гласове.

Иван Васев вече е провел среща с ръководството на РИК-Пазарджик.

„Работата на комисията е обезпечена организационно, кадрово и финансово, не без съдействието на Община Пазарджик. Всички общини са получили вече необходимите им финансови средства, списъци и удостоверения за гласуване на друго място. Предстои да им се разпределят изборните книжа, а към 10 юни и машините за гласуване и необходимите дезинфекционни средства и препарати за провеждането на изборите”, каза губернаторът.

Предстоят редица срещи с МВР, ДАНС, представителите на общините, за да се обсъди координацията. Ще бъде проведена и допълнителна среща с РИК, зада се избегне струпването в изборната нощ и да се спазят всички противоепидемични мерки. Приоритет е да бъде проведен прозрачен и честен вот, а това ще стане чрез ежедневно взаимодействие с МВР, прокуратурата и всички, от които зависи този процес”, каза още Иван Васев.

По отношение на другия приоритет – борбата с КОВИД, стана ясно, че заради спада в темпа на ваксинирането в последно време здравните инспектори и Областната управа работят по възможност мобилни ваксинационни екипи да поставят ваксини на гражданите на площад „Константин Величков” и на Острова. Това ще стане във фиксирани дни и часове, поясни областният управител. РЗИ са на мнение, че има възможност това да се случи.

Според последните данни, оповестени на заседанието на Областния кризисен щаб вчера, 40,4 процента са ваксинирани на 100 000 души в областта. В РЗИ-Пазарджик са налични 42 573 ваксини. Досега са поставени 36 421 ваксини, като 15 102 души са с втора доза.

„Имаме огромен ресурс от ваксините „Пфайзер”, „Модерна”, „Астра Зенека” и „Янсен”, каза Иван Васев. И допълни, че е доказано, че имунизацията е най-надеждния щит срещу коронавируса. А инспекторите от РЗИ работят активно с малцинствените групи на терен, защото там ваксинацията среща най-голям отпор.

В областта има 14 ваксинационни пункта и 4 мобилни екипа.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0988 739 272

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.
Всички