Четвъртък, 10 Мар 2022
 
Спорт

Забравената спортна история: Всички ние направихме 130-я паметник на Ботев

  08.06.2021 06:22             
Забравената спортна история: Всички ние направихме 130-я паметник на Ботев

Забравената спортна история

В годината, в която Пазарджик е европейски град на спорта, започнахме да публикуваме неизвестни досега любопитни факти от историята на спорта не само в областния център, но и в някогашния Пазарджишки окръг. Свидетел, а в повечето пъти участник в тях или техен инициатор, е навършилият 90 години Иван Симеонов. Почетният гражданин на Пазарджик и заслужил деятел на спорта по него време е зам.-председател на ОС на БСФС.

Вълнението ми от 2 юни още не е отминало. В момента вървят 25-те общинските работнически спортни игри „Христо Ботев” под шефството на кмета Тодор Попов, но аз искам да се върна към 1998 г., когато се проведе заседание на Общинската работническа спортна федерация. Тогава се прие провеждането на първите общински игри „Христо Ботев”. Преди това обаче в „Мелор” се проведе съвещание и бе учреден Общинският съвет за възраждане и развитие на работническия спорт - с председател Любомир Демиров. Година по-късно общинската федерация взе решение да се изгради паметник на Христо Ботев като патрон на спортните игри. Не знаехме, че участниците в тях ще нараснат от 7 на 31 колектива във времето, но получихме подкрепата на тогавашния кмет д-р Иван Колчаков и на областния управител арх. Даниел Мирчев.

Към обществеността бе изпратен призив. На съвещание се отзоваха около 40 човека – дойдоха в Кметската зала на общината и избраха Инициативен комитет с председател Иванка Бандева (зам.-кмет на общината) и почетен председател Боян Ботийов (племенникът на Христо Ботев присъстваше на сбирката). Изведнъж командирът на местното военно поделение полк. Любомир Томов стана и връчи 1000 лева за паметника. Това зарази и другите.

Гражданството горещо откликна на призива. Бе открита и банкова сметка, отпечатани бяха и талони на стойност от 1 до 10 лева, както и календар с лика на гениалния поет и революционер. Футболистите на „Ботев” (Пд) преведоха 2000 лева, а колегите им от „Ботев” (Враца) – 1000 лева. Работническата спортна федерация дари 1060 лева…

В конкурса за изпълнението участваха 11 скулптори, а победител бе проф. Стефан Лютаков. Арх. Георги Саранбелиев направи проекта. Специална комисия уточни мястото, където да бъде вдигнат бюст-паметникът – преди да бъде избран площад „Съединение” вариантите бяха градинката срещу хотел „Тракия” и бул. „Христо Ботев”.

Бюстът беше отлят в леярна в Казанлък, а постаментът бе изработен в Брацигово. Вестник „Знаме” и телевизия „Телекабел” откриха специални рубрики за кампанията. Събраха се 37 000 лева.

Така на 2 юни 2002 г. гражданството изпълни площада до полицията, за да открие паметника на големия син на България. Зазвучаха звуците на Ботевия марш Духовият оркестър на Велинград и Мажоретният състав дадоха старт на тържеството. Кметът д-р Колчаков произнесе слово и с председателя на Общонародна фондация „Христо Ботйов” Боян Ботийов откриха паметника, който бе отрупан с цветя и венци. Бях истински щастлив. Пазарджик имаше паметник на Христо Ботев – той бе точно 130-ят паметник, който е изграждан в България или чужбина на този наш славен син.

Благодаря на всички, които допринесоха това да се случи!

Иван СИМЕОНОВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички