Регионът

Реалната цена на розовия цвят ще възроди гюловите градини

  07.06.2021 06:36             
Реалната цена на розовия цвят ще възроди гюловите градини

Днес килограм се харчи за 1.50 лева, производителите с протестна декларация

СТРЕЛЧА. Протестна декларация до служебното правителство изпратиха недоволни розопроизводители от ниската изкупна цена на килограм розов цвят. Цената от 1.50 лева е унизителна за положения тежък труд, докато на пролет цъфнат растенията и се прибере ароматната реколта.

Друг проблем е, че преработвателите отказват да изкупуват набраната продукция, което е недопустимо. Розовото богатство събират само две фирми – местна и външна. Третата – също стрелчанска,

не приема прибраната стока

Законът за розата лиши собствениците с насаждения от по декар и по два декара да се регистрират като розопроизводители и да сключват договори с розоварните. Това ги принуди да изоставят насажденията си и да се лишат от традиционния си поминък, колкото и скромен да е той.

- Тъжно е да видиш как ароматния цвят окапва, без да има кой да го прибере – сподели за „Знаме” розопроизводителката Цветана Кунчева, която е и библиотекар в местното читалище „Просвещение – 1871”. –

Отглеждането на рози в семейството ми има 100-годишна история

Традицията от поколение на поколение продължава и въпреки трудностите поне засега няма да изоставяме градината от 3 декара.

Сигурност за изкупуването на розовия цвят от една от стрелчанските фирми им дава подписаният договор като регистрирани розопроизводители, макар и на ниската изкупна цена от 1.50 лева.

- Заради по-хладното време първият розов цвят откъснахме на 25 май, вместо на обичайните 14-15 май, поясни Цветанка Кунчева. И допълни, че

розоберът е закъснял с 10 дни

Доброто е, че хладното време запазва в цвета съдържанието на маслото. Честите превалявания правят цвета по-тежък и с по-висок рандеман за производството на ценната течност.

Растенията са в добро състояние благодарение на полаганите за тях грижи. Изрязани са сухите им клони, окопани са и наторени. Задължително бе и пръскането срещу ръжда по растенията, гъсеници и други вредители.

В беритбата се включва цялото семейство,

заедно с бабите и дядовците

Децата, макар и още малки, често са с нас в градината да дишат аромата на красивото цвете. Работата започва в 5 часа сутринта и към 10 часа чувалите с маслодайната стока потеглят към розоварната, уточни розопроизводителката.

Тя изрази недоумение, че за разлика от минали години, когато преработвателят е плащал стоката на място, сега не е ясно кога ще си получат парите. Очакванията са от декар да съберат по 600 – 700 килограма розов цвят.

Качеството е много добро,

доволна е стопанката.

Лошото е, че през последните години заради ниската цена розопроизводителите поизоставиха грижите за насажденията. Някои даже ги оставиха да пустеят, а други ги изкорениха. Опасността да загине традиционния за средногорския град поминък е напълно реална.

Задължително е държавата да подпомогне розовия бранш, каквото обещание даде наскоро в медиите Крум Неделков, зам.-министър на земеделието по повод

протестите

на розопроизводителите. Ще почакаме ще видим.

Стрелча помни своите 5500 декара гюлови градини и изкупна цена от 5.50 лева за килограм цвят. Сега площта е намаляла на 2000 декара, а може би са останали и по-малко.

- Надяваме се нещо добро да се случи – заключи Цветана Кунчева.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички