Пазарджик

След година прекъсване ”Арт идея – Арт алея” ни грабва с богата програма

  30.05.2021 09:38             
След година прекъсване ”Арт идея – Арт алея” ни грабва с богата програма

ПАЗАРДЖИК. Вече писахме, че след година прекъсване заради пандемията Фестивалът на изкуствата „Арт идея – Арт алея“ се завърна с десетото си юбилейно издание. Обичани местни творци и формации отново получават сцена за дългоочаквана среща с публиката.

Форумът, реализиран и изцяло финансиран от Община Пазарджик, се провежда от 31 май до 8 юни.

- Артфестивалът държи на здравите културни връзки в общността. Вече 10 години той намира устойчиво място и значение за културния живот в Пазарджик – посочват организаторите.

Те са предвидили разнообразни събития през фестивалните дни. Застъпени са много изкуства. Както обикновено, проявите са разделени в т. нар. тематични зони. В

Зона Класика

попадат два концерта. Първият (на 31 май, от 18.30 часа) е камерен с участието на изявените музиканти от класическата концертна сцена Пламен Кумпиков (бас) и Даниела Янева (пиано). Те ще представят песни из вокалната поема „Петербург” по стихове на Александър Блок, писана от Свиридов в продължение на 20 години – до 1995 г., както и песни по Робърт Бърнс.

Вторият концерт (на 3 юни, от 18.30 часа) е на Симфонично-оперетно дружество „Маестро  Георги Атанасов“. Гостуват диригентът Пьотр Сулковски (Полша) и виолончелистът от същата държава Емил Олейник (солист). В програмата са включени Лудвиг ван Бетовен – Увертюра „Кориолан“, Йозеф Хайдн  -  Концерт за виолончело и Волфганг Амадеус Моцарт – Симфония № 41 „Юпитер“.

И двата симфонични концерта ще са в зала „Маестро Георги Атанасов”.

Авторският спектакъл на Гергана Димитрова и Здрава Каменова

„Машините са кучки“

попада в Зона Театър. Ще се играе на 1 юни, от 19 часа, в Младежкия дом. Текстът, по идея на Иво Стаменов Отто, ни запознава с Герда, която точно днес е решила да поеме на път, да остави всичко и да се опита да стигне там, където мечтае. Единствените й партньори в това пътешествие са машините. Здрава Каменова и Александър Митрев превеждат публиката през няколко динамични, смешни и малко криволичещи часове от живота на Герда, в които основна роля играят един GPS, един телефон и една кола.

Две премиери пък са подготвили децата от Театрална къща „Пластилин“. Младежката група ще изиграе представлението „Мечка“ по А. П. Чехов на 6 юни, от 11 часа. А малките зрители ще могат да гледат любимата си „Пепеляшка“ с обновен състав на 7 юни, от 13.30 часа. И двете представления ще са в Младежкия дом.

Проявите в Зона Фолклор също са няколко. На 2 юни, от 18.30 часа, в Театъра, ансамбъл „Пазарджик“ ще представи

„Самодивска орис“ - спектакъл с елементи на фолклорен балет

Музиката е на Марек Дяков, а сценарият и хореографията - на Гергана Ламбрева и Костадин Низамов.

Дългоочаквана изява ще има и представителният танцов състав „Чудесия“ към Младежкия дом в Пазарджик, който ще зарадват публиката с голям спектакъл на открито. Концертът започва в 19.30 часа на 3 юни на Тортата.

В Зона Фотография пък очакваме Калин Костов – Kalуnsky. Той е открил своя „философски камък“ в алтернативната фотография и екзотичната днес технология, наречена „Мокър колодиев процес“.

Колодиевите му портрети

ще гостуват във фотоизложба под името „Светлина и Сребро“ на 3 юни, от 17.45 часа, в зала „Маестро Георги Атанасов”.

В Зона Кино премиера за Пазарджик ще има

документалният филм „Парцалев“

на режисьорката Валентина Фиданова- Коларова от Пазарджик. Представлява портрет за легендарния любимец на публиката - актьорът Георги Парцалев. Съдбата му е преплетена не само с историята на Сатиричния театър, но и с тази на българското кино. Може да го видите на 4 юни, от 19 часа, в Младежкия дом.

Продължава и сътрудничеството на фестивала с Лайънс клубовете в Пазарджик. В Зона Арт Алея децата ще могат да участват в

Празника на смелостта и добрината,

който ще премине с традиционните арт занимания и съставите на Младежки дом. Началото му е в 10 часа на 5 юни на Тортата.

А в Зона Живопис художничката Мария Баракова ще изложи своите последни творби и ще направи демонстрация на живописни техники в Акварел и Каферел. Това ще се случи на 7 юни, в 17.30 часа, в малката зала на Театъра.

Разбира се, ще има и джаз в музея – на 8 юни, от 20 часа. По време на традиционните джазови срещи в Лапидариума на Историческия музей ще се насладим на авторския проект на певицата Дани Бел „На север от Изтока“.

Фен страница на „Арт идея – Арт алея” във Facebook е

https://www.facebook.com/festartideaartalley/.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички