Други

Художничка дари на болница картина с благодарност към медиците

  02.06.2021 06:14             
Художничка дари на болница картина с благодарност към медиците

ПАЗАРДЖИК. Художничката Александра Кисовска дари на Второ вътрешно отделение на МБАЛ-Пазарджик графиката си „Борба с коронавируса” с благодарност към медиците за грижата им за приятеля й Милчо Наумов, завърнал се жив у дома си.

Той постъпва на 6 април в реанимацията на здравното заведение, а след 5 дни е преместен за лечение във Второ вътрешно отделение с началник д-р Георги Станчев.

Милчо Наумов пипва заразата 3 дни след поставената му първа доза

ваксина „Астра-Зенека”. След успешното му лечение жив, макар и не толкова здрав, е изписан на 6 май. Днес той продължава да се лекува и възстановява физически.

- Скромният ми жест да даря творба е израз на огромната ми благодарност и уважение към хората в бяло, които спасяват най-скъпото – живота на човека. Картината пое в ръцете си старшата сестра на Второ вътрешно отделение, чието име не зная, но това не е важно. Радвам се, че

графиката по тематичност е най-подходяща за болнично заведение,

което лекува пациенти с Ковид-19. Медицинската сестра сърдечно ми благодари и пожела здраве – доволна е Сашка Кисовска.

Тя каза, че за картини не може да се разказва, но все пак открехна идеята в „Борба с коронавируса”. Заразата е представена като дявол с рога. В центъра на графиката в тъмни нюанси е нарисуван вирусът като кръгла топка с

множество рога,

с които иска да докосне повече хора у нас и по света и да ги разболее. Зад него са лекари в „скафандри”, които с големи инжекции искат да го унищожат. Не са забравени и лаборантите в дясната част на картината, те изследват болестта.

- Идеята за графиката е още от началото на пандемията. С творбата участвах в годишната изложба на Дружеството на пазарджишките художници. Обмислям да продължа рисуването по темата, но засега мога да кажа само това.

Художничката призна още, че няма по-хубаво усещане от това

да дариш някому радост

Прави го много пъти. Нейни картини са дарени на Художествената галерия „Станислав Доспевски”, на Регионалния исторически музей (портретите на Константин Величков и на местния краевед Костадин Генчев), на Регионалната библиотека „Никола Фурнаджиев”. Скоро предстои дарение и на Младежкия дом послучай неговия 50-годишен юбилей.

- Дарявайки, следвам завета на големия Димитър Казаков – Нерон – моят учител по рисуване. Той ми каза: „Освен за лично удоволствие, изкуство се прави и за хората. То трябва да отиде при тях. Картините не се оставят заключени в ателието.” Помня думите му и ще продължавам да дарявам.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички