Други

Сега е времето да похапваме нискокалоричните ягоди

  30.05.2021 06:56             
Сега е времето да похапваме нискокалоричните ягоди

Производители от Пазарджишка област ги предлагат на купувачите директно в социалните мрежи

Сега е времето на ягодите, а освен на пазарите в областта (цената там е средно 4 лв. за килограм, а на борсата или на промоциите в големите търговски вериги цената стига и до 2 лева), можете да ги намерите и… в социалните мрежи. Местни производители предлагат стоката си директно в групите по населени места, указвайки мястото, където могат да бъдат намерени и получавайки заявки за следващия ден от типа „Може ли едно кило и за мен?” по месинджър. Така се скъсява пътят до купувача, а коментарите под постовете са най-верният критерий за качеството на предлаганата продукция.

Ани от Пазарджик е такъв производител – не крупен, но био,

и ягодите й се радват на голям успех, макар че са по 7 лева за килограм.

„Ягодите ми са сорт „Клери”. Не ползвам никакви химикали, защото съм привърженик на здравословното хранене. Не се наричам и земеделец. Миналата година засадих случайно тези био ягоди и така започна всичко. На някои хора им се струват скъпи, други пък ги ценят и взимат само от тях”, казва младата жена.

От май до юли ягодите са в сезон в Европа. Днес са известни над 600 сорта ягоди, различаващи се по вкус, големина, цвят и аромат. Популярният сред млади и стари малък червен плод е най-рано зреещият. И освен вкусен, е и изключително полезен за здравето. Терминът

"витаминозна бомба" важи в пълна степен за ягодите

Те са богати на полезни вещества като витамин А, В1, В2, В6, С, Е, К, РР, калций, фосфор, желязо, магнезий, манган, калий, натрий, желязо, мед, цинк, селен, фолиева киселина и биотин. Ниското съдържание на калории ги прави подходящи за всяко меню, включително и при нисковъглехдратни диети. Според хранителните стойности, в 100 грама пресни ягоди се съдържат около 30 калории, 2.3 грама целулоза, 0.3 грама мазнини, 0.6 грама протеини, 7 грама въглехидрати, 0.4 мг желязо, 14 мг калций, 10 мг магний,  27 мг калий и 19 мг фосфор. Ягодите са особено богат източник на витамини В9 и В5, а в 100 гр ягоди се съдържа препоръчителната дневна доза витамин С.

Научно доказан факт е, че колкото повече слънце грее върху ягодите докато узряват, толкова по-високо ще бъде съдържанието им на плодови киселини и захар.

Сочните и червени ягоди помагат в борбата срещу много заболявания

Те намаляват нивото на лошия холестерол и триглицеридите, според резултатите от изследване, публикувани в списание  Journal of Nutritional Biochemistry. Те помагат при лечение на кожни болести и са основна съставка за създаване на противоалергични продукти, според същото списание. Ако имате нарушаване на очното налягане, хапвайте ягоди, тъй като в ягодите се съдържат антиоксиданти като флавоноиди, фенолни вещества и витамин С, които облекчават подобни състояния. Наличието на калий в ягодите спомага за правилно поддържане на очното налягане .

Ягодите забавят процеса на стареене и спомагат функционирането на мозъка. В тях е открито високо съдържание на полифеноли, които до голяма степен допринасят за нормалното функциониране на мозъка. Според редица изследвания, консумацията на ягоди спомага да се забавят дегенеративните процеси в мозъка и да се предотвратят когнитивните нарушения. Те понижават риска от сърдечни болести и инфаркт, според изследване проведено от А. Касиди в Медицинския колеж в гр. Норуич,  Великобритания, благодарение на флавоноидите. В ягодите се съдържа флавоноидът кверцетин - естествено противовъзпалително средство,

намаляващо риска от атеросклероза

То предпазва от натрупване на лошия холестерол (LDL). Съдържанието на полифеноли понижава кръвното налягане, намалява риска от сърдечни болести и натрупаната плака по стените на артериите. В други изследвания се сочи, че хората включващи в менюто си ягоди, са по-малко застрашени от инфаркт, понеже чрез плода се понижава съдържанието на аминокиселина, която е свързана с нарушаването на стените на артериите и повишава риска от инфаркт. Ягодите се препоръчват при бременност, ако няма риск от алергична реакция - заради високото съдържание на фолиева киселина (В9). Спомагат и за добрата перисталтика на червата поради високото си съдържание на вода 91,5 %  и фибри. Прочистват организма от токсини, а калиевите соли благоприятстват за отделянето на излишните течности. В китайската медицина са използвани различни рецепти с ягоди, като плодът е известен с охлаждащ, нетоксичен и сладко-кисел вкус.

Ягодите не се препоръчват

при страдащи от камъни в пикочните пътища или с патогенен студ в далака и стомаха, понеже имат охлаждащ ефект върху организма.

Заради нискокалоричността си ягодите са често срещана съставка в диети за отслабване, но също така оказват освежаващо въздействие върху кожата и косата. Редовната им консумация гарантира добро здраве и добър външен вид, тъй като допълват недостатъците на макро- и микроелементи в тялото. Да, ягодите с удоволствие се хапват или се използват за фреш и чай, но действат изключително благоприятно и като

лосион срещу мазна кожа

В домашната си козметика дамите използват плодовете и листата. Така лосион от горски ягоди за мазна кожа се приготвя от една чаена чаша ягоди и 300 мл водка или ракия. Просто залейте плодовете с алкохола и ги оставете да преседят на тъмно 30 дни. Прецедете сместа. Използвайте я за направата на лосион, като малки количества от нея разреждате с преварена вода в съотношение 1:1, като обтривате предварително почистеното лице сутрин и вечер с помощта на памучно тампонче.

За тонизиращ лосион с листа на горски ягоди пък са нужни 4 супени лъжици сухи листа от диви ягоди и 800 мл вода. Трябва да си набавите листа от диви ягоди и да ги оставите да изсъхнат на проветриво място. Сварявате 4 супени лъжици от тях в 800 мл вода. Похлупвате ги и оставяте да се запарят докато изстинат. След което прецеждате отварата в стъклена бутилка, която съхранявате на студено. На чиста кожа лицето се избърсва сутрин и вечер с получения тоник.

Въпреки диетичните и козметичните си свойства, ягодите са обичани не само от жени. Нито само от легендарните „Бийтълс”, които увековечиха ягодите в хита си Strawberry Fields Forever, където наред с ягодите, мечтите и смъртта наднича и детството на Джон Ленън.

И славният вратар на ЦСКА Георги Велинов-Джони

разказва пред Ники Александров в излязлата наскоро книга за своя живот защо всеки ден от известно време насам изяжда поне един килограм ягоди и благодари на Господ, че е жив… Впрочем, скоро в „Знаме” ще информираме читателите и за новина за Джони Велинов, касаеща Пазарджик…

Но да се върнем на ягодите. Още през древността, римските поети Овидий и Виргилий, както и римският историк Плиний Стари, са били съблазнени от ягодата, описвайки я като "малкия, сладък плод на Бога", наричайки го Frega или Fregum. Изследователи свързват тези думи с ботаническото наименование на ягодата – Fragaria (думата произлиза от fragrare - латинското значение за аромат). Древните римляни са използвали ягодите при симптоми на меланхолия, срещу припадъци, висока температура, възпаления, отравяне на кръвта и камъни в бъбреците. Поради сърцевидната форма, плодът се приемал за символ на богинята на любовта – Венера. По-късно, през Средновековието, ягодата  е смятана за символ на съвършенството. През този период, ягодата често е използвана като мотив за украса в катедралите, като майсторите зидари изобразявали образа й по каменните постаменти на капителите и олтарите.

„Знаме”


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички