Понеделник, 21 Фев 2022
 
Пазарджик

В кооперацията на ужаса животът продължава

  17.05.2021 06:59             
В кооперацията на ужаса животът продължава

Прокуратурата проверява дали има престъпна небрежност при строителството на сградата

ПАЗАРДЖИК. За кратко три пожара в жилищни сгради връхлетяха обитателите им. И ако в единия случай думата „сграда” е пресилена, защото става дума за място, в което живеят социално слаби роми и те се разминаха само с изгорели покриви и част от покъщнината, в другия пожар жена загина, а в третия мъж за малко не загуби живота си. Да са живи и здрави пенсионерите семейство Цанкови, които спасиха свой „набор”, изваждайки го от огъня и дима в кооперациятана ул. „Йордан Ненов”. Тази спасителна развръзка така и не се случи в огнения ад на ул. „Градинарска“ 45 обаче една млада жена загина. Калинка си отива от този свят на 44 години. Когато осъзнала, че около нея бушува пожар, нямало как да слезе надолу, нито да продължи нагоре – към спасителната тераса. Влязла в банята с надежда, че огънят няма да стигне дотам. Но димът я убил. Пожарът станал след като едно дете

запалило свещичка за наскоро починалата си майка

После се разразил кошмарът.

Няколко дни по-късно кооперацията се опитва да се върне към нормалния живот, макар някои все още да не смеят да припарят до оглозганите от огъня и последвалата вода свои жилища. Никой не съди детето на Горан. То е само на 12 години и тъгувало по майка си. Апартаментите от шестте жилищни етажа в този вход са съсипани – малко повече късмет извадили тези на последния етаж – може би няма да къртят мазилката по почернелите стени и тавани, ако някоя фирма им каже как да изчегъртат чернилката заедно с миризмата…

Входът от втория етаж нагоре е черен като деветия кръг на ада,

а миризмата на изгоряло явно ще остане завинаги. Поне така говорят помежду си собствениците и наемателите, живеещи тук. Трите входа сега са сплотени като един, но в почернения вход няма читав апартамент. Три от тях са напълно унищожени от огъня – апартаментът на Горан, апартаментът над тях, в който починала жената, както и този до Горанови – семейството там в момента прихожда от село на 50 км от Пазарджик всеки ден, защото няма къде да отседне в областния град. Мансардният етаж над изгорелите жилища е опушен, но тези под тях са подгизнали от четирите цистерни вода. Точно под Горан собственикът е  бивш криминалист и настоящ агент в ДАНС. Той вече е изкъртил мазилката до гола тухла и е изхвърлил повече от десет чувала с отпадъци. Кумът му – кметът на Величково, осигурил кран с гребло, за да помогне на бедстващите.

Изринали боклук за пет камиона

„От крана не можа да се възползва съпругът на починалата в пожара Калинка. Защото изплаща още ипотеката на апартамента и чакаше застрахователите да направят опис“, разказват съседи. Повечето апартаменти обаче не са с висяща ипотека и нямат застраховка. Часове преди да почине, Калинка помогнала на един старец, който с мъка стъпвал по улицата. Завела го до тях и се засмяла, когато човекът развълнувано не спирал да й благодари. Вече я няма. Сега съпругът й  казвал, че никога вече няма да стъпи в този апартамент. Решил да спи в механата, която държи в широкия център на Пазарджик. Но сигурно ще се върне. Съседите му го чакат, за да го подкрепят в мъката му.

Изглежда невъзможно, но мирът в кооперацията след този кошмар е запазен. Никой не сочи никого обвинително с пръст. Всички мислят как да вървят по съседски заедно напред, превъзмогвайки болката от загубите.

До голяма степен това се дължи на леля Краси,

както трите входа наричат касиерката на „Градинарска” 45. Тя само им казала: „Деца, станалото станало. Помагайте си.“ И всички се подкрепят. Събирали дрехи, обувки, вещи от първа необходимост за най-пострадалите. За нула време приготвили 20 чувала с дрехи

“Е, какво толкова съм казала. Нищо не съм казала. Щастлива съм, че помагам на хората“, леко стеснително казва леля Краси и не иска да говори за трагедията. Но хората тук казват, че именно тя всеки ден посреща комисии, фирми, специалисти, електричари за огледи и протоколи, и кабелджии за интернета, дирижира всичко, а точно сега от нея се очаквало да намери фирма, която да изчисти цялата тази чернилка и пушилка. Трудна работа, защото трябва да се кърти цялата мазилка. Но и да успее, как ще изчисти която и да е фирма спомените от страшното?

И прокуратурата проверява пожара

Държавното обвинение вече е сезирано от пострадалите. В сигнала се сочи, че фирмата-строител не е поставила задължителната капандура на покрива. Според кооператори, такава капандура е имало до приемането на обекта с Акт 16, а после тя е преместена на друга кооперация в строеж, а тази е зазидана. Капандура няма, а ключове-бутони по етажите за автоматично отваряне и затваряне на такава капандура има. Без нея таванът е затапил огъня и вместо пушекът и горещината да излязат през отвора като през комин, огънят и димът са опекли и опушили всичко, което са могли по етажите.

„Ако беше поел въздухът огъня, да го опне нагоре, нямаше да стане такава беля. Така се случи, че

човекът, сложил и махнал капандурата,

впоследствие живее при нас“, казват собственици. Някои от тях видели управителя на строителната фирма, който след пожара дошъл на място инкогнито, за да огледа щетите. Разпознали го и гласно го обвинили в престъпна небрежност, а той отвърнал, че всичко е изрядно и пожарът е виновен за трагедията. И бързо-бързо си тръгнал. Дали има пропуск в строителството на сравнително новата сграда, трябва да прецени Районната прокуратура в Пазарджик, а тук очакват оглед на място от страна на органите на МВР.

Сред пострадалите е и бивш прокурор и настоящ съдия

- административен ръководител на районен съд в Пазарджишкия съдебен район. И той взел присърце изясняването на въпроса доколко липсата на капандура е улеснила огнената стихия. Преди това обаче изхвърлил немалко от опушената си покъщнина.

А пожарът бил страшен. „Едни се събудихме през нощта от тропане, други от светлото и горещото. Избягахме долу по пижами и минавахме през огъня, а върху нас падаха отломки от огъня. Беше ужасно!“, разказват потърпевши. Живеещите на мансардния етаж нямало как да слязат и излезли на терасата. Там било пълно с дим, но огънят не излязъл навън. После пожарникарите ги свалили „черни като прилепи“, по думите на очевидци.

Зоя от съседния вход разказва, че

от контактите в нейния апартамент бълвал дим

„Пушек излизаше през всички контакти. Сега всичко у нас е в сажди“, уверява тя Живеещи в опожарения вход пък се втрещили, когато забелязали, че от горещината дори фаянсови плочки се издули.

Момиченцето, което запалило свещта, изгубило майка си в началото на тази година. Жената починала след продължително заболяване. Загубата била тежка за момиченцето, 20-годишния й брат и татко им. В нощта срещу 29 април се разразила огнената стихия. Момичето запалило свещта, задрямало и в един момент се събудило от горещина в краката си...

„Тогава не съм бил там. Работя в София, казва пред „Знаме” бащата Горан Козарев. Освен нея, вътре са били синът ми Горан и приятелката му. Това са антре и две стаи - хол и спалня, а едната стая е разделена на две, за да има кухня. Вътрешен апартамент на третия етаж. Дъщеря ми е на 12 и всяка нощ пали свещичка за майка си. Каза, че

когато пламъците я събудили, видяла как краката й горят

Първо пламнало пердето и огънят оттам се прехвърлил на пода. Дъщеря ми започнала да се мъчи да го угаси, но в паниката си отворила прозореца. И като лъхнал кислородът, пожарът лумнал с пълна сила. И тръгнали да бягат, като чукали по вратите на съседите. Те бягат, но съседката горе не се е събудила. Не знам защо не е излязла. Съжалявам за жената. Съжалявам, че така е станало. Не знам и как децата ми са живи. Иначе и аз нямаше да съм жив.

Сега нямаме нищо, но ще се оправим, това е по-малката беля. Всичко изгоря – печки, перални, гипсокартон, ламинат, снимки и всякакви спомени.

Все едно мина тайфун

Остана гола тухла и гола плоча. Нищо. Нула. Намерихме само три медала на Горан. А бяха 60. Синът ми е най-талантливият джудист на Пазарджик в тази възраст, но ще трябва да се откаже, защото няма как да си изкарва прехраната и да тренира. Държавата не помага на шампиони като него, не им дава стипендия или заплата. А от девети клас нямаше спиране, когато излезе на състезание. Но това с апартамента беше капак…”

Синът Горан работи в кафене в началото на квартал „Ябълките“, баща му е  работник в столична озеленителна фирма. „Поставяме чимове. Тук съм, защото плащат малко повече пари, отколкото в Пазарджик“, казва Горан старши. „Най-големият шок е за дъщеря ми. Живее при майка ми в момента. В гарсониерата е и брат ми, който е по-голям от мен. Не е удобно, но това е положението. Сега ми каза:

„Тате, аз дори нямам учебници“, а аз се засмях, колкото и тъжно да ми беше

„Учебниците са най-малкият ни проблем“, казах й. Винаги съм се оправял сам. В понеделник тръгвам за София, в петък се прибирам в Пазарджик. Така беше преди пожара. Носил съм пари, за да не чувстват някаква липса. Сега положението е нанагорно, но се държа, държа и останалите в семейството. Онзи ден пътувахме в такси и от дума на дума стана въпрос за пожара. „Ние сме хората“, казах. Човекът се притесни, заплака, аз започнах да го успокоявам. Извади пари, не исках да ги взема, но настояваше…”

„Качиха се в колата ми едно момиченце и един мъж. Наглед най-обикновени мъж и момиченце“, разказа шофьорът пред репортер на „Знаме“. Той не иска да цитираме името му. Шофьорът и преди е помагал на хора в нужда, а негови колеги уверяват, че

поне два пъти е спасявал хора, докато е поемал поредния курс

„Разбрах, че са баща и дъщеря и отиват да й купи дрехи. Постепенно стана дума за пожара и бащата каза, че единствените дрехи са на гърба им. Целият се разтреперих, после настоявах да вземат 30 лева, колкото и малко да са, за да им покажа, че всеки може да им помогне. Защото не си даваме сметка колко малко ни коства да помогнем на някой, който е в беда. Хората от тази кооперация имат нужда от съпричастност. Има толкова фирми в нашия град. Една може да им даде техника и работна ръка, друга – обзавеждане, трета – строителни материали, а деца като това момиченце имат нужда от психолози…“

От входа са подали молба в общината за помощ. Сега очакват комисия, която след оглед ще изготви и препрати доклад към Междуведомствената комисия за подпомагане при бедствия и аварии към Министерски съвет. „Дано оттам решат да ни помогнат. Всяка помощ е добре дошла”, казват живеещите на „Градинарска” 45.

Не е нужно обаче да сте фирма, за да помогнете на хората в неволята им. Каса е поставена в магазина за гофрети на улицата под кооперацията, на няколко метра от вливането на „Градинарска“ в бул. „Цар Освободител“. До пожара там имало около 400 лева, предвидени за оправяне на дупките по вътрешния паркинг. Сега обаче на първо време трябва да се оправи входът и етажите. „Ако оправим входа, малко от малко животът в кооперацията ще светне“, казват обитателите. И работят по въпроса.

Тодор ГРОЗДЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички