Понеделник, 28 Фев 2022
 
Спорт

С безплатна езда и плуване СК „Шампион” привлича деца за Спортното училище

  16.05.2021 06:52             
С безплатна езда и плуване СК „Шампион” привлича деца за Спортното училище

След историческия успех на Мемориал „Христо Чочев” Емо Грозданов има шанс за пробив на световното

ПАЗАРДЖИК. СК “Шампион“ стартира безплатна плувна подготовка на деца в четвърти клас за подбор на млади спортисти и за прием в дисциплината модерен петобой в Спортното училище, а като бонус те ще се радват и на безплатни тренировки по езда. Защото конната клубна база в Добровница е на разположение на бъдещите спортисти. Клубът е единственият в България и един от малкото в Европа и света със собствена конна база, а така цикълът на подготовка е затворен. Плюсът е и за Спортното училище, което в сряда бе посетено от специалисти от НСА. Неслучайно преподавателите в Академията гл. ас. Емилия Витанова, доктор Катедра “Мениджмънт и история на спорта”, и ас. Мария Янчева, доктор Катедра “Борба и джудо”, не скриха възхищението си от базата на Спортното училище. „Посетили сме почти всички спортни училища в страната и отговорно можем да заявим, че вашето впечатлява със спортната база и условията, които сте създали за обучение и тренировки на учениците“, казаха гостите.

„Целта ни е да привлечем повече деца за каузата на модерния петобой. Да плуват, да бягат, да стрелят, яздят и да станат добри във фехтовката.

В момента 36 от децата ни са ученици в Спортното училище

Затова и вече трима клубни треньори сме преподаватели там. Най-отговорно мога да кажа, че този режим на учебни занятия и обучение съвсем не ги натоварва. Напротив – редуването на натоварването на психиката и физическото им влияе благотворно”, коментира треньорът по езда на клуба Валентин Георгиев – един от най-добрите специалисти по конен спорт в България.

СК „Шампион” постигна исторически успех преди няколко дни – на Държавното първенство по модерен петобой в областния ни град - Мемориал “Христо Чочев“. Спортистите на клуба

спечелиха четири от четири възможни златни отборни титли,

както и една сребърна и една бронзова. Доминацията започна още в първия ден от състезанието при 17-годишните с дисциплини плуване 200 м и комбинирана с бягане на 3 по 800 м с три стрелби. Тук Емил Грозданов стана безапелационен държавен шампион с лични постижения в плуването  и комбинираната дисциплина. Вицешампион е Радослав Христов. Отборно момчетата на „Шампион“ спечелиха златна купа в състав Емил Грозданов, Радослав Христов и Томас Григоров. Вторият отбор в състав Васил Топалов, Георги Илиев и Стилян Христов се класираха на 2-ро място от 12 тима.

При девойките Мария Лазарова се закичи с бронз, като това е първо за нея класиране в медалите. Заедно с Виктория Пенева и Теодора Маринова отново стъпиха на най-високото стъпало и грабнаха златната купа. Вторият отбор на „шампионите“ в състав Наталия Шопова, Лъчезара-Вероника Генова и Ивон Ханджийска се класираха на 3-то място.

В групата до 19 години Михаела Зонова спечели фехтовката и сребърен медал в индивидуалното класиране. Емил Грозданов с отлична най-силна комбинирана дисциплина също се класира на 2-ро място.

„Очаквахме подобен успех, макар никога да не сме печелили по такъв категоричен начин. Това обаче показва, че сме на прав път. Хубавото е, че

13-годишните ни деца също блеснаха в конкуренцията на по-големите

в групата до 17 години. В индивидуалното класиране освен Емо и Радо, които са първи и втори, Томас, Георги и Васил са четвърти, пети и шести, Мария е трета, а останалите бяха на косъм от призовата осмица”, казва Валентин Георгиев. Радостта на Георгиев и на съпругата му – треньорът Анна Георгиева, е двойна, защото преди часове те за пореден път станаха дядо и баба – в Канада проплака малкият бъдещ шампион Максим, а „Знаме” побърза да ги поздрави и за щастливото събитие. Докато говорим, именно 13-годишните имат часове за езда. Нищо, че ездата е дисциплина за по-големи от тях младежи, мъже и жени.

За разлика от други конни бази, дори като националната „Хан Аспарух”, тук тренировките вървят интензивно, а

конете изминават дневно по двайсетина километра,

и то основно в тръст или галоп.

Ездата развива мускулни групи, които не се стимулират при плуването и бягането, но помагат на състезателите в тези две дисциплини. Че ездата е важна част от подготовката, ще ви кажат 13-годишните Теодора Маркова, Виктория Пенева, Мария Лазарова, Ивон Ханджийска, Лъчезара-Вероника Герова, Наталия Шопова, Томас Григоров, Георги Илиев, Димитър Сотиров, Стоян Ангелов, Стилян Христов, Станислав Димитров и Васил Топалов.

Всеки ден петобойците яздят двете кобили – бялата Звезда и черната Анета. Звезда е кръстоска е от арабски жребец и българска кобила, а Анета е „холандка”, но и двете обичат ябълките и морковите, които вървят задължително с порциона от половин кофа овес – сутрин и вечер.

Големи очаквания има от световното първенство в Кайро до 17 години

За там се готви златното момче на клуба Емил Грозданов, а времената му в бягането, плуването, фехтовката и стрелбата в момента са такива, че има всички шансове да влезе в световната шестица. И дори за нещо повече. Може да звучи нескромно, но цифрите му са такива.

„Разбира се, има и непредвидени фактори. Там всичко ще бъде различно като обстановка и условия от тези в България. Но Емо трябва да бъде готов на изненади. Затова го готвим. Държавното Мемориал „Христо Чочев” беше важен тест. Там и Емо, и останалите, затвърдиха позицията си на най-добрите петобойци в България. В клуба расте младо и надеждно талантливо поколение състезатели по модерен петобой, които ще продължат традициите на Пазарджик като център на този толкова интересен и динамичен олимпийски спорт.”, категорични са треньорите в СК „Шампион”.

Дочо ЧАНЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички