Пазарджик

Стоян стана лауреат от IT-олимпиадата с впечатляваща жп платформа

  15.05.2021 06:40             
Стоян стана лауреат от IT-олимпиадата с впечатляваща жп платформа

Три момичета също се представиха повече от достойно

За втора поредна година националният кръг на олимпиадата по информационни технологии (НОИТ) се проведе дистанционно по региони в училищата, определени от началниците на РУО в страната. Училището – домакин за област Пазарджик бе СУ „Георги Бенковски“. Навсякъде националният кръг се излъчваше пряко в публичен канал.

От ПМГ „Константин Величков” в Пазарджик до него бяха допуснати

четирима ученици

с ръководител – преподавателката по информатика и информационни технологии Валентина Малинова.

Стоян Хайдушки от 12б клас показа знания и умения в категория „Разпределени уеб приложения”, Ая Кожухарова от 9д клас - в категория „Мултимедийни игри и симулации”, а седмокласничките Мила Чачова и Станимира Станчева – в категория „Мултимедийни проекти”.

Проектът на Стоян - „Система за управление на ПЖПС“ (http://pzhps.eu/), представлява централизирана платформа за съхранение и управление на

подвижния железопътен състав на дадена железопътна администрация

- Дава се възможност за проследяване на положението на различните вагони и локомотиви из републиканската мрежа, тяхното състояние и техническо обслужване – уточнява младият разработчик. – Както и за подаване на сигнали за нередност от пътниците на даден влак. Уебсайтът е полезен не само в професионален аспект, но и за самите пътуващи.

Ето пък как се е родила идеята за проекта на Ая (https://everything-design.000webhostapp.com/bg/index.html):

- Различните технологии винаги са ме привличали, затова и избрах специалността „Приложно програмиране”. Едновременно с това се интересувам от

рисуване, фотография

и други изобразителни изкуства. Мислех си, че различните ми интереси са в прекалено далечни сфери и ще трябва да избирам между тях, но открих професията графичен дизайнер и колкото повече научавам за нея, толкова повече ми харесва.

След няколко проекта осъзнах, че ще ми е от полза да имам място, където да ги качвам и организирам. А какво по-практично за тази цел от интерактивно портфолио, което сама поддържам?!

А Мила и Станимира разказаха за своя проект (www.onway.free.bg) следното:

- Темата е:

„На път... към здравословния живот“

На сайта споделяме полезни и същевременно вкусни рецепти, чрез които да накарате организма си да се почувства здрав. Съдържа също така тренировки и различни съвети. Показваме упражнения, с които да поддържате тялото си във форма и ще даваме насоки как да не го претоварвате излишно. Разбира се, има нещичко и за мозъчната дейност. Ще представим логически и много интересни задачи, които развиват мозъка, въображението и логическото мислене.

В голямата възрастова група Стоян Хайдушки се класира на четвърто място в своята категория. Нещо повече –

момчето е с първи резултат на теста в цяла България

Това му отреди крайна оценка Отличен 6.00 и званието „Лауреат“ на НОИТ.

Оценката от олимпиадата се признава за оценка от приемен изпит в повечето университети в България – Софийския университет, Техническия университет, Пловдивския университет…, така че да пожелаем леко следване и успешна реализация на Стоян.

- Да се класираш в Националната олимпиада по информационни технологии е привилегия, зад която се крие много труд – обръща внимание преподавателката Валентина Малинова, която има 31 класирани през последните 5 години ученици на националния кръг на НОИТ. - За да се класираш в НОИТ четири пъти (в 8, 10, 11 и 12 клас) пък, не е достатъчно само да учиш или да имаш късмет. За да станеш лауреат, постигайки най-високия резултат на теста в цяла България, е необходимо да си изключително

последователен, амбициозен, креативен, целеустремен и самокритичен

Точно такъв е Стоян Хайдушки от 12б клас.

Когато го видях за първи път, най-голямо впечатление ми направиха очите му. Те казваха: „Аз знам какво искам и ще работя неуморно, за да го постигна!“.  И Стоян го направи! Обеща ми, че ще стане лауреат и стана!

Дебютантките в НОИТ тази година – Мила, Станимира  и Ая, също се представиха повече от достойно и заслужено бяха оценени съответно с една оценка 5.50 и с две много добри оценки! – подчертава г-жа Малинова.

Изключително горда съм от представянето на всички ученици

От сърце им желая да бъдат преди всичко здрави, да не спират да мечтаят, защото ако една мечта пресече мислите им, то тя ще пресече и пътя им… Вярвайте, работете, творете и не губете никога надеждата си и вярата в себе си… Останалото ще се подреди по най-добрия за вас начин!

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ДАВАМ АПАРТАМЕНТ ПОД НАЕМ. 0988 739 272

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ: ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР И ГРИМ, 0888 616 438.

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.
Всички