Четвъртък, 17 Юни 2021
 
Пазарджик

Никола и Димитър: От 100 метра поточе изкарахме 15-20 чувала с боклуци

  28.04.2021 08:03             
Никола и Димитър: От 100 метра поточе изкарахме 15-20 чувала с боклуци

Осъзнайте се хора – не обричайте бъдещите поколения на кратък и мъчителен живот!

Вече писахме, че Димитър Илков и Никола Ставрев почистиха част от поляните край хижа „Добра вода”. По тяхна инициатива зелените пространства бяха изчистени от изхвърлените боклуци. Двамата потърсиха и съдействието на Община Пазарджик за извозване на отпадъците, за поставяне на контейнери и за продължаване на начинанието, така че дейностите да бъдат устойчиви във времето. За това те бяха поредните отличени по Програмата на Община Пазарджик „Граждански импулс” с подаръчни ваучери и с грамоти. По този повод репортерка на „Знаме” разговаря с доброволците.

Никола Ставрев е на 30 години от Пазарджик. Преди пандемията той е бил готвач в най-старата круизна компания в света. С настъпването на коронавируса обаче „този бизнес секва” и младият мъж се връща в родния си град.

В началото на февруари в Пазарджик си идва и Димитър Илков след 3 години и половина престой в Холандия. Той е на 40 години и преди да замине за чужбина, е работил в сферата на отпадъците – „във втората по големина фирма в света за рециклиране, която в момента се намира в нашия град”.

- Според статистиката тогава, годишно ние рециклирахме около 2% от световния отпадък от пластмаса.

И двамата млади мъже обичат да прекарват време сред природата,

да се разхождат на чист въздух,

да се отправят на походи. Непремири са към сметта, която срещат.

- Един ден просто си казах: „Я да взема едно чувалче и да започна да събирам от боклуците, пръснати навсякъде – спомня си Никола. – За нула време напълних не само първия чувал, но и втори, трети и т. н. Сякаш нямаше край. То край действително няма – сред природата има толкова смет, че положението буквално е достигнало до екокатастрофа.

Никола намира съмишленици за следващите чистения в района на хижа „Добра вода” във Фейсбук групите. Димитър е сред най-ентусиазираните. Двамата, заедно с още едно момиче, ходят дори, когато времето е лошо.

- Има хора, които замърсяват природата, без да се замислят за последиците. А те са огромни – разсъждават Никола и Димитър. –

„Голяма работа – едно шише!”,

възкликват мнозина. За много хора не е проблем да изхвърлят нещо малко, докато пътуват с колите си или са на излет. Но боклуците се натрупват. Особено с годините.

Който никога не е чистил, не може да си представи колко големи са вече нанесените щетите. Дакато не започнеш да чистиш, сякаш не виждаш боклуците. Не ти правят впечатление. Но хванеш ли се веднъж, и най-миниатюрното нещо ти се набива в очите. А

боклуците буквално никнат като гъби

На Добра вода например има много дерета с потоци, в които е трагично. Боклуците са под водата, отгоре се е натрупал пясък. Трябва да бръкнеш с ръка, за да ги напипаш. Усещаш бутилки, найлони и какво ли още не. Няма обаче как да разбереш, че са там, ако  само гледаш. Повечето дори са си сменили цвета.

От 100 метра поточе на Добра вода изкрахме 15-20 чувала с боклуци. Представяте ли си - само от 100 метра?!

- Много хора ходят да си наливат вода – казват още момчетата. - Не знаем обаче дали си дават сметка колко добра е тази вода с толкова смет покрай нея. Повечето си мислят, че след като

в колата им е чисто, а в домовете им – подредено,

всичко е наред. Не се тревожат, че трупаните с години боклуци отиват в почвата, стават токсични и се връщат в храната ни. А после причиняват злокачествени заболявания. Но мнозина си казват: „На мен това няма да ми се случи!”. Как може да си толкова сигурен, като пиеш вода, ядеш храна и дишаш въздух, изложени на замърсяване?!

Крайно време е хората да осъзнаят, че ако ние не се грижим за природата, тя също няма да се грижи за нас. От нея извличаме всичко най-важно, всичко най-ценно.

Ако въздухът, водата, почвата, храната са замърсени,

ние няма как да сме жизнени и здрави. Безотговорно замърсяваме най-чистото и свято място.

Никола, Димитър и техните съмишленици продължават да чистят. Следващото място, на което смятат да отидат, е сметище до електрически стълб на един километър от Дебращица. Надяват се примерът им да бъде последван от повече хора. А още повече да спрат да изхвърлят боклуците си, където им скимне:

- Замърсяването е най-важният проблем не само за Добра вода, Пазарджик и България, но и за цялото човечество. Не вземем ли мерки, обричаме идните поколения на тежък, мъчителен и кратък живот.

Катя ФИЛИПОВА

 


Свързани