Регионът

Велинградчани скочиха като един: Не си даваме нашата Вела!

  26.04.2021 06:06             
Велинградчани скочиха като един: Не си даваме нашата Вела!

Оставете историята на мира, обърнаха се те към евродепутата Андрей Ковачев

ВЕЛИНГРАД. Жителите на курорта като един скочиха срещу искането на евродепутата Андрей Ковачев в профила му в социалните мрежи да бъдат сменени имената на градовете Благоевград, Димитровград и Велинград, както и да се изменят имената на улиците, които носят имената на "комунистически сатрапи" кaтo Георги Димитров, Цола Драгойчева, Вела Пеева. Дългият пост на Ковачев предизвика масови гневни коментари на велинградчани, а и не само на живеещите в спа столицата. Велинградчани са категорични: никой няма право да смущава паметта на тяхната Вела! Защото Орлицата на Арапчал с е героиня. Не един и двама от взелите отношение по темата съветваха евродепутата от ГЕРБ да си смени името, но имаше и доста по-пиперливи и люти закани, както и откровени обиди. Ето част от 164-те коментара под публикация на „Знаме” в група „Велинградчаните” (подбрахме такива, които най-малко подлежат на цензура), някои от които поместваме със съкращения:

„Кое точно е съмнително?!?! Че на Вела са отрязали главата и са се гаврили с тялото?!?! Или че не е била на 22 години и е преследвана заради нейни убеждения и идеали?!?! Срам ме е заради вас!”, пише Нина Николаева.

„Харесва ли им или не, това ни е историята и такава трябва да остане”, казва Ива Николова.

„И кой го е пратил тоя там та да иска смяна???? Ние пък искаме него да сменим и да го пратим на село!!!”, коментира Пламен Янков.

„Де Дреновица Драгиновска па да те побарам!!!”, заканва се Илия Кошеджийски, а изказването му репликират негови съграждани, които използват думи като „дряновица” и „неокастрена шипка”.

„Историята е символи, памет, случили се неща. Така разбиха Мавзолея, а можеше да бъде отворен за посетители. Една нация трябва да помни, както възхода, така и падението си”, коментира Виолина Тумбева.

„Бай Ставри да ти смени твойто име”, изказва се Никола Марков.

„Браво! Досега се чудех защо хората изнемогват, а то било защото градът ни носи името на Вела Пеева! Засрамете се!”, включва се в темата и Галя Кюлева.

Димитър Кадинов: „Ами ако искат, могат да се пробват! Чакаме ги!”

Таня Дончева: „Паметта към непокварените загинали за чисти идеи ли искате да заличите??? Да, живея във Велинград, да, живея на ул. „Вела Пеева” и да, гордея се с патрона на града си, неомърсен от политически пристрастия!”

София Сестримска: „Аз обичам моя Велинград! Друго име не искам!!! И Вела Пеева не е терористка и каквато и да е друга! Тя е нашата Вела, нашата героиня и искам градът ни да е ВЕЛИНГРАД!”

Маги Николова: „Спрете се и работете за БЪДЕЩЕТО! Не се заигравайте с историята!”

Катя Ушева: „Да отскочи до паметника на Съветската армия във Виена, за да постави цветенце, или да „хване” влада до Париж, за да се разходи по булевард „Сталинград” или по многобройните площади „Сталинград” в други френски градове.

Антон Петров: „Познаваме един дядо с име Сталин! Това значи ли и той да си сменя името след 80 години, както и много други дядовци и баби! Това напомня на 1985 г.”

Ник Вучев: „Тая глупост не я ли приключихме още началото на 90-те. Докога всеки, получил трибуна, ще се изявява за сметка на Велиннград…”

Величка Симеонова: „През моя 60-годишен живот живот никога не съм чула за Вела Пеева да е откраднала, излъгала или да се е облагодателствала с нещо! Напротив – даде си живота…”

Иван Рангелов: Ами като иска, нека внесе предложение за референдум в тези градове и жителите да го решат – нали сме ДЕМОКРАЦИЯ!!!”

„Знаме”


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички