Други

Номинираният Александър Тонев: В „Дон Кихот” са заложени ориентири за съвременния човек

  27.04.2021 06:46             
Номинираният Александър Тонев: В „Дон Кихот” са заложени ориентири за съвременния човек

Локдауните дадоха на актьорите повече време да усещат и да мислят върху текстовете

Вече писахме, че актьорът от пазарджишкия театър Александър Тонев е номиниран с "Икар" за поддържаща мъжка роля в "Дон Кихот" на режисьорката Маргарита Младенова, където играе Санчо Панса. Освен това получи номинация и за престижната награда "Стоян Камбарев".

25-годишният Александър Тонев е роден през 1995 г. в Перник, където завършва основното си образование. Продължава своето обучение в Националното училището за изящни изкуства „Илия Петров“, а една година е студент по специалността „Книга и печатна графика“ в Националната художествена академия.

След това обаче решава да се посвети на актьорската игра. В НАТФИЗ е приет още с първото си явяване на изпитите. Попада в класа на дискутирания напоследък проф. Иван Добчев.

В един клас е с номинираната за „Оскар” Мария Бакалова,

с която в продължение на четири години учи, репетира и си партнира. Още докато е студент, са първите му опити на професионална сцена в Театър „София“, Театрална Работилница „Сфумато”, ДКТ „Константин Величков“ - Пазарджик, Театър 199, Народен театър „Иван Вазов“. От 2019 г. е поканен да бъде част от трупата на пазарджишкия театър.

25-годишният Александър е млад татко - има малка дъщеричка, за която се грижи във всяка свободна минута.

За него „ценители” и критика говорят като за „безспорен талант” и „актьор с магнетично излъчване и безкомпромисно отдаване на професията”. Органичното му и деликатно присъствие на сцената и пред камерата също не остават незабелязани.

А ето как Александър Тонев отговори на въпросите на „Знаме” по повод номинацията му за „Икар”:

- Какво е Вас тази номинация?

- Щастлива изненада, която, разбира се, мотивира.

- С какво Санчо Панса привлича един съвременен млад актьор?

- „Дон Кихот” е един класически роман, много важен текст . Сервантесовото въображение е неизчерпаем източник на вдъхновение. Там са заложени неща за човека, човешкото и човешкия дух, които могат да служат като ориентири на нас, съвременните хора, особено във време като нашето, когато човекът все по-често се чувства изгубен.

За мен Санчо е притегателен и магнетичен може би най-вече с това, че е свързан със земята, със земното, с прагматичното, с рационалното, но вярва на Дон Кихот и го следва въпреки всичко. Въпреки своя скепсис той често се потапя в света на своя господар и живее в него. Санчо е верен и чистосърдечен.

- Номинациите като че ли раздвояват гилдията и зрителите у нас. Най-пресният пример за това е номинацията на Мария Бакалова за „Оскар”. Как гледате Вие на това?

- Номинациите показват, че нечия работа е направила впечатление и е оценена. И това, разбира се, е приятно. Но, според мен, публиката трябва сама да възпитава у себе си свой вкус, мнение и поглед. Театралната критика и номинациите имат своето влияние върху това.

- Как се отразява пандемията на актьора?

- Пандемията спря много проекти. Затвори театралните салони за не кратък период от време и остави актьорите на свободна практика без работа. Това беше отрицателното влияние.

От друга страна, тези локдауни дадоха на актьора повече време за репетиции и възможност по-дълго да седи, да усеща и да мисли върху даден текст. Дадоха и повече време на човека да остане насаме със себе си и близките си. А мисля, че това е много важно.

- Какво ще кажете на младите хора, които в момента са изправени пред избора да се посветят или не на театъра?

-  Всеки който усеща, че това е неговият път и призвание, нека последва подтика си. Аз имах своите  приятели, които ме подкрепиха и ми вдъхнаха кураж. Хубаво е всеки да има такива хора до себе си... А и да не му мислят много.

- А какво е за Вас театърът?

- Възможност, среща, опит, мечта, дух, път...

- Какво да очакват зрителите от спектакъла „Ромео и Жулиета”, в който играете Ромео?

- Опитвали сме се да работим чисто и честно. Важно е да спомена, че използваме чисто новия превод на проф. Александър Шурбанов, който не е бил поставян досега. В този ред се надявам, че спектакълът ще носи един нов, по-различен поглед от този, на който сме свикнали. Каня всичките ви читатели да дойдат и да преценят сами.

Срещата с Шекспир е нещо наистина обогатяващо. Прекрасно е, че този текст,  на този автор, в това време, в което живеем, се поставя в Пазарджишкият театър.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички