ИНФО КОВИД-19 Пазарджик

Кръстьо Владов: В лаборатория ни изследваха за КОВИД седем души без дори да си дезинфекцират ръкавиците!

  18.04.2021 06:54             
Кръстьо Владов: В лаборатория ни изследваха за КОВИД седем души без дори да си дезинфекцират ръкавиците!

ПАЗАРДЖИК. В петък съобщихме, че многократният шампион по джудо и медалист от международни форуми Борислав Владов е едва вторият в страната, който успя, макар и на първа инстанция, да събори предписание за карантина срещу КОВИД на здравни инспектори. И Борислав, и баща му Кръстьо са завели две административни дела срещу постановлението на РЗИ-Пазарджик за карантиниране, което те са изпълнили. Един от най-талантливите млади джудисти в България и национален състезател пропусна две европейски първенства и смята да заведе и граждански иск срещу Регионалната здравна инспекция (РЗИ) с аргумента, че заради предписанието след сбъркан тест за коронавирус му се е провалила цялата година. Тъй като именно за форумите на Стария континент се е готвил от януари до ноември.

„Борко имаше шансове да спечели медали, защото беше в топ форма”,

коментира пред „Знаме” и старши треньорът и президент на СК „Кодокан 2008” Георги Георгиев.

С решение от сряда Административният съд в Пазарджик отмени като незаконосъобразно предписание на РЗИ от 4 ноември 2020 г. и осъди инспекцията да заплати на Владов 510 лева за сторените по делото разноски. Решението на съдебния състав с председател Красимир Лесенски явно ще бъде обжалвано пред ВАС в 14-дневен срок, защото от РЗИ твърдят, че атакуваният административен акт е правилен и законосъобразен. Идентично дело срещу инспекцията има и от страна на бащата на национала – Кръстьо Владов, който също бил поставен под изолация. Това станало непосредствено преди

потеглянето на националния отбор на младежите за европейските първенства по джудо в Пореч, Хърватска

за младежи до 21 и за мъже до 23 години.

В съдебна зала стана ясно, че на 1 ноември 2020 г. Владов направил лабораторно изследване с PCR тест в столичната лаборатория „РАМУС“, резултатът от което е положителен за КОВИД. Ден по-късно, на 2 ноември, в „ДКЦ 1-Пазарджик“ ЕООД носителят на медали от световни и европейски купи, включително и от Африканската купа по джудо, прави нови две изследвания - кръвен тест и бърз PCR тест за наличие на коронавирус антиген. Трето изследване е проведено в „Уни Хоспитал“ -Панагюрище на 3 ноември. И трите са отрицателни.

„Аз също присъствах на изследването, и на мен ми направиха тест, коментира пред „Знаме” бившият състезател по джудо Кръстьо Владов, който редовно придружава сина си на състезания. Беше неделя, а в понеделник излезе, че Борислав е с положителен тест. Понеже нямаше никакви симптоми, го закарах в Пазарджик, където му направиха два теста (и ПСР, и кръвен, който бе и за вируса, и за антитела), и в референтната лаборатория в Панагюрище. И трите теста бяха отрицателни, но от РЗИ не ги признаха и ни карантинираха – него за 15, мен за 19 дни като контактно лице.

Но отборът си замина за Хърватска,

Независимо, че 20 дни са били на лагер в София заедно със сина ми. Ние стояхме вкъщи без симптоми и четири пъти идваха от полицията да ни проверяват дали спазваме предписанието. Вече бяхме платили 2950 лева за участието на Борислав до 23 години (за младежите до 21 години участието му бе поето от федерацията) и за моя престой. Тук не влизат пропуснатите ползи и щетите от подготовката му през годината, в която ходи по лагери, тренира. А накрая гледахме европейските по интернет… Така синът ми губи мотивация и желание да тренира. Свързахме се с адвокат Марияна Митова от Софийската адвокатска колегия, която води и спечели първото подобно дело у нас, а сега води и второто и третото - на Борислав и моето. Ако ви кажа как ни взеха пробите в лабораторията в София, ще се хванете за главата. Седем човека бяхме в коридора и на петнайсетина метра от регистратурата ни взеха проби един след друг,

без лаборантката да си дезинфекцира ръкавиците, камо ли да ги смени,

докато бърка в носовете, в гърлата, чупи клечките и ги затваря в колбички… Един от треньорите бе със симптоми на КОВИД и си каза, че не се чувства добре. Взеха му проба точно преди Борислав. Съмнявам се, че оттам се е пренесла заразата и върху неговия тест. Пълна трагедия!”, вдига ръце Кръстьо Владов.

Сега съдът счете, при издаването на предписанието са допуснати нарушения, защото липсва както предложение на лекуващия лекар, така и извършена оценка на съществуващия епидемичен риск. А и самата заповед на министър Костадин Ангелов от 13 октомври 2020 г. е отменена от него със заповед 9 дни по-късно.

Според магистратите,

трябва да е установено несъмнено, че лицето адресат на предписанието за карантиниране е дало положителен резултат

при изследване за КОВИД, както и да е направено предложение пред директора на съответната РЗИ от лекуващия лекар въз основа на извършена оценка на съществуващия епидемичен риск. В случая само е представено извлечение от Националната информационна система за борба с КОВИД, в което Владов е вписан с положителен резултат след изследването на 1 ноември. В съдебната зала стана ясно, че към онзи момент единственото условие за поставянето под карантина и издаването на предписание за изолация спрямо лица от страна на РЗИ било вписването в  Националната информационна система за борба с КОВИД за наличието на положителен тест. Самото предписание също не е достатъчно конкретно, мотивираха се съдиите.

Дочо ЧАНЕВ


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички