Други

Реликви от Панагюрище ще красят крайморски дворец

  13.04.2021 06:51             
Реликви от Панагюрище ще красят крайморски дворец

БАЛЧИК. Изложба „Реликви от Априлското въстание” на панагюрския Исторически музей още гостува от 20 април в архитектурно-парковия комплекс „Двореца” по покана на неговото ръководство. В експозицията ще бъдат представени над 80 експоната, свидетели на героичното събитие от април 1876 г.

- Изложбата ще може да се види до края на юли. Жителите и гостите на града ще имат уникалната възможност да се докоснат до значими национални реликви, белязали Априлската епопея – заяви пред „Знаме” главният уредник в музея Ирина Ботева. – Лично място ще заеме копието на

знамето

на въстаниците, извезано от Райна Попгеоргиева – Райна Княгиня през 1901 г. послучай 25-та годишнина от Априлското въстание. В залата ще грее и копието на знаме номер 12 на четата на поп Груйо Бански. Оригиналът на пряпореца е част от постоянната експозиция на нашия музей.

Освен главното въстаническо знаме, са ушити още 12 знамена, предназначени за четите в селата на Панагюрския революционен окръг – Поибрене, Баня, Оборище, Мухово, Петърч и четите на Орчо Войвода и Крайчо Самоходов в Панагюрище. Знамената са изработени и изрисувани от Иванчо Зографина и съпругата му Цвята Зографска.

Ща заблести и

златното лъвче

– кокардата на Георги Нейчев, представител на Панагюрище на събранието в Оборище. Той участва и във военните действия по време на Априлското въстание. Ще бъдат показани също така въстанически лъвчета от сребро, от бронз и месинг. Видът на метала отговаря на материалните възможности на въстаниците.

Интерес в изложбата ще предизвикат оригиналното

въоръжение и снаряжение

на въстаниците, част от което е предоставено от панагюрското дружество „Традиция”.

Посетителите ще се запознаят още с традиционно облекло от 19 век – женско, градско и мъжко. Въстаническите униформи са дадени от фондация „Цоцорков род”.

Предвижда се и кът, показващ как заклятниците провеждат събранието си и как се подготвят за бъдещето въстание.

- Сътрудничеството ни с Двореца в Балчик не свършва с изложбата, тъй като

2021-а е обявена за Година на Панагюрище

там – поясни главният музеен уредник. И допълни, че през есента отново ще гостуват в комплекса с творби от художествената музейна сбирка.

- За радост на всички посетители, сред които и много чужденците, в Царската сграда те ще могат да се докоснат до копието на уникалното Панагюрско златно съкровище. Така че името на Панагюрище тази година ще се чува многократно в Балчик – доволна е Ирина Ботева. - А фактът, че са избрали 20 април, когато избухва Априлското въстание, за

откриване на изложбата,

е красноречив символ за великото народно събитие.

Изложбата „Реликви от Априлсокто въстание” е показвана в Историческия музей във Варна, във Военното поделение в Асеновград и в Кърджали. А част от експонатите са участвали в Националната изложба в Пазарджик, посветена на 140-годишнината от Априлското въстание – 1876 г.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички