Други ИНФО КОВИД-19

Д-р Мария Пишмишева: Наградата от президента Радев е екипна!

  09.04.2021 16:38             
Д-р Мария Пишмишева: Наградата от президента Радев е екипна!

СОФИЯ–ПАЗАРДЖИК. „Знаме” писа на сайта си преди дни, че изявени медици и здравни специалисти получиха Почетния знак на президента на церемония на „Дондуков“ 2. Сред тях бяха д-р Мария Пишмишева, началник на Инфекциозно отделение в МБАЛ-Пазарджик и Благовеста Костова – една от основателките на Алианса на българските акушерки и първата българска акушерка - делегат към Консултативния съвет на Световната акушерска конфедерация и представител на България в годишните срещи на Европейската акушерска асоциация.

- Развълнувана  съм, отличието е голямо – не скри пред „Знаме” д-р Пишмишева. –

Наградата не е само за мен, тъй като работата с Ковид пациенти е екипна работа

Тя е за целия екип на Инфекциозно отделение, за всички колеги  в МБАЛ-Пазарджик, за ръководството на болницата и, разбира се, за моето семейство и моите учители.

Това е едно признание за всичко, което правим от една година насам. Така не се чувстваме забравени, чувстваме се оценени.

Всяко признание, всяка награда обаче носи отговорност и задължение. Надявам се да имаме силите да продължим да вършим своята работа толкова съвестно, колкото и досега.

Церемонията по награждаването в президентството започна с

минута мълчание

в памет хората с бели престилки, загубили живота си в пандемията през последната година. Президентът Румен Радев лично връчи отличията:

- Дължим признателност на българските медици и здравни специалисти, които с чест и достойнство изпълняват своя свещен дълг, посвещавайки времето, здравето и живота си на живота и здравето на българските граждани – подчерта държавният глава. И допълни:

- За вас статистиката за болни и оздравели не е просто числа, а човешки съдби. Нерядко в неимоверните си усилия да възстановите дишането на пациентите

вие самите оставахте без дъх от умора и изтощение

Благодаря ви за всеки излекуван болен, за всеки спасен човешки живот и за това, че останахте и продължавате да бъдете на първа линия, въпреки трудностите и риска за вашето собствено здраве и живот.

На връчването на отличията присъства и вицепрезидентът Илияна Йотова.

След края на церемонията тя и държавният глава проведоха среща с наградените, на която бяха обсъдени предизвикателствата пред родната здравна система и визията за нейното бъдещо развитие. Медиците потвърдиха, че сред основните проблеми са

подценяването на профилактиката и превенцията,

както и осигуряването на бърза и ефективна доболнична помощ и в най-малките населени места в страната.

Като сериозна трудност пред функционирането на системата отличените изтъкнаха липсата на интерес за специализация в областта на инфекциозните болести и анестезиологията, както и недостатъчния брой медицински сестри, акушерки и лаборанти.

Номинациите за отличието са предложение на Българския лекарски съюз, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и Алианса на българските акушерки.

Мария ДЪБОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички