Понеделник, 21 Фев 2022
 
Други

Черен шоколад, тенис и хубава книга срещу пролетната умора

  11.04.2021 06:41             
Черен шоколад, тенис и хубава книга срещу пролетната умора

С първите пролетни птици, тонусът ви пада и нямате желание да се захванете с каквото и да било. Навън всичко разцъфтява, слънцето се показва все по-често, а вие изобщо не се чувствате в унисон с природата. Най-често причината за това е пролетната умора. Трябва да разграничаваме пролетната умора от пролетната депресия. През пролетта почти всеки чувства умора, която се изразява в намалена трудоспособност и концентрация, както и чувство на незадоволеност. Симптомите се припокриват с тези на депресията. Ако този процес продължава по-дълго от 2 седмици вече можем да говорим за депресия и задължително трябва да потърсим лекарска помощ. Типичните симптоми са чувство на отпадналост, умора, безсилие, песимистично настроение, нарушен сън и апетит, ранно сутрешно събуждане. Някои от симптомите, характерни и за друга патология, често са свързани с депресията – оплаквания от стомашно-чревния тракт, дихателни нарушения (недостиг на въздух, лесна уморяемост), сърцебиене, тежест в гърдите, изтръпване на крайниците. Тук обаче говорим за пролетната умора. Както казахме, характерни за нея са главоболието, отпадналостта, слабостта в мускулите, трудната концентрация, унинието. Не са изключени и световъртежи. Може да са налице както сънливост, така и безсъние,

апатичност,

отпуснатост. Възможно е да се засилят чувството на неудовлетвореност, лесната раздразнителност, трудно контролираните емоции.

Резките температурни колебания пък понижават защитните сили на организма и подлагат тялото и нервната система на допълнителен стрес. Може да се появят депресии.

В същото време променливото атмосферно налягане влияе на

артериално кръвно налягане

То може както да се вдига, така и да пада, зависи кой към какво е по-предразположен.

А имунитетът ни е отслабнал заради липсата на витамини и прекараните настинки и грипове през дългите зимни месеци. Обездвижването през тях също си казва думата.

Въпреки това, не забравяйте, че

нашият организъм, подобно на природата, също разцъфтява и се обновява

в началото на пролетта. Клетките започват да се делят по-бързо, старите се подменят с нови, метаболизмът се засилва, започваме да извличаме повече полезни вещества от храната. Но е нужно малко време, докато се „пренастроим”.

Има различни рецепти за прогонване на пролетната умора. Те

минават през диети с много витамини, удобни възглавници и слушане на Бах

Ето няколко простички съвета и от нас. Хранете се по-здравословно. Супермаркетите и пазарите предлагат богато разнообразие от плодове и зеленчуци. Яжте поне по 3 различни вида на ден. Цитруси, банани, ябълки, моркови, коприва, бобови растения, ядки - всички са подходящи за целта.

Набавяйте си въглехидрати от

макаронените изделия, ориза, картофите,

меда и черния шоколад. За белтъчини препоръчваме пилешко, риба, морски дарове, прясно и кисело мляко.

Наблегнете на салатите и суровите плодове, намалете захарните десерти.  Следете приема на калории - 1700 на ден са достатъчни. Не прекалявайте с газираните, енергийните и тонизиращите напитки. Вместо тях, пийте прясно изцедени сокове и билкови чайове.

Заблуда е, че

алкохолът, който в началото ободрява и развеселява,

помага в борбата с пролетната умора. Първоначалният прилив на енергия бързо отминава и на негово място идва отпадналостта.

Използвайте всяка възможност, за да бъдете на открито - правете разходки след работа, спортувайте в свободното си време. Подходящ е всеки вид спорт, който ще ви задържи на чист въздух и далеч от трафика - джогинг, тенис, каране на колело... Ходете пеша поне по половин час дневно и организирайте времето си така, че от време на време да ви остава свободен ден, който да прекарате сред природата.

Нищо не повишава тонуса по-добре от танците

Проветрявайте помещенията. Застоялият въздух прави хората неработоспособни и унили. Излизайте често на терасата или просто постойте пред отворения прозорец.

Не се заседявайте пред телевизора. Спете по 8 часа. Но не прекалявайте с съня, защото това ще засили чувството за отпуснатост. Да заспите по-лесно пък помагат чашата топло мляко, ябълката или отпускаща вана преди лягане.

Пролетта е най-подходящото време човек да се захване с нещо ново и свежо.

Купете си дреха в ярък цвят,

изберете нов парфюм, който да ви носи настроение, зарадвайте себе си с червило в актуален нюанс или нов лосион за тяло с аромат на пролетни цветя. Запазете си час за отпускащ масаж, за да почувствате тялото си отново красиво.

Планирайте кратка пролетна ваканция

или просто сменете обстановката за ден-два. Отделяйте повече време за любимите си занимания - слушайте хубава музика, прочетете нова книга.

Ароматните масла също помагат. Подходящи са ароматите на анасон, портокал, бергамот, ела, жасмин, кедър, кориандър, лавандула, лимон, мандарина, маточина, лютива мента, роза, розмарин, конски босилек, илаг-иланг.

Лидия КАДИЙСКА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички