Четвъртък, 08 Юли 2021
 
Други

Президентът Румен Радев ще връчи почетен знак на д-р Пишмишева

  06.04.2021 15:46             
Президентът Румен Радев ще връчи почетен знак на д-р Пишмишева

На 7 април, сряда, в Гербовата зала на „Дондуков“ 2, по случай Световния ден на здравето държавният глава Румен Радев ще отличи с Почетния знак на президента 15 изявени български лекари и специалисти по здравни грижи. На първата церемония държавният глава Румен Радев ще удостои с почетен знак осем медици. Сред тях е и д-р Мария Пишмишева-Пелева, ръководител на инфекциозното отделение на МБАЛ – Пазарджик от 2013 година, която заедно с екипа си работи на първа линия в борбата с коронавируса.

Отличията са за професионализма и всеотдайността на медиците в грижата за здравето на пациентите. Номинациите са предложение на Българския лекарски съюз, Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и Алианса на българските акушерки.

Останалите, които ще получат отличието, са доц. д-р Дончо Дончев, началник на отделение в Клиниката по ушни, носни и гърлени болести на ВМА, който като доброволец се е грижил за пациентите с коронавирусна инфекция и продължава да работи в ковид-зоната на болницата; д-р Сибила Маринова - координатор по донорство за Северен централен регион, която заедно с екипа си работи на първа линия за лечението на пациенти с COVID-19 във Велико Търново; д-р Абдулах Заргар, който успешно управлява и усърдно надгражда работата на "МБАЛ-Исперих" от 2013 г.; Марияна Колева, главна медицинска сестра и директор здравни грижи на УМБАЛ „Света Анна“ от 2003 г.; медицинският фелдшер Роза Антова с опит в различни звена на здравната система и част от Центъра за спешна медицинска помощ – София от 2010 г.; рентгеновият лаборант Димитър Милинич с над 25 години трудов стаж в пловдивската болница „Свети Георги“, работил на първа линия в извънредната Ковид-19 ситуация; д-р Радислав Наков, специалист по гастроентерология в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, председател и съосновател на Асоциацията на младите хепатогастроентеролози в България и на Българското дружество по неврогастроентерология. На церемония от 13.30 часа с почетния знак на държавния глава ще бъдат наградени д-р Гергана Николова, семеен лекар с над 30-годишен опит, отличена през 2018 г. като Семеен лекар на годината от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България; д-р Костадин Сотиров – един от учредителите на Сдружението на общопрактикуващите лекари – Пловдив, и негов председател от 2017 г., активно работещ за електронизация в здравеопазването; д-р Георги Миндов – председател на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари и заместник-председател на Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз; д-р Румен Алексов – председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в област Кюстендил; доц. Диана Димитрова – директор на филиала на Медицински университет-Варна във Велико Търново, където се обучават акушерки; Благовеста Костова – една от основателките на Алианса на българските акушерки и първата българска акушерка-делегат към Консултативния съвет на Световната акушерска конфедерация и представител на България в годишните срещи на Европейската акушерска асоциация; Галя Добрикова – акушерка с 22-годишен опит в УМБАЛ „Канев“ в Русе, активен участник в организацията на следдипломното обучение за акушерки.

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички