Четвъртък, 03 Мар 2022
 
Пазарджик

Вотивите на Румен Нечев в изложба

  30.03.2021 06:31             
Вотивите на Румен Нечев в изложба

ПАЗАРДЖИК. Изложба „Вотив” – графика, керамика, обекти, на Румен Нечев бе открита в художествената галерия „Станислав Доспевски”. В експозицията са представени над 25 творби, рисувани през последните 3 години.

Безкрайната тема за вотивите – фигурки с облог, провокират автора да търси и обогатява с тях поредната си изложба. За съжаление, любителите на изобразителното изкуство успяха да я разгледат само до 22 март. Поредният локдаун отново затвори вратите на галерията за посетители.

Авторът Нечев бе любезен да разкаже пред „Знаме” за творбите си с оброчните фигурки –

връзка между човека и Бога за измолване на помощ

и изцеление:

- Първоначално излагах само графика и керамика, сега – и обекти. Обектите представляват сребърни фигурки с вотивен образ от чисто сребро, проба 999. Изковавам ги с инструменти по най-старата златарска практика върху сребърна плочка. Големината им е различна – от 2-3 до 10-15 сантиметра, в зависимост от формата на картината, върху която се поставят.

Сребърната фигурка

и изображението на картината представляват едно цяло, предавайки значение на нещо сакрално и по-сложно като послание. Те се поставят между стъклото и графичното изображение. Така отпечатъкът с вотива добива форма на художествен обект.

В изложбата показвам и чиста графика. Керамичните произведения също са с вотиви. Те носят послания за сбъдване на определени желания. Подобни са на посланието, скрито под маските върху лицата ни днес, пожелавайки си да се опазим от коронавируса – прави сравнението между вотива и маската художникът.

Той поясни, че на темата вотиви попада случайно, както се сблъскваме с много случайности в живота. Вижда ги

в антикварни магазини,

а собствениците им го информират за смисъла и ролята на малките плоски фигурки. Интересът му към тях кара Румен Нечев да ги проучва от древността до наши дни, като ги представя и в творбите си.

- Посетителите харесват магнетичността на сребърните фигурки и се интересуват как да ги ползват, защото от скоро се практикуват и у нас.

В какво е силата на вотива, разкрива художникът:

- Вотивът е оброчна фигурка,

посредник между човека и Бога, най-прекият път към Всевишния. Тя придобива популярност на вид оброг, с който се измолва благопожелание за здраве и спасение от тежки драматични ситуации. Познат е още от неолита, по-късно става езически и след това християнски.

Днес с по-различния ни светоглед рядко прибягваме към него. За Бога се сещаме, когато  сме в екстремни ситуации, изпаднали в безсилие, губейки ориентация в живота и света. Тогава Божественото остава единствената ни опора, а изходът от проблема може да е вотивът. Познавам атеисти, посягащи към Бога, посредством оброчната фигурка, мълвейки: „Боже, Боже, помогни!”.

Опасявам се казаното да не прозвучи чисто религиозно, защото Бог има различни лица и имена, но

духовната му сила е опора в трудни моменти

Вотивите са дело на местни майстори, изработвани от злато и сребро, по-рядко от бронз. Посвещават се на Бог с молба той да я чуе и изпълни. Запазени са фигурки на жени, на деца, на пеленачета, на части от човешкото тяло – очи, уши, ръце, крака, глави, както и къщи и други предмети.

След освещаване в църквата вотивите се поставят на свети места – предимно върху икони като дарове за Спасителя. Залепват се с пчелен восък направо за живописния им слой или

се връзват с червен конец на иконостасната икона

Вотивите са интересни с идеята, която носят и се възприемат като нейни символи. Вярата в плоските сребърни фигурки съпътства българина и до днес, убеден е Румен Нечев.

Роденият в Смолян художник завършва Художествената гимназия в Казанлък и Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий”.  След края на образованието си 7 години преподава изобразително изкуство в пазарджишката гимнзия „Георги Брегов”.

- Първите 7 години са най-важни и в рисуването – увери художникът.

Има над 40 самостоятелни изложби у нас и в чужбина. Участва в над 10 кураторски проекта с графика и хартиени обекти. Преди години Румен Нечев има още една самостоятелна изложба в Пазарджик. Носител е на 25 награди за графика. Негови творби са собственост на повече от 20 галерии и частни колекции у нас и по света.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички