Регионът

Доц. д-р Бони Петрунова: Гордея се с Перистера - уникална крепост по нашите земи

  29.03.2021 06:25             
Доц. д-р Бони Петрунова: Гордея се с Перистера - уникална крепост по нашите земи

Открити са 31 златни монети

Щастлива съм от високата награда - "Крепост на десетилетието", присъдена на Перистера, едно от 10-те чудеса, в юбилейната кампания за опазване и популяризиране на културно-историческото наследство в България. Това заяви пред "Знаме" доц. д-р Бони Петрунова, директор на Националния исторически музей и ръководител на проучванията на Перистера.

- Като проучватели имахме шанса и да я възстановим

- каза още тя. - С екипа си на археологическия обект стъпихме през 2007 г. Преди нас там са копали колегите Христо Джамбов, директор на Археологическия музей в Пловдив и Недялка Гиздова, директор на Историческия музей в Пазарджик, в който са експонирани артефакти от Перистера.

До началото на разкопките знаехме само за съществуването на една църква. Впоследствие се оказа, че сме попаднали на изключителна римска крепост от 6 век, разположена върху площ от 3.5 декара. Подобен обект с 2 църковни помещения в североизточната и югоизточната му кули

все още не е открит по българските земи

Известни от този период са 2 обекта в Сърбия.

Крепостта е градена за съхраняване на зърното на част от византийската империя, а властта там отделя специално внимание за строгата му охрана. За това свидетелстват откритите над 100 питоса (делви), 74 от които са възстановени на място при разкопките.

Откритите артефакти са около 300, но най-ценни от тях са двете колективни находки от

златни монети, датирани от 6 век

14 екземпляра от първата находка са експонирани в Националния исторически музей. Толкова е била заплатата на офицер от римската армия. При нападението на крепостта, както са били в кесията, войникът, бягайки, ги хвърля в глинения съд. Открихме ги на неговото дъно.

17 монети от втората колекция се пазят в Историческия музей в Пещера. Една от монетите - тремис, е на император Тиберий Втори Константин. Другата се съхранява в Истанбул.

Интерес предизвика и намерената

плочка с монограм,

но специалистите не успяха да го разчетат. Искам да вярвам, че инициалите са лично име на високопоставена личност, посетила Перистера.

Нарекохме крепостта с хубавото име, което означава Гълъбово място, но нямаме данни за истинското название на археологическия обект.

Екипът ни положи много усилия и любов да сътвори нещо прекрасно. През 2011 г. бе разкрита две трети от територията на крепостта, след което започнаха нейните реставрация и консервация. Тя се превърна в интересен исторически и архитектурен паметник на културата. Официалното откриване бе на 22 май 2014 г.

Направеното от нас и Общината остава за поколенията след нас. Дай Боже в близкото бъдеще обектът да се проучи изцяло. Убедена съм, че

там се крият още любопитни за археологическата наука находки

Искам да благодаря на целия си екип археолози. Визията на Перистера е дело на архитект Юли Фърков - автор на проекта за възстановяване на крепостта. Възстановителните дейности бяха поверени на специалисти с ръководител Костадин Пеев. Думи на благодарност отправям и към Димитър Павлов, отговарящ за културата в Общината, за помощта да се случи доброто дело за града. (Той е инициаторът за започване на разкопките на археологическия обект. - бел. авт.) Общината финансира проучването и възстановяването на крепостта.

Днес Перистера е привлекателно място за туризъм и за културни прояви. От 22 март затвори врати заради пандемията от коронавируса с надеждата отново да посреща гости.

Кметът Йордан Младенов: Перистера е символът на града

Улица край крепостта може да стане улица на занаятите

Крепостта Перистера стана символ на града, заяви кметът на общината Йордан Младенов. Доказателство за това е белият гълъб, поставен на входа на Пещера, който да подсказва за съществуването на единствения в България археологически обект.

Кметът Младенов благодари на предшествениците си за усилията им доброто дело да види бял свят.

- Перистера се превърна в любимо място за жителите и гостите на града. Намеренията на Общината са крепостта да бъде допроучена през следващия програмен период със средства от европейските фондове за културен туризъм. Тепърва предстоят разговори с доц. д-р Бони Петрунова за бъдещите археологически разкопки на Перистера.

Имаме идея улицата в близост до крепостта и водеща към бившата казарма да се превърне в улица на занаятите. Работата за популяризирането на културно-историческото богатство на града предстои и на други обекти, допълни кметът Йордан Младенов.

 

Надежда Гьозова, специалист в Общината: Гостите на крепостта стават все повече

Надежда Гьозова отговаря за дейността на Перистера от нейното откриване през 2014 г.

- С всяка изминала година интересът към крепостта става все по-голям. През 2020 г. над 30 хиляди гости са я посетили. Мястото е привлекателно за групи, семейства и индивидуални туристи. Радостно е, че много млади хора се интересуват от историята на Перистера.

Пандемията се отрази негативно и при нас, но потокът не спира. Хората предпочитат да се разходят по старината на чист въздух. Трудно се осъществяват концертите и другите културни прояви.

През октомври миналата година успяхме да проведем рок фестивала. Дано събитието да се случи и тази година, надява се Надежда Гьозова.

Пенка МИХАЙЛОВА


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

ЛИЦЕНЗИРАНИ КУРСОВЕ, ФРИЗЬОРСТВО, КОЗМЕТИКА, МАНИКЮР, ГРИМ. 0888 616 438

ВЪЗРАСТНА ЖЕНА ТЪРСИ ЖЕНА, КОЯТО ДА ЖИВЕЕ ПРИ НЕЯ НА СИМВОЛИЧЕН НАЕМ, НЕ ЗА ГЛЕДАНЕ, А ЗА КОМПАНИЯ. 0884 223 113

ПРОДАВАМ ЕТАЖ ОТ КЪЩА, ЦЕНТЪР, 0878 312 415
Всички