Избори 2021

Екатерина Захариева: Всеки един гражданин трябва да има достъп до качествени услуги, възможност за работа и добра среда за развитие и отглеждане на своите деца

  19.03.2021 11:18             
Екатерина Захариева: Всеки един гражданин трябва да има достъп до качествени услуги, възможност за работа и добра среда за развитие и отглеждане на своите деца

Госпожо Захариева, вие сте водач на листата на коалиция ГЕРБ-СДС на предстоящите парламентарни избори в Пазарджик? Какви ще бъдат вашите приоритети при ваше бъдещо управление?

Целта пред ГЕРБ и моя лична мисия остава развитието на страната и повишаване на доходите на българите. През този мандат изпълнихме всичко, за което бяхме поели ангажимент. За 4 години  средната заплата се увеличи с 50 на сто, удвоихме минималната пенсия, а икономиката нарасна с една четвърт. За съжаление пандемията преобърна всичко. Фокусът сега ще бъде възстановяването след COVID-19. Трябва да се помогне на всички засегнати групи – на младите, на пенсионерите, на бизнеса. Аз се водя от принципа, че държавата трябва да служи на всеки един гражданин, без значение дали живее в голям централен град или малко населено място. Това е политиката, която сме водили и ще продължим да водим.

Пандемията от COVID-19 засегна всички сфери от нашия живот. Каква е вашата оценка за мерките, които предприе правителството срещу пандемията?

Когато пандемията ни връхлетя,  всички ние се сблъскахме с нещо, което не бяхме виждали досега. Трябваше да се справим в много кратък срок с редица тежки проблеми – как да осигурим лекарства и предпазни средства, как българите от чужбина да се върнат в родината и да гарантираме движението на стоки. Смятам, че отговорът беше адекватен. Само в първите 2 месеца благополучно в България се прибраха над 200 хиляди души, осигурихме маски, дезинфектанти и предпазни средства и създадохме „зелените коридори“ в ЕС, които да гарантират, че хората ще имат достъп до всички необходими стоки.

Имахме едни от най-либералните мерки и в България, за разлика от много страни по света, икономиката почти да функционира почти без ограничения. Правителството задели близо 3 милиарда лева за финансови стимули за борба с последиците от пандемията. ЕС също ни помогна като пренасочи 800 милиона лева за страната ни по линия на фондовете. Ефектът от икономическите мерки е налице – 300 хиляди работни места бяха запазени.

Как страната може най-бързо да се възстанови от последиците от пандемията?

След дълги и тежки преговори успяхме да договорим рекордни средства за България от ЕС – над 29 милиарда евро! От бюджета на ЕС за периода 2021-2027 година са предвидени 16,7 милиарда евро и още 12,4 милиарда евро по плана за възстановяване. С тези безпрецедентни като размер средства, ще се стимулира растежа на икономиката и увеличение на доходите. Затова и си поставяме амбициозната цел за средна заплата от 2000 лева, минимална заплата от 1000 лева до края на 2025 г.

България е сред първите държави, изпратили проект за Национален план за възстановяване в Европейската комисия. Предвиждаме 2 милиарда лева за подпомагане на малките и средни предприятия, както и 2 милиарда за повишаване на енергийната ефективност на домакинствата. Очакваме да се санират жилищата на над 120 хиляди домакинства. Възстановяване и развитие ще се постигне, ако съумеем да усвоим разумно и на време тези средства.

А конкретно за област Пазарджик – какво може да се направи за развитието на региона?

Винаги съм казвала, че Пазарджик и областта се намира на прекрасно място – близо сме до София и Пловдив, до морето и планината, до големите пътни артерии като магистрала Тракия. Трябва да използваме тези предимства. Инфраструктурата е от ключово значение. През изминалия мандат правителството отпусна 173,6 милиона лева за ремонти на пътища в областта.

Трябва да се работи и в посока на подготовка на квалифицирани кадри. Големите компании не гледат вече само ниските данъци и инфраструктурата, когато избират място за инвестиране. Те търсят и подготвени хора, които да наемат на работа. Област Пазарджик няма сериозен проблем с обезлюдяването, както други райони от страната и това е предимство. Образованието на хората трябва да бъде водещ приоритет и затова в нашата програма предвиждаме увеличение на бюджета за образование, докато достигне 5% от БВП. С достъп до по-качествено образование, ще подготвяме по-добри експерти и професионалисти, ще привличаме инвестиции, а доходите ще растат.

Да продължим темата за образованието. През тази година в Пазарджик врати ще отвори колеж за обучаване на медицински специалисти? Отварянето на такъв център може ли да доведе до значителни положителни ефекти?

Разбира се. Отварянето на такъв център беше кауза за нас. Спомням си, че едно време тук имаше институт за обучение на медицински кадри и се радвам, че в Пазарджик отново ще се обучават медицински кадри и специалисти. Работихме съвместно с областния управител и кмета на града и искам да им благодаря, че с общи усилия успяхме да постигнем този успех. Правителството също отпусна 1 милион лева за ремонт на сградите, където ще се провеждат обученията – това е бившия институт за детски учители.

Всички видяхме, колко е важно да имаме добри лекари, особено сега по време на пандемията, не само в областта, но и в цялата страна. България изпитва хроничен недостатък на медицински персонал и трябва да създадем условия за обучаване на повече кадри в сферата на здравеопазването.

Това е една възможност за града и областта да привлече и млади хора от цялата страна, да дойдат и да се обучават тук. Няма как да не допринесе за благоприятното развитие на града.

За финал ще Ви попитам кои приоритети конкретно за областта бихте заложили в евентуалното ваше бъдещо управление?

Всеки един гражданин трябва да има достъп до качествени услуги, възможност за работа и добра среда за развитие и отглеждане на своите деца. Трябва да се обърне сериозно внимание на малките градове и села, където реалността понякога е различна от областните градове. Затова и в програмата на коалиция ГЕРБ-СДС сме заложили като приоритет да развиваме инфраструктурата на такива места. Ще се фокусираме върху изграждането и ремонтиране на второкласни, третокласни и четвъртокласни пътища, както и да облагородим средата в малките населени места. В момента се подготвя проект и за ремонт на пътя Пазарджик – Белово. Пазарджишка област е и един от първенците по саниране на жилища, досега са санирани 69 сгради.  Работим активно и по привличане на големи инвеститори в региона, с което да се разкрият нови работни места. Важно е държавата да работи за всички и всеки гражданин да усеща, че тя подобрява и улеснява неговия живот.

Платена публикация

 


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички