Спорт

След инфарктна драма хебърци отпаднаха от турнира за Купата на България

  18.03.2021 22:05             
След инфарктна драма хебърци отпаднаха от турнира за Купата на България

Волейболните “тигри“ на „Хебър“ бяха на косъм от победа над шампиона „Нефтохимик“ в полуфинала от турнира за Купата на България, но в крайна сметка отпаднаха от надпреварата след загуба с 2:3 (25:18, 21:25, 23:25, 25:23, 17:19). В третия гейм старши треньорът на нашите Драган Иванов получи епилептичен припадък, за което писахме по-рано. В момента състоянието му е стабилизирано, тй е на системи, контактен е. "Знаме" му желае бързо възстановяване!

Мачът в зала „Васил Левски“ се проведе при отлични условия и организация, но за съжаление, без публика. А публиката трябваше да бъде вътре, защото двубоят беше зрелищен и драматичен като за финал. Същинският финал пък е утре срещу  „Добруджа 07“. Добричлии се класираха след победа над „Монтана“ с 3:0 (25:20, 26:24, 25:23), но за съжаление ние няма да играем там.

Първата част започна с взаимно проучване, но домакините имаха инициативата и бяха по-настъпателни и концентрирани, докато „Нафтата“ изпитваше колебания в посрещането и имаше по-неефективен и слаб сервис. Разликата постепенно набъбна до 4-5 точки в полза на „Хебър“ и интригата се върна в средата на гейма, когато грешка на Гънтър при контраатака доведе цифровото изражение на таблото до 16:14 за хебърци. После обаче канадецът не грешеше, а бомбардерът Ляфтов си каза думата и съспенсът съвсем изчезна при 22:17, за да завърши първата част 25:18.

Във втория гейм „тигрите“ започнаха идентично, недавайки инициативата на бургазлии. Тодор Алексиев направи точка от сервис, а силни игри на Гънтър и Ляфтов откъснаха „Хебър“ четири точки при 7:3. При 9:5 обаче нашите позволиха на шампиона да се съвземе и постепенно да стопи аванса им. Драго Иванов даде почивка след като Георги Братоев излъга Ляфтов и резултатът стана 9:8 за домакините. След успешен блокаут  на Вальо Братоев „Нефтохимик“ изравни на 9:9 и това се отрази на психиката на двукратните носители на Купата. Те се озоваха в ролята на догонващи, макар и савмо на точка-две разлика. Нивото на блокадата ни не можа да се вдигне след влизането на втория диагонал Спас Байрев вместо Любо Агонцев и да заздрави центъра със смяната на централния блокировач, пускайки Латунов вместо Къртев. Силна блокада на Карягин направи резултата 22:20 за „Нафтата“, а силов начален удар на Градинаров откъсна гостите на три точки. Ляфтов върна една точка, но ключова блокада на Николай Николов направи резултата 24/21 и веднага след това дойде точката за гейм след отличен сервис на Карягин.

Третата част от мача започна амбициозно за „Хебър“, който  дръпна с 6:3, но гостите ни дишаха във врата и след добри изяви на Миро Градинаров резултатът се изравни – 7:7. Надиграването продължи и в следващите минути, непредизвиканите грешки драстично намаляха, а играта от сервис вдигна коефициента  ди на полезно действие и от двете страни на мрежата. Оборите играеха на ръба на риска, но хебърци успяха да поведат, а след като Гънтър надхитри бившия си съотборник в „Хебър“ Георги Братоев резултатът стана 18:16, а Желязков поиска прекъсване. И това проработи, защото бургазлии върнаха равенството. На свой ред Драго Иванов поиска тайм аут. Директни точки на сервис на Денис Карягин обаче изведоха гостите напред и то с 3 точки разлика, принуждавайки треньора на хебърци да поиска ново прекъсване при 18:21! И тогава внезапно треньорът на ВК „Хебър“ Драган Иванов се свлече на земята, получавайки епилептичен пристъп. Ситуацията за броени минути бе овладяна и екип на „Спешна помощ“ бързо дойде и го откара в болница.  И състезателите на двата отбора, и спортно-техническите лица, бяха видимо уплашени. След като мачът бе подновен, Николай Димитров ръководеше отбора на "Хебър" до края на двубоя. Бургазлии поведоха с 24:22 след блокаут на Мирослав Градинаров. Домакините скъсиха разликата на 23:24, но това не им помогна.

В четвъртия гейм домакините отново намериха играта си. Агонцев и добра серия от начален удар на влезлия Стойко Ненчев дадоха преднина на „Хебър“ – 7:3. Хубава серия от сервиси направи и Брадли Гънтър, а разликата бе повече от комфортна с цели 7 точки (11:4). Състезателите на „Хебър“ се оплакаха на рефера от психо атаки от страна на Георги и Валентин Братоеви. Близнаците бяха предупредени. Тези прийоми обаче не помогнаха на морския тим, поне на първо време. Голямата разлика се запази и при наближаването на края на гейма, а заради физическата умора и двата тима започнаха да допускат грешки. Тактиката на Братоеви обаче явно проработи и дистанцията в резултата се скъси, но геймът бе затворен при 25:23 за „тигрите“.

С два сгрешени сервиса на гостите резултатът в тайбрека бе 2:2, но Георги Братоев и Брадли Гънтър върнаха равенството на таблото. Брадли Гънтър обаче обърна точките на 4:3, а мрежата помогна на Тодор Алексиев за 5:3. Желязков поиска прекъсване. И „Нафтата“ се върна в мача с обрат в резултата 5:6, което пък доведе до таймуат за хебърци. Гънтър успя да излъже Денис Карягин. След това обаче младокът си го върна на канадеца. Гостите поведоха с 8:7 след аут на Гънтър. Карягин и Тодор Алексиев направиха резултата 9:9, но Къртев изведе хебързи - 10:9. Последва прекъсване за "Нефтохимик" и резултатът отново бе изравнен. Георги Братоев направи успешен блок за 10:11. Вальо Братоев преодоля двойния блокс на нашите и 11:12 за бургразлии. Ключовитя момент в вмача бе атаката в аут на Теодор Тодоров - 11:13. Алексиев върна нашите в мача - 12:13, а след това двойната блокада срещу Валентин Братоев проработи - 13:13! След това обаче Братоев ни наказа и се стигна до първи мачбол за гостите. Николай Димитров обаче поиска тайм-аут и след флотсервиз 14:14. Ники Къртев бе блестящ под мрежата и мачточката сега бе за "Хебър" - 15:14! Градинаров обаче действа хладнокръвно - 15:15. След дълго разиграване от начален удар на Николай Колев Градинаров донесе втори мачбол за шампионите. След това Гънтър действа успешно и последва ново равенство - 16:16. Но блокадата на гостите работеше. При 17:17 сервисът на Ляфтов. Карягин и Геортги Братоев донесоха трети мачбол за бургазлии. Николай Николов сложи точката на изстрадания двубой и "Нефтохимик" затвори гейма и мача.

Така шампионите утре от 19,30 часа ще играят с "Добруджа". При жените преди това на финал ще се изправят "Марица" и ЦСКА. 

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички