Понеделник, 21 Юни 2021
 
Регионът

Тодоровден е празник на ръба на времето

  20.03.2021 06:20             
Тодоровден е празник на ръба на времето

Сега сме на ръба на локдауна, но в Пазарджишко ще отбележим Конския Великден

Тодоровден е празник на ръба на времето, а днес времето е поставило нас „на ръба”. На ръба на времето, защото заедно с преминаването към пост и въздържание преди Великден, се прекрачва и границата между сезоните. Природата се настройва за смяна, за обръщане към ново начало. Затова народът вярва, че на този ден св. Теодор (или св. Тодор) облича девет кожуха, яхва коня си и отива при Бога да го моли да изпрати лято. Пристигайки, забожда копието си в земята, връзва на него коня и влиза при Господа. На връщане пък изтегля оръжието си, а от мястото излиза пара от топлина. Вярва се, че свети Тодор носи лятото зад гърба си, а трудните дни остават зад него. Сега традиционни

средища на Тодоровденски кушии в Пазарджишка област няма да съберат обичайната за празника глъчка

Те или ще останат пусти, или ще почетат светеца без гости от други краища. А знаем колко много гости с накичени коне идваха например във Варвара и Калугерово, колко артистично правят празника в Баня, колко ентусиазъм има в надбягванията и тегленията в Ракитово и Стрелча, и колко силно се усеща магията на Тодоровден в благословията на ездачите и нагиздените им атове пред брациговския параклис „Свети Тодор”. Но все пак ще се чуе конски тропот на много места в областта. Например в Добровница пред дома на семейство Стоичкови на Тодорова събота всеки е добре дошъл, за да се наслади на конна езда с препятствия, детска езда, както и да се снима с красиви коне. В празника ще участват и петобойците на спортен клуб „Шампион” (Пазарджик).

Така че все пак ще празнуваме.

А след това и локдаунът дори да заповяда, вярваме, че свети Тодор ще ни пази.

Понеже Тодоровден е по време на пости,

на този ден се месят обредни хлябове и краваи - те са с размерите на голяма погача, но в средата имат дупка. По традиция такъв кравай се носи на младите семейства, които са сключили брак през изминалите 12 месеца. На кравай не се канят гости, а всички, които са присъствали на сватбата знаят, че трябва да занесат подаръци на новобрачните - домашни потреби, за да подпомогнат техния бит. Но дори и да не сте били сватбари, вкъщи се яде такъв кравай с маслини и с кисели краставички.

Характерните хлябове за Тодоровден са "св. Петка" и "св. Тудур". Те

се украсяват с фигурки на малки кончета или с конска глава Често върху обредните хлябове се изобразяват и цветя. Освещават се в църква и се раздават на съседи и близки за здраве и плодородие.

На трапезата се подреждат също така пита с мая, леща, чорба от гъби. Храните по време на великите пости обикновено са фасулена чорба, зелен фасул, червени чушки, пълнени със зрял боб, постно кисело зеле с ориз, клин чорба (с вода и зелев сок), салата от коприва, лютика, лютеница и други.

Свети Тодор покровителства раждаемостта и плодовитостта. Извършват се различни ритуали, свързани с това, включително за раждане на красиви деца. За целта

най-напред в огледалото се оглежда по-хубавият от двамата съпрузи,

а след това се оглеждат и двамата заедно, за да приличат рожбите им на тях. Децата ще бъдат здрави и румени, ако родителите си разделят и изядат половинките на една червена ябълка.

А чрез конните надбягвания (кушиите) се извършва своеобразна демонстрация на мъжките качества на ергените, както и на готовността им да встъпят в брак. Всеки участник избира най-бързия кон - онзи, който най-много прилича на коня на светията и го кичи с венци и цветя. Победителят не се продава, защото се вярва, че самият светец е покровител на животното.

Момите и невестите пък задължително мият косите си

на Тодоровден, за да растат те дълги и гъсти като конски опашки. Някои вярват също така, че това ще ги пази от главоболие световъртеж и дори от полудяване през годината. Коси обаче не се мият след залез слънце, защото "който го направи, главата му ще трещи и гърми като конски копита". Но на този ден е добре да се подстрижат за първи път косите на момченцата.

На места се оре за берекет. Другаде се изпълняват обреди, за да няма суша. Осветено жито се разпръсква по нивите за плодородие, а в зобта на конете се слага от обредните хлябове.

На празника в никакъв случай не се спи -

"който заспи, ще се разболее". Жените не мият, перат, тупат и простират бяло пране. Не се яде праз лук.

През цялата Тодорова неделя се гадае за женитба, деца и любов. През различните дни момите, особено в миналото, слагали под възглавниците си овесени или царевичени зърна, а на сутринта вярвали, че който е дошъл в съня им, за него ще се оженят.

Или пък от осветеното жито майката вземала три зърна и заедно с първия залък на момичето от празничната трапеза, ги слагала скришом под възглавницата му. На сутринта го разпитвала подробно за сънищата му и ако в тях имало млад момък, се очаквало той да се появи и в истинския живот.

Със зърна се извършвало и обричане.

В късен час момата минавала три пъти по мостчето на река,

хвърляйки зърна с думите: "С когото се взема, с него да жънем." И с надеждата това да се случи още през същата година.

Пак със същата цел някои подрязвали стръкове чесън, наричали ги с имена на ергени, а на сутринта, който стрък покарал, той давал знак за истинския жених.

На други места се надхвърляли с чехли. На чиято мома чехълът паднел зад прага на къща, тя щяла да се омъжи през годината.

От Черен вторник до Черен петък

Това е Тодоровата седмица. Особени са дните от настоящата седмица, според народните вярвания, и през тях трябва много да внимаваме - от Черен вторник до Черен петък. Всеки ден от Тодоровата седмица има име. Вторник е Черен вторник. Всяка работа, която захванете може да се обърка, затова е по-добре да не работите, което няма как да се случи, затова не предприемайте нови начинания. Сряда е Луда сряда. Вярва се, че хората, които работят на този ден могат да полудеят. Четвъртък е Въртоглав четвъртък. На този ден зъл дух броди и напада не само хората, но и животните. Ако човек бъде обсебен от този дух, той става въртоглав. Петък е Черен петък. На този ден не се работи, защото суша, пожари, наводнения или градушки могат да унищожат реколтата през годината.

Най-страшният ден е куц петък или черен петък,

смятан за най-лошите петъци в годината. Не се работи нищо, за да се предпази човек от болести, а реколтата от градушки и суша.

Тодоровата седмица завършва с Тодоровден, когато Свети Тодор забива копието си в земята, връзва коня си за него и отива да измоли лятото. За това в Черногорово например бабите открай време пеят:

„Бре невести, бре свекърви,

таз неделя Тодорова,

пиле хвърчи до небето,

криле влачи до земята,

абер прати бела пита

и котленце руйно вино,

да нахраним и напоим

цяло село…”.

"Знаме"


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички