Четвъртък, 27 Май 2021
 
Регионът

Цвета Караянчева и Илияна Йотова също сведоха глави пред Красимир Узунов

  26.02.2021 13:18             
Цвета Караянчева и Илияна Йотова също сведоха глави пред Красимир Узунов

ПЕЩЕРА. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и вицепрезидентът на Република Бъгария Илияна Йотова дойдоха днес за откриването на паметната плоча на Красимир Узунов - собственикът на първата информационна агенция "Фокус", военен, журналист, писател и анализатор, който ни напусна внезапнво преди две години. Кметът Йордан Младенов, с чиято подкрепа е поставена плочата на дома на Узунов на ул. "Петър Цикалов" 42,  посрещна и депутати от ГЕРБ и БСП, ген.-майор Явор Матеев, както и областния управител Стефан Мирев. И много граждани дойдоха да сведат глави пред Поручика, а сред тях бяха и бившите кметове на Пещера Николай Зайчев и Георги Петърнейчев. На откриването на паметната плоча присъстваха съпругата и дъщерята на Красимир Узунов - Тетяна Узунова и Деница Джурова.

Цвета Караянчева прие военния строй на 68-а бригада Специални сили под звуците на военен оркестър.

„Краси беше изключително решителен, той не се предаваше, той имаше каузи, за които да се бори. Краси милееше за Българската армия, история и документалистика. Краси имаше железен характер и принципи, които следваше през целия си път. Човек, с много широк кръгозор, каза в словото си председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Той имаше дарбата на дипломат, но и размаха на революционер. Истински съвременен будител. Липсват ми разговорите с него, неговите съвети, неговата непримиримост към лъжепатриотизма, към политическото късогледство. Липсват ми онези срещи в неговия офис с колеги от различни парламентарни групи, с които той умееше да ни обедини в името на България, да говорим за общонационални теми и да се разграничим от различните си политически пристрастия", каза Караянчева. "Скъпи приятели, Краси не загина на фронта, но ако живееше в едни други времена, неговата офицерска участ щеше да бъде такава. Той щеше да бъде отпред, да води армията и да загине за честта и славата на България. Той беше пример и остава пример за подражание на българин, родолюбец и космополит. Шапки долу! За честта на пагона да сведем глави пред паметта на Поручика. Поручик, бди над нас и ни помагай! Поклон", завърши словото си Караянчева.

"Днес няма да си позволя пред вас да говоря за Краси в минало време. Не само защото тук са неговата съпруга и дъщеря. Днес е различен ден. Тук пред паметта на Краси са всички институции в България, хора с най-различни политически възгледи. Хора - общественици. Само това е свидетелство каква личност загубихме, каза в словото си вицепрезидентът Илияна Йотова, която дълги години работи заедно с Красимир Узунов в "полето" на журналистиката. Колко са днес хората в България, които могат да съберат институциите, гражданските структури, обществениците и политиците? Създаде невероятни книги, публикува архиви. Вижте книгите, които направи. Те са сами по себе си албуми. Това беше неговият почерк - първо истината, подробностите, детайлите и накрая красивия почерк. Само места като Пещера могат да раждат такива силни хора. В тази част, в която планината е онази живителна сила, която дава тези гении”, каза Илияна Йотова и допълни, че Красимир Узунов сам е ходил и е лъскал войнишките паметници в България, припомняйки думите му, че когато нямаме памет, нямаме бъдеще.

Пещерци ще помним делото на Красимир Узунов и ще го тачим, започна словото си и кметът на Пещера Йордан Младенов. Изминаха две години откакто ни напусна Красимир Узунов, големият родолюбец, който посвети живота си на България, като военен, като писател, като наш съгражданин. Патриотичното дело на Красимир Узунов ще бъде помнено вечно, защото то се олицетворява с думите на неговият любим военнокомандващ полк. Борис Дрангов, който казва: "Животът не се мери по дължина, а по съдържание", каза още Младенов.

След официалните речи всички сведоха глави пред паметта на Красимир Узунов. Представители на институции и граждани поднесоха цветя пред дома на почетния гражданин на Пещера. А когато всичко приключи, в тълпата от граждани се чуха три простички думи: "Той го заслужаваше."

(Зн)


Свързани
Последни новини
Анкета
Обяви

СКЛАД ТЪРСИ РАБОТНИК, МНОГО ДОБРО ВЪЗНАГРАЖДЕНИЕ, 0888 408 735.

ДАВАМ СТАЯ НАЕМ, 0878 312 415.

ПРОДАВАМ СИСТЕМА ЗА ДОМАШНО КИНО „ЕЛИТ“, 140W, В ОТЛИЧНО СЪСТОЯНИЕ, С РАДИО И USB, ТЕЛ. 0887915316
Всички